Inspiratie

Activiteitenfiches 

JNM organiseert al een halve eeuw activiteiten in de natuur voor kinderen en jongeren. Al die ideeën en inspiratie zomaar verloren laten gaan, zou zonde zijn! Daarom voegen JNM'ers nu en dan hun activiteitvoorbereiding toe bij de activiteitenfiches. Een databank tjokvol uitgewerkte activiteiten: doelgroep, duur, thema, materiaal... Alles wat je moet weten om de activiteit zelf te organiseren, vind je terug in de activiteitenfiche. En je kan die helemaal gratis en voor niks raadplegen! Ook als niet-JNM'er kan je je helemaal laten gaan!

Geweldige projecten uit het verleden

Wil je graag geïnspireerd worden door enkele projecten die door JNM'ers op poten zijn gezet? Neem dan hier een kijkje.

Milieutips  

Bij JNM staan we stil bij de impact op het klimaat van alles dat we doen, van het eten dat we oppeuzelen tot het papier waar we op printen. Zeker op kamp krijgt dit de nodige aandacht.  Zelf duurzaam op kamp? Ontdek onze tips!

Onze kijk gaat ook verder dan onze eigen activiteiten. Zo hebben we tips om duurzaam op reis te gaan, want vervoer is in België de sector met de meeste uitstoot.

F_AikoCallebout_Trein

Natuurbeheertips 

Af en toe kan de natuur een handje hulp gebruiken om de biodiversiteit te bewaren of te vergroten. Er zijn talloze manieren om aan natuurbeheer te doen. Wat je wanneer doet, vind je terug op deze kalender. Mis je nog wat inspiratie? Dan kan je altijd eens snuisteren in onze prachtige beheerfiches!

Als je je hulp aanbiedt aan de conservator van een natuurgebied, zorgt die meestal voor het werkgerief, en hoeven jullie enkel jullie enthousiasme mee te nemen.

F_MathiasEggermont_Beheer

Natuurstudietips 

Kinderen enthousiast maken voor planten en dieren op naam te brengen, het kan ook zonder dat je zelf kennis van zaken hebt. Je moet vooral weten hoe je een gids of een zoekkaart hanteert, dan kan je het samen opzoeken.  

Toch niet zo zelfzeker? Nodig een gids uit die er meer van kent. Een JNM'er van de natuurstudiewerkgroep bijvoorbeeld, of iemand van de lokale natuurpuntafdeling. Als JNM'er kan je ook beroep doen op de JNM Pocket Veldgids, gemaakt door de natuurstudiewerkgroep. Hoe cool is dat?!

Een naam onthoud je het best als er ook een leuk weetje bij wordt verteld. Denk aan geneeskrachtige eigenschappen of eetbaarheid van een plant. Of een verzonnen verhaaltje, zoals de ridder die het bloed van zijn zwaard afveegde aan de ridderzuring, waardoor die nu rode vlekken heeft.

F_ViktorVranken_Natuurstudie

Wist je dat een woelrat net als de mol molshopen maakt? En dat de ogen van een dagpauwoog vijanden afschrikt? Deze en nog vele andere weetjes staan in het boekje 'Waarom vossen op egels plassen' die je kan kopen in de JNM Winkel of kan uitlenen met de natuurstudiekoffer voor beginners.  

Ook voor ander natuurstudiemateriaal kan je daar terecht. 

Je tocht voorbereiden is een echt pluspunt. Als je op voorhand naar het (natuur)gebied kan gaan met een medebegeleiding, is dat altijd de moeite. Je kan verschillende routes uitproberen en je hebt ook tijd om op het gemak je natuurgids open te slaan. Thuis kan je dan leuke weetjes over de gevonden planten/dieren opzoeken. Als z'n bezoekje op voorhand niet mogelijk is, check dan waarnemingen.be of andere sites op het internet om te weten wat er groeit en bloeit.  

Wat ook helpt is een focus te kiezen. Vieze beestjes, eetbare planten, watervogels, poel, geuren, kleuren, blote voeten, sluipen naar zoogdieren,... Keus zat. Door een beperkte focus is het gemakkelijker om je gericht voor te bereiden. 

Hou er rekening mee dat natuurstudie best seizoensafhankelijk kan zijn. Ook hiervoor bestaan gelukkig tools, zoals de natuurstudiekalender van de natuurstudiewerkgroep. Goed nieuws: er valt altijd wel iets te spotten!

Materiaal gebruiken 

Je kan materiaal aanvragen via ons eigen uitleensysteem. Daar vind je een groot aanbod aan natuurstudieboeken, vlindernetjes, zeisen, milieufilms en ander inhoudelijk materiaal.

JNM heeft ook een eigen winkel, waar je allerlei inhoudelijk materiaal vindt: veldgidsen, zoekkaarten, verrekijkers... alles wat jij nodig hebt om de natuur te ontdekken. Je vindt er ook allerlei interessante milieuboeken.