Voor wie

JNM is een jeugdbeweging voor alle kinderen en jongeren van 7 tot 26 jaar met interesse voor natuur en respect voor het milieu. 

Allemaal? Ja, allemaal!

Of nee, niet allemaal, maar wel al die kinderen en jongeren die er graag willen bij zijn. Dat is voor ons het belangrijkste, dat je graag JNM’er wil worden. Aan al het andere passen we wel een mouw. Het verbaast ons soms nog, maar JNM-begeleiders zijn zotte supermensen. Ze kennen niet alleen redelijk veel van planten, paddenstoelen en beesten, ze zijn ook dol op kinderen en jongeren én ze slagen er (bijna altijd) in om iedereen te laten meedoen en zich goed te laten voelen binnen de groep. Trouwens, heb je er een keer geen zin in, dan is dat ook gewoon oké. 

Is JNM wel iets voor mij? 

Twijfel je of JNM iets voor jou is? Kom het gewoon een keer proberen. Of misschien twee of drie keer, want met één keer weet je niet zoveel. Je hoeft ook niet bang te zijn om vragen te stellen of te zeggen wat je zelf wel of niet leuk vindt. Iedereen houdt rekening met iedereen binnen JNM en iedereen aanvaardt iedereen zoals hij/zij/die is. Eén ding hebben we allemaal al gemeen, we zijn JNM’ers! 

Wens je een activiteit uit te proberen? Dat kan! Je mag, zonder lid te worden, tweemaal een activiteit uitproberen. Kies een activiteit die je leuk vindt en mail naar de activiteitverantwoordelijke om duidelijk te maken dat je even een activiteit komt uitproberen. Zo simpel is het!  

Leeftijdsgroepen

Die eerste keer proberen bij JNM kan vanaf het tweede leerjaar (of het jaar dat je normaalgezien in het tweede leerjaar zou zitten). Bij JNM ben je een ‘pieper’, en dat blijf je tot en met het zesde leerjaar. Daarna word je ‘ini’, tot en met het derde middelbaar. Nog één JNM-stap te gaan: ‘gewoon lid’, tot je 26ste. Daarna vlieg je buiten en bombarderen we je tot ‘oude sok’. Dat blijf je voor de rest van je leven, hoe stok- en stokoud je ook mag worden. 

Er zijn afdelingen met een hele grote groep piepers. Die verdelen de groep verder onder in waterpiepers, oeverpiepers, graspiepers, boompiepers…  Ook voor piepers die nog net te jong zijn om ini te worden, verzonnen we een aparte groep: de pini’s. Deze laatstejaars piepers mogen af en toe al meedoen met ini-activiteiten. Dan weet je al een beetje wat voor geweldigs je te wachten staat in de jaren die volgen… 

JNM’ers in levensjaren

  • Piepers:  JNM’ers van 7 tot 12 jaar (2e tot 6e leerjaar) 

  • Ini’s:  JNM’ers van 12 tot 15 jaar (1e tot 3e middeljaar) 

  • Gewone leden: JNM’ers van 15 tot 26 jaar

Afdelingen met veel piepers splitsen de piepers verder op in 

  • Waterpiepers: 7 jaar (2de leerjaar) 

  • Oeverpiepers: 8 jaar (3de leerjaar)  

  • Graspiepers: 9 jaar (4de leerjaar) 

  • Boompiepers: 10 jaar (5de leerjaar) 

  • Pini's: 11 jaar (6de leerjaar) 

Oude sokken

Op je 26e bombarderen we je tot ‘oude sok’ en mag je niet meer deelnemen aan de meeste JNM-activiteiten. Geen paniek, ook als oude sok mag je nu en dan nog eens langskomen, op een fuif of zo. En je kan ook steunlid worden. 

Kan ik bij JNM komen als ik… 20, of 22, of… 24 ben?

Natuurlijk kan dat!  
Voor je 26e ben je op elk moment in je leven welkom, of je nu zeven bent en al twee jaar staat te springen om eindelijk naar JNM te mogen, of 24 en denkt ‘het lijkt mij misschien wel wat’. En alles daartussen natuurlijk. Dus ook als je al richting meer volwassen mens evolueert kunnen we maar één goede raad geven: kom het een keer proberen. Zowel in de afdelingen als bij JNM Nationaal zijn er het hele jaar rond activiteiten voor gewone leden (16- tot 26-jarigen). Daarnaast kan je ook meedraaien in het bestuur of begeleider worden, als je dat wil. Je krijgt een heleboel groeikansen als vrijwilliger bij de JNM. 

F_RigoDeBruecker_OudeLeiding