Geschiedenis

Vandaag genieten wij van een jeugdbeweging die openstaat voor iedereen van 7 tot 26 jaar met een hart voor natuur en passie voor het milieu. Maar onze jeugdbond is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. We mogen trots zijn op een lange geschiedenis vol evoluties en veranderingen.

Eerste jaren

In 1983 fuseren de Wielewaaljongeren en de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie (BJN) en ziet de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming het levenslicht. In die eerste jaren trekken we er vooral al determinerend op uit. Niet erg verrassend als je weet dat we zijn ontstaan uit inventariserende biologen en fervente vogelkijkers. Maar in de jaren zeventig en tachtig groeit het milieubewustzijn. Zo vind je ongetwijfeld JNM’ers op de eerste natuur- en klimaatprotesten tegen vogelvangst, zure regen...

F_50jaarjeugdbond_Betoging

De eerste piepers

Al voor de fusie in 1983, organiseren sommige Wielewaal-afdelingen activiteiten voor –12-jarigen, de piepers. In de jaren tachtig nemen meer en meer JNM-afdelingen deze gewoonte over, onder andere door fenomenen zoals het Trollenfeest. Deze jaarlijkse traditie ziet al in 1986 het levenslicht!

Eind jaren ‘80 organiseert bijna elke afdeling activiteiten voor piepers, maar de stap tussen pieper en gewoon lid blijkt nogal groot. Daarom voert JNM een nieuwe leeftijdsgroep in, de initiatieleden, oftewel ini’s. Langzaamaan evolueert JNM tot een echte jeugdbeweging. Zo vertrekken toekomstige begeleiders sinds 1994 op animatorcursus waar ze alles leren over kinderen begeleiden.

De teloorgang der natuurstudie

Terwijl de focus langzaam verschuift van natuurstudie naar jongerenbegeleiding, ontstaat er veel discussie of dat nu wel een goede zaak is. Sommige JNM’ers denken dat het begeleiden van piepers en ini’s zo veel tijd en energie zal vragen dat er veel minder tijd zal overblijven voor natuurstudie. Anderen zien juist wel veel potentieel in kinderen en jongeren warm maken voor natuur en milieu.

Blijkt dat beide groepen op hun manier gelijk hadden. De focus ligt tegenwoordig weliswaar iets minder op natuurstudie, de doorsnee JNM’er kan je het verschil tussen een veenribbel en een zwartkoppissebed niet uitleggen. Maar de piep- en iniwerking zijn wel een enorm succes. Zo gaan er elke zomer honderden piepers en ini’s op zomerkamp, en amuseren ze zich het hele jaar door op weekendactiviteiten.

JNM mag dan niet meer de plaats zijn waar iedereen extreem veel weet van natuurstudie, we brengen wel meer jongeren dan ooit in contact met de natuur en laten hen nadenken over het milieu.

F_50jaarjeugdbond_Natuurstudie

Veel verandering? Of juist geen?

Soms lijkt het dat er in de laatste twintig jaar van ons bestaan niet al te veel meer veranderd is. Niets is minder waar. Het hoofdbestuur veranderde niet één maar twee keer van structuur, ons jaarlijks wintercongres veranderde in een zomercongres, je werd plots pas oude sok op je 26e in plaats van je 25e, AC en BC veranderden in BAC, diversiteit werd een belangrijk thema...

Maar het allerbelangrijkste is constant gebleven. Doorheen heel onze geschiedenis zijn we altijd een groep gekke, ambitieuze jongeren geweest die veel geven om natuur en milieu, en al die goesting ook graag doorgeven aan anderen.

IMG_20220308_112939

Meer lezen?

Ben je geboeid door de geschiedenis van onze jeugdbeweging? Dan is het jubileumboek, uitgegeven ter ere van 50 jaar jeugdbond, zeker iets voor jou!

Wil je archiefstukken raadplegen? Contacteer archivaris@jnm.be. Een gespecialiseerde organisatie, het Amsab-ISG (Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis) heeft het grootste deel van ons archief onder zijn hoede.