JNM=vrijwilligers

JNM wordt zowel in de afdelingen als op nationaal niveau gedragen door JNM’ers, jonge vrijwilligers van 15 tot 26 jaar. Alles wat we doen, van kampen en activiteiten organiseren tot Algemene Vergaderingen en congressen voorbereiden, cursussen in elkaar boksen, projecten opzetten rond natuur, beheer en milieu, piepers begeleiden, het Bestuur voorzitten… gebeurt door JNM’ers tot 26 jaar én op vrijwillige basis.  

Alles binnen JNM wordt dus bedacht, beslist en uitgevoerd door jonge vrijwilligers. JNM’ers nemen taken en functies op per JNM-werkjaar (augustus tot juli). Het bestuur van een afdeling of van JNM Nationaal kan er elk jaar helemaal anders uitzien. Deze vrijwilligers worden ‘werkmieren’ genoemd.  

Alles dat van begin tot eind in handen is van jonge vrijwilligers, betekent ook dat het soms wat chaotischer en minder professioneel verloopt dan bij andere jeugdbewegingen. Wij zijn ervan overtuigd dat dat net de sterkte én de meerwaarde is van JNM. En dan hebben we het nog niet over de ‘fun factor’ gehad :) 

F_JonasBil_GekkeVrijwilligers

De kracht van vrijwilligers 

Wij geloven ontzettend hard in de kracht van vrijwilligers. JNM’ers vertrekken vanuit een passie voor natuur en milieu en voor JNM als geheel. We nemen veel engagement op, helemaal vrijwillig, omdat we dat graag willen. Zo verzetten we samen bergen.  

Daarnaast willen we met JNM graag vertrouwen geven aan onze vrijwilliger. Dat gaat soms gepaard met vallen en opstaan. Jongeren krijgen bij ons de kans om dit in een veilige omgeving te doen. Zo kunnen we de organisatie en onze vrijwilligers laten groeien.

Vrijwilligers ondersteunen 

Om onze vrijwilligers voor te bereiden en te ondersteunen, organiseren we cursussen en vormingen. We bieden drie verschillende soorten cursussen aan: basisanimatorcursus (BAC), hoofdanimatorcursus (HAC) en instructeurcursus (IC).  

JNM heeft ook negen (deeltijdse) personeelsleden. Zij ondersteunen vrijwilligers op verschillende vlakken: 

  • Afdelingen 

  • Communicatie 

  • Logistiek 

  • Jeugd en kampen

  • Financiën 

  • Kadervorming  

  • Beleid 

  • Inclusie 

F_FienDeCorte_Vorming