De beleidsnota

< Ga terug naar Beleid

De beleidsnota is ons belangrijkste beleidsdocument en legt onze strategie voor de komende vier (of binnenkort vijf, hieronder meer) jaar vast. Het is opgebouwd uit strategische doelstellingen, operationele doelstellingen (die iets concreter zijn) en zeer concrete en meetbare acties en indicatoren. 

Zo zetten we onze algemene missie en visie om in hapklare deeltjes: hoeveel piepers willen we elke zomer op kamp, hoeveel activiteiten organiseert JNM Nationaal elk jaar, wat doen we rond natuurstudie...

Subsidies 

De beleidsnota vormt ook de basis voor de subsidies die JNM jaarlijks krijgt van de Vlaamse overheid. Elk jaar rapporteren we over de stand van zaken van elke indicator in een ‘voortgangsrapport’. Het Bestuur is verantwoordelijk voor de opmaak van dat voortgangsrapport en wordt bijgestaan door ons personeelsteam. 

Meer informatie over een beleidsnota in het algemeen (niet-organisatiespecifiek) vind je op de website van de Ambrassade. Er staat uitgebreid uitgelegd wat een beleidsnota is, welk modeltraject je kan volgen om tot een goed eindresultaat te komen, enzovoort.

Beleidsnota 2022-2025 

In de beleidsnota 2022-2025 ligt de focus resoluut op afdelingen en op kwaliteit. 
Concreet betekent dit dat JNM Nationaal in de eerste plaats ten dienste van de afdelingen staat. De focus op kwaliteit houdt in dat we prioriteit geven aan wat we al doen en hoe we dat beter kunnen doen, in plaats van steeds meer of extra te willen doen. 

Je kan de beleidsnota voor 2022-2025 hier terugvinden. 

Met vragen kan je contact opnemen met de beleidsondersteunend medewerker van JNM (beter bekend als BOM) bom@jnm.be.

...Op naar een nieuwe beleidsnota!

Vanaf werkjaar 23-24 schieten we uit de startblokken met een gloednieuw beleidsnotaproces. De komende beleidsnota zal niet vier maar vijf jaar lopen, van 2026 tot 2030. Ook in de rapportering zullen er andere regels gelden, met minder uitgebreide jaarlijkse rapporteringen, maar wel enkele plaatsbezoeken doorheen de beleidsperiode. Tussen september 2023 en december 2024 zullen we van verschillende stakeholders input verzamelen, en dat op allerlei manieren. Wees dus niet verbaasd als je een mailtje krijgt toegestuurd met een enquête om in te vullen, of als je wordt gevraagd je mening te geven op een Algemene Vergadering. Op 31 december 2024 dienen we ons nieuw meerjarenplan in; enkele maanden later verwachten we hierover meer nieuws vanuit het Departement.

Zin om mee te denken, schrijven, werken aan de nieuwe beleidsnota? Neem dan als de bliksem contact op met de beleidsondersteunend medewerker van JNM (beter bekend als BOM) via bom@jnm.be. Het proces kan je alvast volgen via deze pagina!

Vorige beleidsnota’s

Hoe komt bij JNM een beleidsnota tot stand? 

Inspraak en participatie zijn basisprincipes bij JNM, dus bij het belangrijkste beleidsdocument zijn die inspraak en participatie extreem belangrijk. 

Om de vier jaar moet er een nieuwe beleidsnota geschreven worden en dat is telkens een proces van lange adem. 

Zo een beleidsnotaproces bestaat uit verschillende fases:  

  • FASE 1: opstart: beleidsnotastuurgroep samenstellen, planning opmaken,... 

  • FASE 2: missie en visie: moeten we onze missie en visie herwerken?  

  • FASE 3: onderzoek: input verzamelen van JNM'ers en niet-JNM'ers 

  • FASE 4: analyse, beleidsuitdagingen en opties: analyse van de onderzoeksfase  

  • FASE 5: doelstellingenkader: opstellen van doelstellingen, acties en indicatoren 

  • FASE 6: mensen en middelen: verdeling van personeelstijd en centjes over de verschillende doelstellingen 

  • FASE 7: redactie en subsidieovereenkomst: beleidsnota klaar voor indienen!  

  • FASE 8: implementatie en communicatie: hoe bedden we de beleidsnota in onze dagelijkse werking?  

Heb je vragen over de beleidsnota, het beleidsnotaproces, of een specifiek onderdeel ervan, dan kan je terecht bij bom@jnm.be.