Vernieuwd drugs en alcohol beleid 2023

 

DRUGS EN ALCOHOL BINNEN JNM VZW

 

1    Inleiding

Waarom moeten we iets op papier zetten wat door de wet geregeld wordt? Op die manier en met dit document wensen wij als vereniging de verschillende belanghebbenden in te lichten over ons alcohol- en drugsbeleid. En misschien belangrijker nog: hiermee tonen we aan ouders, leden en niet-leden dat we effectief een beleid hebben en dus actief over het gebruik van drugs en alcohol in onze prachtige organisatie nadenken.

Dit document zou idealiter een werkdocument moeten blijven en elk jaar opnieuw worden nagelezen en aangepast waar nodig. Het belangrijkste onderdeel van dit beleid is de discussie bij de totstandkoming van aanpassingen en nieuwe passages.

 

2    Visie JNM

 

2.1   Algemeen

JNM is een vereniging waar kinderen en jongeren terecht kunnen die zich willen engageren rond natuur en milieu in de ruime betekenis van de woorden. Denkwijze, overtuiging of geloof spelen daarbij geen enkele rol. Wij hebben als doel JNM zodanig te organiseren dat iedereen met die gelijke interesses de weg kan vinden naar JNM en zich kan vinden in onze waarden en normen, kortom dat al deze mensen zich thuis voelen in onze vereniging. Verantwoordelijkheid is daarbij een heel belangrijk begrip. Een JNM-activiteit wordt gedragen door begeleiding, maar ook door de aanwezige leden: samen zijn ze verantwoordelijk voor het goede verloop van de activiteit. Langs de andere  kant willen we ook niet heiliger zijn dan de paus. JNM is een plaats waar ervaringen worden opgedaan en waar geleerd wordt uit fouten. In deze leerschool verdienen mensen dan ook meer dan één kans. Duidelijke afspraken leren je op een verantwoorde manier omgaan met alcohol en drugs.

 

2.2   Alcohol

Voor alcoholmisbruik is er geen plaats binnen onze vereniging, voor alcoholgebruik maken we onderscheid naargelang de leeftijd van onze leden. Piepers en ini’s schenken we geen alcohol. Niet alleen omdat het wettelijk niet toegestaan wordt, maar ook omdat we er zelf van overtuigd zijn dat drankgebruik op die leeftijden vaak geen bewuste keuze is en eerder opgedrongen wordt. Daarnaast is het jonge lichaam vaak nog niet opgewassen tegen de gevolgen van drankgebruik en treedt verslaving sneller op. JNM’ers die ini-af zijn, normaliter in het 4de middelbaar zitten, laten we toe alcohol te consumeren, ook al hebben ze de leeftijd van 16 nog niet bereikt. We verwachten van gewone leden een bepaald niveau van verantwoordelijkheid, ook in drankgebruik. Dit betekent echter niet dat er niet meer wordt toegezien op foutief  drankgebruik (wedstrijdjes, ad fundum, ...). Elke vorm van ongeoorloofd drankgebruik door gewone leden of begeleiding wordt besproken met de verantwoordelijken. Op elk moment en op elke activiteit moet ten minste 1 EHBO nuchter zijn. Deze functie kan binnen een kamp of meerdaagse activiteit doorgegeven worden mits goede afspraken.

 

2.3   Drugs

Drugs worden over de ganse lijn verbannen uit onze organisatie. In de eerste plaats omdat het wettelijk verboden is en in de tweede plaats omdat drugsgebruik helemaal niet te rijmen valt met een jeugdbeweging, natuurbeweging of milieubeweging. Laat staan met het opnemen van verantwoordelijkheid binnen een dergelijke beweging.

 

2.4   Roken (waaronder vapen ook valt)

In een jeugdbeweging hebben de begeleiders een voorbeeldfunctie: roken in het bijzijn van piepers of ini’s is dus uit den boze. Tabakswaren mogen niet verkocht worden aan -18-jarigen, en hieruit vloeit dus logischerwijs voort dat ini’s ook niet mogen roken. JNM  stelt ook dat roken niet kan in afgesloten ruimtes (gebouwen, tenten, toiletten, ...). Ook wordt roken verboden op gemeenschappelijke plaatsen (bijvoorbeeld: kampvuur). Het wordt ook aangeraden om een rokerszone te voorzien voor leiding binnen het kampterrein (maak van de rokerszone geen nieuwe chill-plek!).

 

3    In de afdeling

We verwachten dat onze afdelingen zich volledig achter deze alcohol- en drugsnota scharen en er ook effectief werk van maken. Afdelingen die een eigen alcohol- en drugsbeleid willen voeren, kunnen dat. De afdeling in kwestie stuurt het verslag waarin het alcohol- en drugsbeleid werd opgesteld door naar drugsenalcohol@jnm.be en maakt dit openbaar. De Drugs- en Alcoholverantwoordelijke (D&A) leest het beleid door en kijkt of dit voldoet aan de krachtlijnen van het organisatiebrede drugs- en alcoholbeleid. Een afdelingsbeleid kan strenger zijn of meer in detail gaan, maar nooit meer drug- of alcoholgebruik toelaten dan de minimale vereisten vooropgesteld in deze tekst. Bij twijfels over wettelijkheid of wenselijkheid brengt de D&A het Bestuur op de hoogte, dat hierin een eindbeslissing kan nemen. Uiteraard gebeurt dit in nauwe dialoog met de afdeling.

 

4    Tijdens nationale activiteiten

 

4.1   Evenementen voor gewone leden waar ook ini’s zijn toegelaten (in een feestelijke stemming)

Er kan naast non-alcoholische drank ook alcoholische drank worden geschonken. Op JNM-activiteiten is het verplicht om ook non-alcoholische drank aan te bieden. Ini’s mogen geen alcohol drinken. Er moet minstens 1 verantwoordelijke/organisator van 18+ nuchter blijven en minstens 1 EHBO-verantwoordelijke. De organisatie zorgt voor 2 verschillende kleuren bij de inkombandjes. Deze    afspraken worden steeds duidelijk vermeld bij de aankondiging en bij de inkom herhaald. Daarnaast is het ook aangewezen de afspraken duidelijk op papier te verspreiden in de zaal of in de tent. De organisatie kijkt toe op de correcte naleving van deze afspraken. Klachten worden door de verantwoordelijke HB’er verzameld.

 

4.2   Trollenfeest

Gezien de leeftijd van de deelnemers worden er geen alcoholische dranken geschonken aan de deelnemers. Het begeleidingsteam kan er, mits goede afspraken, wel voor kiezen om zelf alcohol te consumeren, al mag dit uiteraard niet in het bijzijn van de deelnemers. Er is minstens 1 begeleider per 15 piepers nuchter, waaronder alle EHBO-verantwoordelijken en één chauffeur. De verantwoordelijke maakt op voorhand afspraken met de begeleiding of er al dan niet alcohol geconsumeerd wordt onder de begeleiding. Deze laat dit op voorhand weten aan het begeleidingsteam. De volledige begeleiding let op  het naleven van de afspraken. Als een deelnemer betrapt wordt op het drinken van alcohol, bespreekt de verantwoordelijke met de aanwezige begeleiding welke sancties er eventueel genomen dienen te worden. Hiervoor kunnen begeleiders indien gewenst altijd ten rade gaan bij de D&A.

 

4.3   Ininazofé

Gezien de leeftijd van de deelnemers worden er geen alcoholische dranken geschonken aan de deelnemers. Het begeleidingsteam kan er, mits goede afspraken, wel voor kiezen om zelf alcohol te consumeren, al mag dit uiteraard niet in het bijzijn van de deelnemers. Er is minstens 1 begeleider per 15 ini’s nuchter, waaronder alle EHBO-verantwoordelijken en één chauffeur. De verantwoordelijke maakt op voorhand afspraken met de begeleiding of er al dan niet  alcohol geconsumeerd wordt onder de begeleiding. Deze laat dit op v oorhand weten aan het begeleidingsteam. De verantwoordelijke laat ook aan de deelnemers verstaan dat alcoholgebruik voor hen uit den boze is. De volledige begeleiding let op  het naleven van de afspraken. Als een deelnemer betrapt wordt op het drinken van alcohol, bespreekt de verantwoordelijke met de aanwezige begeleiding welke sancties er eventueel genomen dienen te worden. Hiervoor kunnen begeleiders indien gewenst altijd ten rade gaan bij de D&A.

 

5    Op kamp

 

5.1   Piepkampen

Gezien de leeftijd van de deelnemers worden er geen alcoholische dranken geschonken aan de deelnemers. Het begeleidingsteam kan er, mits goede afspraken, wel voor kiezen om zelf alcohol te consumeren, al mag dit uiteraard niet in het bijzijn van de deelnemers. Er is minstens 1 EHBO-verantwoordelijke nuchter en 1 leiding per 15 piepers, vanaf 15 deelnemers. De verantwoordelijke maakt op voorhand afspraken met de begeleiding of er al dan niet  alcohol geconsumeerd wordt onder de begeleiding. Deze laat dit op voorhand weten aan het begeleidingsteam. De volledige begeleiding let op  het naleven van de afspraken. Als een deelnemer betrapt wordt op het drinken van alcohol, bespreekt de verantwoordelijke met de aanwezige begeleiding welke sancties er eventueel genomen dienen te worden.

Een voorbeeld: ik ben op kamp met 14 piepers. Enkel de EHBO-verantwoordelijke dient nuchter te blijven.

Een ander voorbeeld: ik ben op kamp met 32 piepers. De EHBO-verantwoordelijke en twee extra begeleiders (want >= 30 piepers) dienen nuchter te blijven.

 

5.2   Inikampen

Gezien de leeftijd van de deelnemers worden er geen alcoholische dranken geschonken. Het begeleidingsteam kan, mits goede afspraken, er wel voor kiezen om zelf alcohol te consumeren, al mag dit uiteraard niet in het bijzijn van de deelnemers. Er is ten minste 1 EHBO-verantwoordelijke nuchter en 1 leiding per 15 ini’s, vanaf 15 deelnemers. De verantwoordelijke maakt op voorhand afspraken met de begeleiding of er al dan niet  alcohol geconsumeerd wordt onder de begeleiding. Deze laat dit op voorhand weten aan het begeleidingsteam. De verantwoordelijke laat ook aan de deelnemers verstaan dat alcoholgebruik voor hen uit den boze is. De volledige begeleiding let op het naleven van de afspraken. Als een deelnemer betrapt wordt op het drinken van alcohol, bespreekt de verantwoordelijke met de aanwezige begeleiding welke sancties er eventueel genomen dienen te worden.

Een voorbeeld: ik ben op kamp met 14 ini’s. Enkel de EHBO-verantwoordelijke dient nuchter te blijven.

Een ander voorbeeld: ik ben op kamp met 32 ini’s. De EHBO-verantwoordelijke en twee extra begeleiders (want >= 30 ini’s) dienen nuchter te blijven.

 

5.3   Andere nationale kampen

Hier bedoelen we alle kampen die niet specifiek op piep- of inileden zijn gefocust. Denk aan natuurstudiekampen, werkkampen, kampen voor gewone leden waar ini’s welkom zijn, … Er kan naast non-alcoholische drank ook alcoholische drank worden geschonken. Op JNM-activiteiten is het verplicht om ook non-alcoholische drank aan te bieden. Ini’s mogen geen alcohol drinken. Er is ten minste 1 EHBO-verantwoordelijke nuchter en 1 leiding per 15 ini’s, vanaf 15 deelnemers. Deze afspraken worden steeds duidelijk vermeld in de convo en bij het begin van het kamp herhaald. De organisatie kijkt toe op de correcte naleving van deze afspraken. Klachten worden door de verantwoordelijke HB’er verzameld. Er wordt ook sterk aanbevolen om een gesprek te voeren rond alcohol in overleg met de ini’s. Alcohol is verboden voor hen, maar hetzelfde effect bekomen door te sensibiliseren in plaats van verbieden is altijd beter!

 

Een voorbeeld: ik ben op kamp met 20 gewone leden en 2 ini’s. Enkel de EHBO-verantwoordelijke dient nuchter te blijven.

Een ander voorbeeld: ik ben op kamp met 5 gewone leden en 15 ini’s. De EHBO-verantwoordelijke en één extra begeleiders (want >= 15 ini’s) dienen nuchter te blijven.

 

 

6    Op cursus

In deze sectie gaat het vooral over BAC (BasisAnimatorCursus), omdat hier regelmatig min-16-jarigen aanwezig zijn. Er kan naast non-alcoholische drank ook alcoholische drank worden geschonken. Op JNM-activiteiten is het verplicht om ook non-alcoholische drank aan te bieden. Op BAC worden alle deelnemers 16 jaar (of meer) in het jaar dat de cursus wordt georganiseerd, de deelnemers zijn dus ini-af. JNM’ers die ini-af zijn, en normaliter in het 4de middelbaar zitten, laten we toe alcohol te consumeren, ook al hebben ze de leeftijd van 16 nog niet bereikt. We verwachten van gewone leden een bepaald niveau van verantwoordelijkheid, ook in drankgebruik. Dit betekent echter niet dat er niet meer wordt toegezien op foutief drankgebruik. Het voeren van wedstrijdjes, ad fundums, etc… is verboden omwille van de verplichtende aard van de activiteiten. Elke vorm van ongeoorloofd drankgebruik van gewone leden of begeleiding wordt besproken met de verantwoordelijken. Na een overleg met de verantwoordelijken kunnen sancties genomen worden ten aanzien van de deelnemer; verbod op drankgebruik of verplicht huiswaarts keren behoren tot de opties. Het is op cursus zeer belangrijk dat er een gesprek plaatsvind met de deelnemende leden, alle voor- en nadelen moeten aan bod komen en we vertrouwen op de instructeurs om dit gesprek in goede banen te leiden! Ook is het de verantwoordelijkheid van de instructeurs om (al dan niet een verkorte versie) van het drugs- en alcoholbeleid te introduceren voor/tijdens dit gesprek. De afspraken rond alcohol- en druggebruik worden steeds duidelijk vermeld in de convo en bij het begin van de  cursus.

 

 

WAT ZEGT DE WET?

 

Opdat jullie het zelf niet moeten op zoeken…

 

●             Het is ten strengste verboden sterke drank te verkopen of te geven aan minderjarigen (min 18 jaar). Het gaat over wodka, rum, whisky, Bailey’s, pisang, passoa, alles wat daarmee gemixt is en nog veel meer.

●             Alcohol geven aan -16-jarigen is strafbaar.

●             Rijden met auto, motorfiets of fiets onder invloed van alcohol (meer dan 0,5 promille in je bloed) of drugs is strafbaar.

●             Het gebruiken, bezitten, uitdelen of verkopen van illegale drugs is verboden

●             Cannabis is een illegale drug.

●             Minderjarigen (-18) mogen dus geen cannabis gebruiken.

●             Meerderjarigen (18+) mogen ook geen cannabis gebruiken, maar worden waarschijnlijk niet vervolgd voor cannabisgebruik of bezit (voor persoonlijk gebruik), tenzij bij verzwarende omstandigheden:

○             Gebruik of handel in aanwezigheid van minderjarigen, of hen aanzetten tot gebruik

○             Lid zijn van een vereniging die drugs levert

○             Door cannabisgebruik bij anderen een ongeneeslijke ziekte, blijvende arbeidsongeschiktheid, verlies van een orgaan, zware verminking of de dood veroorzaken

○             Als je de openbare orde verstoort

○             Bezit in jeugdlokalen, scholen of hun omgeving, een gevangenis, een instelling voor jeugdbescherming, of opvallend bezit in een openbare plaats of op een plaats die toegankelijk is voor het publiek