Integriteit in de afdeling & op kamp

< Ga terug naar API

Bij het runnen van een afdeling tijdens het werkjaar en het organiseren van een kamp komt al heel wat kijken. We willen jullie daarom zeker niet met meer werk opzadelen. Hieronder vind je een aantal manieren waarop jullie kunnen bijdragen aan het veiligheidsgevoel van deelnemers zonder al te veel inspanningen.  

Vertrouwenspersoon?

Meestal kunnen leden gewoon terecht bij iedereen van de leiding. Soms kan het wel nuttig zijn om zowel tijdens het werkjaar als op kamp af te spreken wie jullie (per leeftijdsgroep) aanduiden als 'vertrouwenspersoon'. Door echt iemand aan te duiden met wie leden in vertrouwen kunnen praten/bij wie ze terecht kunnen, en dit te benoemen, verlaag je de drempel en maak je mentaal welzijn vaak sneller bespreekbaar.

  • Let op: 'vertrouwenspersoon' is een term die eigenlijk een juridische betekenis heeft en bepaalde rechten, alsook plichten met zich meebrengt. Hierover hebben we het voor alle duidelijkheid NIET.

Kamp vs prikkelarme ruimtes?

Op kamp is er zotveel te doen. Voor veel kinderen (en leiding) kan een hele dag samen spelen/beheren/eten/... wat te veel van het goede zijn. Dan is het hebben van een prikkelarme, prikkelvrije of time-out ruimte wenselijk. Komaf geeft je een handvol praktische tips om hiermee aan de slag te gaan. Enkele aandachtspunten een notendop:

  • Kies een tent of plek die énkel dient als prikkelarme ruimte;

  • De ruimte moet altijd vrij toegankelijk zijn;

  • Kleed indien mogelijk de plek aan met zaken die de meeste mensen helemaal 'zen' stemmen.

Heeft jouw afdeling of ploeg interesse in een spel of een eigen steengoed idee? Laat het ons weten via api@jnm.be!

Activiteiten

Check zeker onderstaande activiteiten om het bewustzijn over een aantal 'grensgevoelige' thema's te vergroten.

Pssst: ga gerust ook eens gluren bij de buren voor inspiratie ;)

grenswijs

Grenswijs heeft een tools om je te helpen grensoverschrijdende situaties in te schatten aan de hand van zes criteria.

Wil je elke maand een nieuwe situatie in je mailbox? Schrijf je dan onderaan de pagina in op de nieuwsbrief.

Schat situaties in
Screenshot 2023-07-26 at 20.53.20

Help groepsleden inzicht krijgen in grenzen en grensoverschrijdend gedrag.

Groepsgesprek over grenzen
Oke4669-scaled

Met het 'Oké?!') spel is behandel je het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag met jongeren van 12 tot 18 jaar aan de hand van verschillende situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes.

Welk seksueel gedrag is oké, welk niet? Hoe reageer je als omstander op seksueel grensoverschrijdend gedrag?Op basis van het beproefde Sensoa Vlaggensysteem geeft dit spel jongeren de nodige inzichten en tools.

Spel 'Oké?!'
joske2

Het is oké om je niet oké te voelen, maar niet om er alleen mee te blijven zitten. Dat is allemaal makkelijk gezegd, wat doe je als je vermoedt dat het niet goed gaat met iemand uit je groep of iemand hierover vertelt?

De dobbelsteen van Joske kan je op verschillende manieren gebruiken: als gespreksstarter, om een gesprek te structureren of om mentaal welzijn in het algemeen bespreekbaar te maken.

Dobbelsteen 'Joske'
th (1)

WatWat maakte een kaartspel samen met Awel, Zelfmoord1813 en Vlaams Instituut Gezond Leven. Met 38 vragen of 'gespreksstarters' om te praten over hoe het écht met je gaat.

Dat zijn dezelfde kaarten die de jongeren in onze YouTube-reeks gebruiken om met elkaar te praten.

Je kan het hier gratis downloaden als pdf: printen en knippen maar! De spelregels zitten er ook bij.

Kaartspel donkere gedachten
JTR

Deze toolbox biedt jou en je werking heel wat nuttige tools en methodieken om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken met kinderen uit de lagere school, het middelbaar en jongeren ouder dan 18 jaar.

Verschillende thema’s komen aan bod: van privileges over reageren op racisme tot dekolonisering. Er zijn minder (tijds)intensieve tools, die bijvoorbeeld de groepsdynamiek in vraag stellen (verkennend) en intensievere tools die het thema racisme in de kern aansnijden (verdiepend) en meer tijd en nabeschouwing vragen.

Jeugdwerk tegen Racisme