Fase 5: doelstellingenkader

Binnen fase 5 begint onze beleidsnota, en dus ook de richting die we willen uitgaan met JNM, steeds meer vorm te krijgen. In deze fase zetten we onze uitdagingen en doelen om in concrete doelstellingen, acties en indicatoren.  

Strategische doelstellingen 

Binnen een beleidsnota vormen strategische doelstelling een basis voor ons verder kader. Dit zijn de overkoepelende doelen die we onszelf opleggen en waar we later concreter op verder zullen gaan. Het is belangrijk om bij deze hoofddoelen iedereen mee te krijgen: dit worden namelijk de prioriteiten van JNM tussen 2026 en 2030. Daarom hebben we deze op de beleidsdag bepaald en laten stemmen op de Koers-AV. De formulering kan nog wijzigen en ook de inhoud kan nog (licht) wijzigen, afhankelijk van wat er nog bepaald wordt tijdens de vormgeving van de concretere doelen. Er is voorlopig besloten om nog geen volgorde vast te leggen tussen de verschillende SD’s, wat impliceert dat we nog geen prioriteiten hebben gegeven hieraan.  

De strategische doelstellingen, zoals gestemd op de Koers-AV: 

  • JNM heeft stabiele afdelingen 

  • Communicatie versterkt de interne werking en de naamsbekendheid van JNM 

  • JNM staat inhoudelijk sterk en draagt dat uit naar de maatschappij 

    • Extra uitleg: dit gaat over onze inhoudelijke pijlers, maar ook over de standpunten die wij als JNM willen uitdragen 

  • JNM is een labo voor duurzaam vrijwilligers-engagement 

  • JNM ondersteunt jongeren om kwalitatieve activiteiten en kampen te organiseren 

  • JNM is organisatorisch sterk geworteld

    • Extra uitleg: hieronder valt onze administratie, het bondssecretariaat, het materiaal, de winkel... 

  • JNM brengt iedere jongere over heel Vlaanderen en Brussel samen rond natuur en milieu 

  • En dan nog een SD over de participatie van afdelingen binnen de structuur van JNM, deze kreeg nog geen naam omdat deze er tijdens de AV is bijgekomen.  

 

To do: verdere uitwerking doelstellingenkader 

De 8(!) doelstellingen hierboven klinken heel mooi, maar zijn nog niet echt praktisch om mee aan de slag te gaan. Daarom moeten deze nog omgezet worden naar operationele doelstellingen. Dat zijn sub-doelstellingen per strategische doelstelling. Een voorbeeld uit de vorige beleidsnota, zodat je je er iets bij kan voorstellen:  

Binnen strategische doelstelling 6: JNM staat organisatorisch sterk, werd als operationele doelstelling opgenomen: JNM zorgt voor voldoende en degelijk materiaal dat laagdrempelig ter beschikking staat van afdelingen en nationale vrijwilligers 

Daarna worden er aan elke doelstelling concretere acties en indicatoren verbonden. Acties zijn zaken die we als JNM willen doen om het doel te bereiken. De Inicatoren maken dit meetbaar, zodat wij (en de overheid) weten of we goed bezig zijn met aan onze doelen te werken.  

Verder gaand op het voorbeeld rond het materiaal: 

Een actie is: 6.2.1 Kampen kunnen kwalitatieve tenten en ander kampmateriaal ontlenen. De PP staat in voor het onderhoud van het materiaal.  

Een indicator bij deze doelstelling is: We hebben jaarlijks minstens vijftig uitleenaanvragen.  

 

Hoe gaan we dat doen? 

De stuurgroep gaat natuurlijk niet zomaar zelf doelstellingen voor heel JNM bepalen: we blijven zoveel mogelijk input verzamelen, onder andere op volgende manieren: 

  • We organiseren een denkavond/ filocafé rond de “hete hangijzers”: grote vraagstukken die nog uitgeklaard moeten worden. Dit zijn vooral zaken waarvoor we op de beleidsdag niet genoeg tijd hadden, maar waar we wel een antwoord op moeten hebben voor we echt verder kunnen. Enkele voorbeelden: hoe willen we standpunten opnemen in de beleidsnota, wat is de rol van het Hoofdbestuur (en aansluitend: hoe verhoudt dit tot de afdelingen)...? 

  • We blijven samen zitten met het Bestuur: als ploegvoorzitters weten ze het best wat er leeft, wat haalbaar is, wat nodig is...  

  • We stappen actief naar afdelingen, om hun stem ook voldoende te horen. Zo gingen we alvast op bezoek in Limburg, maar we hopen nog meerdere afdelingen te horen. We gaan ook zeker eens langs op een vergadering van de AOP (afdelingsondersteuningsploeg) om hun mening over alles te horen en wat er in afdelingen in het algemeen leeft.  

  • Op het congres maken we gebruik van enkele inputmomenten om nog een paar dingen af te kloppen en te verduidelijken.  

 

Je leest het, we gaan ons werk nog hebben! We zouden namelijk graag een volledig doelstellingenkader kunnen laten stemmen op het Congres.