Update beleidsnotaproces

Terug naar bestuurspost overzicht 2024

Wat... beleidsnota... Weeral?! Nog steeds?! 

Jaja, tijdens al het andere harde en minder harde werken door, wordt er ook nog eens aan de beleidsnota gewerkt. De stuurgroep zit hier niet stil! 

Jullie hebben het ondertussen (hopelijk) al meer dan voldoende gelezen, maar toch ga ik het nog eens herhalen, want herhalen helpt ;)). De beleidsnota is een document waarin wij als jeugdwerkorganisatie ons beleid voor de komende vijf jaar uit de doeken doen. Het zet onze algemene missie en visie om in concrete doelstellingen: hoeveel piepers willen we elke zomer op kamp, hoeveel activiteiten organiseert nationaal elk jaar, wat doen we rond natuurstudie... Dit is niet enkel een interessante denkoefening voor JNM zelf, ook onze subsidiëring bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid hangt hiervan af.  

De huidige Beleidsnota loopt tot 2025. Toch moeten we tegen eind 2024 de volgende beleidsnota af hebben, voor de periode 2026 tot 2030. Omdat hier goed over moet worden nagedacht, veel over moet worden gediscussieerd en veel verschillende stemmen over moeten worden gehoord, zijn we hier al even mee bezig. Hierbij een korte samenvatting van wat we al hebben gedaan en wat er nog volgt! 

We laten het proces een beetje verlopen via de fases uitgedacht door de Ambrassade. Zo startten we flink met FASE 1 de opstart, die niet zo moeilijk bleek. Al snel hadden we een gemotiveerde en gezellige stuurgroep, en een goed uitdagende planning! Daarmee stapten we naar het Bestuur, dat ons een mandaat gaf voor het schrijven van de beleidsnota.  

Zo konden we aan de slag, en hop, daar zaten we al in FASE 2: de missie en visie! Hier zaten we dan met de grote vraag: moeten we onze missie en visie herwerken?  Niet gemakkelijk! We hebben hier dus veel over vergaderd.*  

FASE 3 dan, het onderzoek: in deze fase leerden we veel, zoals alle mogelijke opties van Survey Monkey. En ja, natuurlijk verzamelden we ook input van JNM'ers en niet-JNM'ers. We toetsten jullie ideeën af aan de hand van vragenlijsten. Dit deden we voor piepers, ini's, gewone leden, oude sokken en ouders. 

De enquêtes werden in totaal door 422 mensen ingevuld, en daar zijn wij heel blij mee! Naast bevragingen voerden we ook een omgevingsanalyse uit. Daarbij keken we buiten onze grenzen, om zo de omgeving waarbinnen JNM werkzaam is te ontdekken. Zie het als een soort eerste terreinverkenning op kamp: wat zit er allemaal in de buurt, welke plekjes zijn de moeite, waar moeten we onze tenten vooral NIET zetten,...? We zochten ontwikkelingen, evoluties en gebeurtenissen in de samenleving die een invloed kunnen hebben op de werking van JNM tussen 2026 en 2030. Zo kregen we inzicht in wat we in ons voordeel kunnen gebruiken, en waar we net een extra inspanning moeten doen om stand te houden en/of ons te beschermen tegen maatschappelijke tendensen.  

In januari, wanneer alles schijnbaar wat rustiger liep binnen de muren van ons geliefde bondssec, zaten we samen met het personeelsteam in een focusgesprek. Er zullen nog verschillende andere focusgesprekken plaatsvinden. Zo zullen we in maart/april verder werken op de grootste uitdagingen via focusgesprekken met ploegen en afdelingen. 

Rond nieuwjaar werden er ook brieven uitgestuurd naar onze verschillende partnerorganisaties in binnen- en buitenland, met de vraag om hun wensen voor onze samenwerking in de nieuwe beleidsperiode door te geven. Ze kregen er ook een mooi nieuwjaarskaartje bij! Hun wensen worden eveneens meegenomen in de analysefase, eens doorgenomen en verwerkt. Zo kregen we inzicht en een volledig beeld van de ideale JNM voor alle betrokken partijen.  

Nu staan we volop met onze beide benen in FASE 4. We nemen alle verzamelde info uit de onderzoeksfase (fase 3) onder de loep. We delen de gegevens op in categorieën volgens de SWOART-techniek: wat zijn sterktes (strenghts), wat zijn zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities), aspiraties (aspirations), resultaten (results) en bedreigingen (threats)? Uit de ingevulde SWOART proberen we de verschillende beleidsuitdagingen te identificeren. Super interessant en super plezant!! Deze oefening gaf ons als stuurgroep een goed inzicht en begrip van wat mensen verwachten (of net niet) van JNM. Uit deze uitdagingen selecteren we enkele beleidsopties, die we uiteindelijk herleiden naar een klein aantal beleidskeuzes waaraan we actief willen werken in de periode 2026-2030.  

Op 24 februari gaan we tijdens de beleidsdag aan de slag met de ingevulde SWOART en proberen we daaruit de grootste uitdagingen te filteren. Met een (hopelijk) brede groep vrijwilligers willen we nadenken over de uitdagingen waarop we in de nieuwe beleidsnota willen focussen, en koppelen we hier al voorlopige strategische doelstellingen aan.  

Die hoofddoelstellingen zullen we voorstellen op de Koers-AV. Om al dit tijdig klaar te krijgen, blijft de stuurgroep na de beleidsdag nog een dagje langer hangen om alle input te verwerken. Dé perfecte combo van sfeer, gezelligheid & hard hersenwerk! Alles wat wij graag doen dus! 

PSSSSSSST, kom je mee nadenken op onze beleidsdag?! Geniaal!! Schrijf je in via de site. 

*nieuwsgierig: lees ons stukje over de missie & visie. Daar gaan we verder in op al dit interessants :))