Activiteiten thema's

JNM is samen de natuur intrekken, op activiteit in het natuurgebied in je buurt, op zomerkamp naar de Ardennen of een stukje verder weg. JNM is samen de natuur beheren en beschermen, de handen uit de mouwen steken. JNM is samen onze stem laten horen, de straat op!

JNM organiseert jaarlijks terugkerende grote activiteiten. Omdat ze leuk zijn, omdat we er trots op zijn, omdat ze voor én door jonge vrijwilligers georganiseerd zijn!

Al jaren een traditie: SPB-kamp!

Al sinds 1979 werken jongeren van JNM – toen nog de BJN – op de Sint-Pietersberg (zeg maar ‘SPB’). 60.000 werkuren verder trekken JNM’ers nog steeds naar dit uniek stukje natuur. ‘Uniek’ is hier geen understatement, de SPB herbergt zeldzame (schrale) graslandflora en -fauna. Generaties aan JNM’ers voerden er beheerwerken uit, in nauwe samenwerking met lokale Natuurpuntvrijwilligers. Vandaag is het een uniek en prachtig natuurgebied, waar JNM’ers - jong en ‘oud’ - beheerwerken blijven uitvoeren, want het blijft nodig.

F_ViktorDepoortere_SPB

Jammer genoeg ook een noodzakelijke traditie: klimaatmarsen!

Met een blok JNM’ers trekken we de straat op. We laten onze stem horen. Klimaat is een verhaal van ons allemaal, maar zeker van kinderen en jongeren. Het zijn wij die de klimaatverandering het meeste zullen voelen.  

Actievoeren voor het milieu en het klimaat zit in ons DNA. Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig. De klimaatmars van oktober 2021 was opnieuw een groot succes, ook voor JNM! Er waren 230 JNM’ers aanwezig, een grote fiets, en ook sfeer ontbrak uiteraard niet. Ook in oktober 2022 was er een grote delegatie JNM'ers aanwezig om te ijveren voor systeemverandering.

JNM gaat niet enkel de straat op voor het klimaat. We klimmen al eens in een boom om een bos te redden, bezetten een parkeerplaats of voeren actie tegen vervuilende neonverlichting. Belangrijk om mee te geven is dat JNM nooit geweld gebruikte, gebruikt of zal gebruiken tijdens acties én nooit eigendommen zal vernietigen. Onze stem is ons krachtigste wapen!

Van zweefvliegen tot grassen onder de loep nemen: natuurstudiecongres

Ieder jaar, in de tweede week van de Paasvakantie, organiseert onze Natuurstudiewerkgroep (NWG) een natuurstudiecongres. We gaan op avontuur naar een interessante regio in België en zoeken naar alles wat er bloeit, groeit en zoemt. Van kleine pissebedden tot grote reeën en vossen, van prachtige vliegenzwammen tot schattige heikikkers, we ontdekken samen de natuur, midden in een bedje van sfeer!

F_SimonVandepitte_NWGCongres

Tweejaarlijks organiseert JNM ook een ‘natuurstudiecursus’ zodat jonge vrijwilligers en leden ondergedompeld worden in het leven van de natuurstudie, ze leren hoe ze soorten vlot kunnen herkennen, welke technieken er zijn om dieren en planten waar te nemen, hoe ze insecten kunnen vangen zonder schade toe te brengen...

De prachtigste natuurkiekjes: Fotowedstrijd van de NFWG

De NFWG, de natuurfotografiewerkgroep van JNM, organiseert ieder jaar een fotowedstrijd. Want er zitten behoorlijk wat knappe koppen bij JNM die (meer dan) knappe foto’s nemen!  

Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingezonden foto’s. De winnaars krijgen een leuke prijs en hun foto’s worden gepubliceerd in ons ledentijdschrift ‘Euglena’.

Er is nog zoveel meer!

JNM organiseert nog zooooooveel meer activiteiten op regelmatige basis. Elk jaar stropen we de mouwen op voor het ‘Groot-Heroïsch werkweekend’. Tijdens het ‘bunkertelweekend’ monitoren we vleermuizen voor wetenschappelijk onderzoek en voor de bescherming van de vleermuizen natuurlijk. Op de ‘dag van de natuur’ zetten afdelingen zich in voor een plaatselijk natuurgebied. Op onze millieukampen leiden we nieuwe generaties JNM'ers op om onderbouwde standpunten in te nemen voor een groenere toekomst. Voor de ‘1000-soortendag’ bundelen vele JNM'ers de krachten om op 24 uur tijd meer dan 1000 soorten te spotten. Op ‘filo-café's’ bedenken we hoe we de vele, vele, vele wereldproblemen kunnen oplossen, maar toch vooral die die met natuur, milieu en klimaat te maken hebben. Begint het bij jou te kriebelen? Word lid van JNM en doe mee!