Een motie opstellen en indienen

< Ga terug naar Democratie binnen JNM

Een motie is een voorstel om iets te veranderen aan het Intern Reglement (IR) of de Statuten. Beide documenten vormen de ‘wet’ van JNM en beschrijven hoe onze werking georganiseerd is. 

Een geldige motie maken!  

Elke ini en elk gewoon lid kan een motie indienen (of meerdere). 

Om een geldige motie te hebben, moet ze ten laatste 24u voor de start van de Algemene Vergadering (AV) naar bovo@jnm.be gestuurd worden. Aan het begin van de AV moet jouw motie ook vergezeld zijn door minstens tien handtekeningen van mensen die je motie onderschrijven. Werd de motie in de voorbije drie jaar al eens besproken op de motie-AV? Dan heb je 20 handtekeningen nodig en dan moet je nieuwe argumenten naar voren brengen. Indien een motie twee jaar op rij wordt weggestemd, kan de motie in de eerste drie jaar niet meer worden voorgedragen.   

Je kan je motie ook posten in de motie-FB-groep om de motie af te toetsen met anderen of om input te verzamelen.  

Iedereen die je motie onderschrijft, reageert met 'getekend'. Tevreden van je motie? Stuur ze door naar bovo@jnm.be op z'n minst 24u voor de start van de Algemene Vergadering.  

Hoe dien je een motie in? 

Om je idee af te toetsen bij andere JNM’ers, moet je die goed motiveren én de aanpassingen aan het Intern Reglement meegeven. Voor de motie-AV moet je ook kunnen aantonen dat je de tien nodige handtekeningen verzameld hebt.  

Hulp nodig bij het opstellen van een motie? De beleidsondersteunend medewerker helpt je hier graag mee verder. Mailen naar bom@jnm.be is de boodschap!  

De essentiële info:  

  1. Titel: 'Motie om/ter/... (je motie)'  

  2. Korte samenvatting van het doel van de motie

  3. Argumentatie, achtergrond info, pro- en contra's...  

  4. Waar aanpassingen aan het Intern Reglement (met duidelijk de nummering waarop het van toepassing is)  

    Telkens: ... wordt ... (met op de puntjes letterlijk wat er in het Intern Reglement moet gewijzigd worden, vergeet ook de officiële artikelnummering niet)  

  5. De voorziene inwerkingtreding

  6. Ruimte voor handtekeningen/overzicht van wie reeds ondertekende

    Het motiesjabloon bevat al deze info en kan je HIER downloaden!

    Het Intern Reglement vind je HIERZO.

Denk er ook aan om je motie genderinclusief te schrijven. Op het congres van 2023 werd er namelijk gestemd dat al onze beleidsteksten genderinclusief geformuleerd zijn. Tips nodig? Neem dan een kijkje op deze webpagina!

Je motie brengen op de AV 

Tijdens de AV breng je je motie zelf, of laat je je motie brengen door een andere stemgerechtigde JNM’er. Je kan op dat moment al je argumenten op tafel gooien. Daarna kunnen andere JNM’ers vragen stellen, bijkomende informatie geven, in discussie gaan, of zelfs een amendement indienen. Een amendement wijzigt een ingediende motie en wordt aangenomen met een gewone meerderheid.

Stemmen over moties 

Een motie wordt aangenomen met een gewone meerderheid door de AV, de algemene vergadering.  Een motie die een aanpassing vraagt van de Statuten heeft een 2/3de meerderheid nodig. 

Een motie die de doelen van JNM wil veranderen, moet 4/5 van de aanwezige leden achter zich krijgen. 

Moties van de voorbije jaren

Zomercongres 2023

  • Het Intern Reglement werd genderinclusief herschreven.

  • Mensen met een vluchtverhaal kunnen opnieuw gebruik maken van een gratis lidmaatschap bij JNM.

  • De 'pot' van de afdrachten nam toe van 3 euro per ingeschreven lid naar 20% van de binnengekomen lidgelden.

  • Ini's kunnen zich laten verkiezen voor een officiële functie binnen het HoofdBestuur.

  • Twee moties veruidelijkten een reeks artikels in het IR omtrent de organisatie van AV's en stemprocedures. Een van de wijzigingen daardoor is dat we vanaf nu officieel minstens vijf AV's hebben i.p.v. drie.

  • Op 10 juli wordt een 'kamploze dag' ingevoerd. Kampen die een behoorlijke hoeveelheid materiaal uitlenen van JNM Nationaal, moeten voor deze datum terug zijn óf na deze datum vertrekken.

  • De Drugs- & Alcoholverantwoordelijke en het Aanspreekpunt Persoonlijke Integriteit werden opgenomen in het IR. Het IR verwijst vanaf nu ook expliciet naar het drugs- & alcoholbeleid van JNM, dat daarmee bindend en afdwingbaar is geworden. Bepaalde regels rond alcoholgebruik werden dan ook uit het IR geschrapt.

  • Men kan vanaf volgend jaar trouwen voor het IR. Huwelijken alsook scheidingen zullen moeten worden goedgekeurd door de AV. Aan een huwelijk zijn meerdere rechten en plichten verbonden.

  • De regel dat álle ploegen van het HoofdBestuur er moeten naar streven om in elke provincie minstens één nationale activiteit te organiseren, werd herzien. Vanaf nu geldt dit nog enkel voor de drie inhoudelijke werkgroepen.

  • Voorzitter van De KoekjesClan werd toegevoegd als officiële, te verkiezen functie aan de Beheerwerkgroep. Deze heeft ook bevoegdheid over sapjes.

  • Heel nipt werd een leidraad toegevoegd aan het IR waardoor ondersteunende ploegen niet meer verwacht worden om een vernieuwend beleid voor te stellen op Nazofé, maar gewoon een standaard takenlijstje mogen aframmelen en daarop ook kunnen worden afgerekend op de evaluatie-AV. Een amendement zorgde ervoor dat dit niet geldt voor de Winkelploeg.

  • De noodindexering van kampgelden, die gebeurt in jaren van hoge inflatie, moet vanaf nu niet meer in maart, maar in november worden doorgevoerd. Dit maakt het gemakkelijker om de begroting op te stellen en zorgt ervoor dat we op tijd de correcte kampprijzen kunnen communiceren naar geïnteresseerden.

  • Er werd een motie ingediend om de prijzen voor cursussen en congres vast te leggen, maar deze motie werd weggestemd.

  • Er werd nog een nieuwe regel toegevoegd aan het IR: de eindverantwoordelijke van nationale evenementen en activiteiten waarop meer dan 50 mensen verwacht worden, moet meerderjarig zijn.

Zomercongres 2022

  • Vanaf werkjaar 2023-2023 komt er een nieuwe ploeg bij! De InclusiePloeg (IP) is een natuurlijke voortzetting van het diversiteitsteam en krijgt vanaf nu dus een meer officiële plaats in het HB. Zo zetelt er ook een IP'er in het Bestuur vanaf nu.

  • Als JNM'ers vanaf nu een Algemene Vergadering online bijwonen, hebben ze sowieso stemrecht. Vroeger gebeurde dit meestal wel, maar nu wordt het dus verplicht.

  • Vorige Motie-AV stemden we ervoor om de term amendement aan te passen naar amandelmelk. Deze beslissing werd omgedraaid, vanaf de volgende Algemene Vergadering wordt het dus verplicht amendement te zeggen.

  • De beschrijving van de ploegen is nu up to date en in de meeste gevallen beknopter. Dit om meer vrijheid te geven aan ploegen functie aan te passen zoals ze willen. Elke ploeg behoudt minstens een voorzitter en secretaris.

  • Het artikel over respect en houding tegenover organismen werd uitgebreid. Deze uitbreiding samenvatten is nogal moeilijk. Je kan Artikel 80 in het Intern Reglement lezen, lang is het niet.
    Het doden van wilde dieren moet vermeden worden, uitzonderingen mogen gemaakt worden indien dit ten voordele is van natuurbeheer, het nodig is voor natuurstudie, het gaat om dieren uit hun lijden verlossen of er een duidelijk overlast veroorzaakt wordt door de dieren.

    Het onnodig pijnigen, martelen of beschadigen van organismen moet worden vermeden.

    Dieren hebben een recht op vrijheid. Dit houdt in dat we dieren laten leven in een omgeving waar aan hun fysiologische noden worden voldaan. Een uitzondering kan gemaakt worden als dit in functie is voor natuurstudie. Hierbij dient het lijden en stress geminimaliseerd te worden.

  • Als de jaarlijkse inflatie meer dan 3% bedraagt, vindt er een noodindexering plaats. Zowel kampgelden als lidmaatschappen slaan op zodat kampinkomsten meer in lijn liggen met hun uitgaven.

  • Het stukje in het IR over vegetarisch eten kreeg een update:

    Op JNM‐kampen wordt er vegetarisch of veganistisch gekookt. Indien een kampdeelnemer iets niet wenst te eten, kan die dat op voorhand met de foer bespreken en vragen een alternatief te voorzien. Deze mag dit in principe niet weigeren. Ook kan er om specifiek eten gevraagd worden. De foer mag deze vraag weigeren, uitgezonderd indien dit gevraagd wordt voor medische redenen. Specifiek eten omwille van religieuze redenen kan op voorhand besproken worden met de foer. De foer dient bij elke vraag rond specifiek eten op voorhand op de hoogte gesteld te worden

  • De functie matras is bijzonder zwaar, daarom werd dit uitgebreid naar een matrassenteam

Zomercongres 2021 

  • Vanaf werkjaar 2022-2023 zal er ook voor activiteiten, weekendjes, cursussen en kampen een keuzetarief als optie worden aangeboden. Er zullen dus voor iedere betalende activiteit drie opties zijn waaruit deelnemers kunnen kiezen. Afdelingen hebben per activiteit de optie om dit systeem wel of niet te gebruiken.   

  • Ook de motie over wettelijke bepalingen werd goedgekeurd. Officieel heet de Raad Van Bestuur nu Bestuur en het AHR het intern reglement, bestuurders worden meer aansprakelijk en houden verplicht een register bij.   

  • We kozen voor optie B voor de organisatie van de algemene vergaderingen. Bij het niet halen van een quorum organiseert het bestuur een BAV (Bijzondere Algemene Vergadering).  

  • De nieuwe schorsingsprocedure, conform de nieuwe wetgeving, werd goedgekeurd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen uitsluiting en schorsing en wie dit moet beslissen in bepaalde situaties.  

  • De naam amendement is te complex volgens de AV. De motie, mits amendement, werd goedgekeurd. Vanaf nu spreken we over een amandelmelk bij wijzigingen die de AV wil aanbrengen bij een motie.  (Deze motie is teruggedraaid in 2022)

  • Een delegatiematrix is vanaf heden een feit binnen JNM. De AV keurde de delegatiematrix goed, zo is het duidelijk wie welke bevoegdheden heeft binnen JNM. Daarnaast wordt ook duidelijk omschreven wie het dagelijks bestuur is binnen JNM.  

  • Een opkuismotie 2.0 werd goedgekeurd. Ons IR (=intern reglement) is vanaf nu weer up-to-date!  

  • De CO2-neutraliteit wordt uit het IR gehaald, zo beslist de AV.  

  • Vanaf volgend jaar zal de AOP (=afdelingsondersteuningsploeg) volledig anders te werk gaan. De kerntaak zou meer liggen op het (rechtstreeks) ondersteunen van de afdelingen, via de RAC’ers en de AOP-personeelsleden. Alle andere taken worden uit de AOP gehaald en komen bij de bovo's terecht. Er wordt ook een afdelingsoverleg georganiseerd waar RAC’ers en andere ploegen elkaar ontmoeten om zo de nationale ondersteuning naar afdelingen te verbeteren. Iedere ploeg krijgt ook een afdelingsvertegenwoordiger. Een amendement om deze functie rechtstreeks bij de voorzitter te steken werd niet goedgekeurd, de AV keurde de volledige motie wel goed!  

  • Er werden ook enkele moties niet aangenomen: JNM zal niet starten vanaf het eerste leerjaar, de naamswijziging gewone leden werden weggestemd, de digitale EHBO-fiches werden niet goedgekeurd, alsook de klimaatadaptatie niet. Ook zal de AV niet vast buiten de reguliere werkuren worden georganiseerd.