To AV or not to AV

< Ga terug naar Bestuurspost

foto stemmen2

De Algemene Vergadering (AV) is het hoogste beslissingsorgaan van JNM. De AV neemt alle beslissingen die een grote impact hebben op de volledige werking van JNM. Je kan het beschouwen als het parlement van JNM, terwijl het HB (HoofdBestuur) een beetje de regering is. De AV kan HB'ers en bestuurders ontslaan en aannemen, de begroting goedkeuren, het Intern Reglement (IR) aanpassen, enzovoort!

Alle leden ouder dan 12 jaar worden uitgenodigd voor de AV en hebben stemrecht. Dat is democratie op haar best! We nemen grote beslissingen samen, wat de draagkracht, het draagvlak en de kwaliteit van de beslissing vergroot. Het is daarom heel belangrijk dat je je stem laat horen.

Elk jaar zijn er vier algemene vergaderingen: op Nazofé, op Koers-AV en twee op het zomercongres: de motie-AV en de HB-AV. Op de motie-AV kan je via moties aanpassingen voorstellen aan de statuten en het intern reglement. Deze documenten regelen de interne werking van JNM, je kan het zien als respectievelijk de grondwet en de wetten van JNM. Op de HB-AV evalueren we het hoofdbestuur van het werkjaar 2021-2022. We verkiezen ook de nieuwe ploegvoorzitters, het nieuwe Bestuur en de bovo’s.

Een boeiend programma dus! Maak je afspraak met de toekomst (aka: schrijf je in voor het congres) en bepaal mee de koers van JNM!

Watte, een motie? 

Op vrijdag is het motie-AV-dag*. Op deze AV worden alle moties (voorstellen tot aanpassingen van intern regelement en statuten), bediscussieerd en gestemd. Iedereen die wil, kan zo’n motie indienen. En iedereen die er wat over wil zeggen, mag zich – graag zelfs – mengen in de discussie. 

Zowat alles kan je in een motie gieten: naamsverandering van een leeftijdscategorie, een verandering in het lidgeld, een grote wijziging in een HB-ploeg, stimuleren van veganistisch eten op kamp, het logo wijzigen naar een versie met regenboogkleuren… Je kan het zo zot niet bedenken, of het is in een motie te gieten. De leden discussiëren over het voorstel en stemmen voor, tegen of onthouden zich (dan stem je niet mee) en zo kan de motie aangenomen of verworpen worden. 

 

Hoe is een motie opgebouwd?  

De essentiële info:   

  • Titel: 'Motie om/ter/... (je motie)'  

  • Hierna volgt een stuk rond argumentatie, achtergrond info, pro- en contra's...   

  • Waar wil je het intern reglement aanpassen (met duidelijk de nummering waarop de wijziging van toepassing is)   

Telkens: ... wordt ... (met op de puntjes letterlijk wat er in het Intern Reglement moet gewijzigd worden, vergeet ook de officiële artikelnummering niet)   

 
Het Intern Reglement vind je HIERZO

 

Hoe dien je een motie in?   

Iedereen kan een motie indienen, ook jij. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 

- elke motie heeft minstens 10 handtekeningen van leden nodig. Een motie zonder die 10 ondertekeningen kan niet behandeld worden. Werd dezelfde motie in de voorbije drie jaar al eens besproken op de motie-AV? Dan heb je 20 handtekeningen nodig én moet je nieuwe argumenten naar voor brengen. Indien een motie twee jaar op rij wordt weggestemd, kan de motie in de daaropvolgende drie jaar niet meer worden voorgedragen.  

- elke motie moet minstens 24u voor de aanvang van de motie-AV (op vrijdag 29 juli staat de motie-AV gepland) ingediend worden en uithangen op de congreslocatie. 

- In de motie moet je duidelijk aangegeven welke artikels je wil wijzigen. Zowel het Intern Reglement als onze statuten vind je op de website onder het luik ‘Democratie binnen JNM’ (www.jnm.be/nl/democratie-binnen-jnm) 

- een motie die de statuten wijzigt, moet ten laatste 30 dagen voor aanvang van de motie-AV aan minstens één van de bovo's bezorgd worden. 

 

Je motie voorstellen op de AV 

Als je een motie indient, dan kom je deze ook voorstellen tijdens de motie-AV. Vervolgens krijgen de leden van de AV de kans om vragen te stellen en over de inhoud van de motie in discussie te gaan. De motie kan hierdoor wijzigen, als de AV zich daarmee akkoord verklaart. Als de discussie is afgerond, wordt er gestemd. Er kan ‘voor’ gestemd worden. Dat betekent dat je akkoord bent met de inhoud van de motie (en eventuele wijzigen) en de motie steunt. Je kan ook ‘tegen’ stemmen als je het niet eens bent en de voorgestelde verandering niet wilt. Wie niet goed weet wat te kiezen of denkt onvoldoende te weten om een goede stem uit te brengen, kan zich ‘onthouden’. Een onthouding betekent noch ja noch nee en heeft geen invloed op de verdeling tussen voor en tegen. 

Een motie die enkel een Intern Reglement-wijziging inhoudt, kan goedgekeurd worden met een meerderheid. Dat betekent dat er meer voor dan tegenstemmen moeten zijn. Is er geen meerderheid, dan wordt de motie niet aangenomen. Een motie die de statuten wil wijzigen, heeft een ⅔ meerderheid nodig. Wil je het doel van JNM wijzigen? Hiervoor heb je een extra bijzondere meerderheid nodig van ⅘. 

  

Ook dat nog... 

- Veel JNM’ers zitten op Facebook. In de groep “JNM Moties en projecten” kan je jouw motie alvast posten om zo al wat voeling te krijgen met de reactie van JNM’ers. Bovendien laat de discussie je misschien wel toe om hier en daar imperfecties weg te werken. Iedereen die je motie onderschrijft, reageert met 'getekend'.    

- Je motie in die groep gooien, is uiteraard niet verplicht. Zo lang hij 24u voor de aanvang van congres naar bovo@jnm.be gemaild wordt of aan één van de 3 bovo’s overhandigd wordt op papier, is hij officieel “binnengebracht”. Vergeet hierbij niet: 

  • De ondertekenaars te vermelden 

  • Aan te geven welke AHR-wijzigingen er moeten worden doorgevoerd 

Wil je graag een motie indienen, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Een mailtje naar motiecoach elise@jnm.be en al jouw problemen worden opgelost! 

Vorig jaar werd er zoal gestemd over: 

  • De statuten  

  • De invoering van een keuzetarief voor activiteiten en kampen 

  • Een nieuwe werking van de AOP (afdelingsondersteuningsploeg) 

  • … en nog véél meer! 

 

 

* Op 28 juni organiseren we een online pré-AV. We gaan dan al dieper in op de ingediende moties en je kan al je vragen over AV’s, moties en statuten stellen aan de motiecoach. Meer info waarom we dit doen kan je verder in de congreskartern vinden of door hier te klikken.