Nieuws

Natuur én boer verdienen meer

Natuur én boer verdienen meer

De boerenprotesten zijn al een paar weken een hoofdpunt in het nieuws. Ze komen op straat om verschillende redenen: regelgeving, stikstofproblematiek, oneerlijke prijzen enz. Voor veel van die redenen valt inderdaad iets te zeggen, maar het is jammer dat politici en de agroindustrie natuur(beleid) vaak als schuldige naar voor schuiven. Het is niet natuur of landbouw, het is natuur én landbouw. Want beide verdienen meer. Hier bundelen we informatie en reiken we bronnen aan, waar meer informatie te vinden is.


Week van de Vrijwilliger: zet jouw JNM-held in de bloemetjes

Week van de Vrijwilliger: zet jouw JNM-held in de bloemetjes

Van 2 t.e.m. 10 maart is het Week van de Vrijwilliger, hét uitgelezen moment om jouw JNM-held een hart onder de riem te steken. JNM heeft zo'n 400 vrijwilligers van 15 tot 26 jaar die zich week in week uit inzetten om van JNM de beestigste jeugdbeweging te maken. Dat kunnen we tijdens deze week natuurlijk niet onopgemerkt laten passeren!

Top 5 gevaarlijkste exoten in België

Top 5 gevaarlijkste exoten in België

Na de zeer succesvolle exotensoirée met ouwe sokken Tim Adriaens en Bram D’hondt (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) over hun kennis van en ervaring met exoten, hier wat toelichting bij de 5 meest problematische exotensoorten in België

JNM richting 2030! Wat wil jij?

JNM richting 2030! Wat wil jij?

In januari 2025 start voor JNM een nieuwe beleidsnotaperiode. In die beleidsnota staat wat we in de vijf jaar tot 2030 willen bereiken en hoe we daar zullen geraken. Die ‘we’, dat is heel JNM, dus willen we eerst weten wat jullie willen. Geef je mening in de enquête die voor jou bedoeld is.

Het Bestuur in november

Het Bestuur in november

Minstens één keer per maand zit het Bestuur samen om te vergaderen over het beleid en andere belangrijke JNM-zaken. Ben jij benieuwd wat er besproken werd? Dat lees je allemaal héél kort in dit nieuwsbericht. Je vindt hier ook een link naar het verslag terug. Veel leesplezier!

Stap mee in de klimaatmars!

Stap mee in de klimaatmars!

Je weet het natuurlijk al lang: zondag 3 december loopt de klimaatmars terug door de straten van Brussel! JNM is daar natuurlijk ook en we vragen jullie dan ook om massaal af te komen. Doe de gekste outfits aan, maak slogans, liedjes of dansjes...  Kortom, kom samen tonen dat het dringend tijd is om klimaatverandering eens serieus te nemen! Mocht je echt nog een reden zoeken om mee te lopen dan vind je die hier, want elke tiende van een graad telt!

Doemamee!

Doemamee!

JNM doet dit jaar mee met ‘Doemamee’, een actie waarmee we afdelingen willen oproepen om open te staan voor kinderen en jongeren met een beperking en neurodivergente* kinderen en jongeren. JNM is immers een plek die ons nauw aan het hart ligt, waar vele vriendschappen ontstaan en talloze fijne herinneringen worden gemaakt. Hoe fijn zou het zijn als ook deze kinderen en jongeren de weg vinden naar onze beestigste jeugdbeweging? 

Boomplantweekend '23

Boomplantweekend '23

Afgelopen weekend vond het boomplantweekend plaats. Tijdens dit weekend plantten allerlei jeugdbewegingen in samenwerking met o.a. Natuurpunt, ANB (agentschap natuur en bos) en de bosgroepen tientallen ha bos bij. En daar droeg JNM maar al te graag een flinke steen aan bij!

Bestuursvergadering oktober

Bestuursvergadering oktober

Minstens één keer per maand zit het bestuur samen om te vergaderen over het beleid en andere belangerijke JNM zaken. Ben jij benieuwd wat er besproken werd? Dat lees je allemaal héél kort in dit nieuwsbericht. Je vindt hier ook een link naar het verslag terug. Veel leesplezier!

LEES HIER HET VERSLAG VAN DE NAZOFÉ-AV

LEES HIER HET VERSLAG VAN DE NAZOFÉ-AV

Wat.een.zalige.avond. Beter kan vrijdagavond 6 oktober 2023 niet omschreven worden. Deze avond stond in het teken van het 40-jarige bestaan van onze jeugdbeweging. Er werd gelachen, gedanst en gevierd, maar natuurlijk ook vergaderd. Op de Nazofé-AV stelden de ploegen hun beleid voor en werden de nog openstaande functies gestemd.

Definitief verslag HB-AV gestemd

Definitief verslag HB-AV gestemd

In een vorig nieuwsbericht kon je lezen dat de stemmen op de HB-AV fout geteld waren. De stemmen werden geteld en het aangepaste verslag werd goedgekeurd op de Nazofé-AV.

JNM lanceert podcast over 40 jaar JNM

JNM lanceert podcast over 40 jaar JNM

2023, JNM bestaat 40 jaar. 40 jaar aan natuurstudie, natuurbeheer, milieuacties en zomerkampen. We praten erover met acht oude sokken tijdens vijf afleveringen en nemen jullie mee doorheen de hele JNM-geschiedenis. Zet je neer, pak een theetje en een koekje en geniet!