De Kampcommissie (KC)

< Ga terug naar Kampen organiseren

Een kamp kan maar zo boeiend, leuk, lekker en goed georganiseerd zijn als dat jij en jouw KC het maken! Alles begint dus met het samenstellen van een leuke, gevarieerde en gemotiveerde groep gekke JNM’ers die samen met jou willen instaan voor de organisatie en uitvoering van een geweldig JNM-kamp!

Waaraan moet een KC voldoen? 

Een minimaal KC bestaat uit: 

  • Een voorzitter 

  • Een ping 

  • Een foer 

  • Een vierde KC-lid, functie zelf te kiezen 

Een piep- of inikamp bestaat uit minstens zeven KC-leden.  

Verder: 

  • Moet er minstens iemand meerderjarig zijn (liefst 20+ of met veel ervaring) 

  • Moet er genoeg ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel zijn. Een attest vormingen helpt.

  • Voorgeschiedenis is belangrijk. Elk KC wordt geëvalueerd op een JP-vergadering.

  • Zorg voor een duidelijke taakverdeling, zo doet iedereen iets en komt niet alles op de schouders van één persoon.

KC-functies

Kampvoorzitter 

Dit is de belangrijkste functie van het KC. De kampvoorzitter staat in voor de goede gang van zaken op kamp.  
 
Je coördineert het KC, kijkt toe op de naleving van het kampenreglement, doet de meeste voorbereidingen en zorgt voor de contacten met het bondssec op voorhand. Het spreekt voor zich dat de invulling van deze functie enorm verschilt naargelang het een piep-, ini- of ander kamp betreft. Op alle kampen is de kampvoorzitter echter verantwoordelijk voor de inhoudelijke, organisatorische en verantwoorde organisatie van het kamp. Je zorgt ervoor dat het kamp voor iedereen een hoogvlieger wordt, rekening houdend met de doelstellingen van JNM.

Ping 

De penningmeester (ping) beheert het geld. Rantsoeneert wanneer het nodig is, trakteert op een extraatje wanneer het kan.  

Voor het kamp bereken je hoeveel inkomsten je zal hebben van het deelnamegeld. Tijdens het kamp hou je een overzicht bij van alle betalingen en zorg je dat er niet buiten het budget wordt gegaan. Je houdt alle bonnetjes bij om achteraf het financieel verslag te maken.  

Het financieel verslag bezorg je vóór 15 september (15 oktober voor septemberkampen) aan JNM Nationaal.  

Voor je afdelingskamp hoeft dat niet, dan kan je het financieel verslag ook bij je afdelingsfinanciën toevoegen.

Foer

De Foer heeft de belangrijke missie om de lege magen op kamp te vullen met lekkere vegetarische kost. Dat begint bij het opstellen van een menu voor het kamp. De foer zorgt dat het eten in de juiste hoeveelheden op het juiste moment wordt gekocht, op een zo ecologisch mogelijke manier. Een hele opgave. Een hulp daarbij is NjamNjam, een systeem waarmee biologisch afvalarm droogvoer kan besteld worden.  

De belangrijkste deadline voor de foer is 10 mei voor de bestelling van NjamNjam. 

Via de links hieronder vind je meer info over ecologische voeding en vegetarisch koken. We beperken ons tot de praktische informatie die je als foer nodig hebt om dag na dag iedereen culinaire orgasmes te bezorgen. 

Smakelijk!

Terreinchef en matras  

De matras is verantwoordelijk voor het materiaal, bestelt het en zorgt ervoor dat het op de kampplaats raakt. Ook tijdens het kamp draagt de matras zorg voor het materiaal, voorkomt en repareert schade en zorgt ervoor dat niets verloren raakt. 

De terreinchef zorgt voor algemene orde en netheid op kamp.  

Matras en terreinchef werken nauw samen of zijn dezelfde persoon.  
In de handleiding vind je alle hints en tips, inclusief hoe je die ene rare tent opzet. Ook vind je er de terreinbenodigdheden.

EHBO-verantwoordelijke 

De EHBO-verantwoordelijke zorgt voor de gezondheid van de deelnemers en het KC. Dit betekent: ongevallen voorkomen en gewonden verzorgen. Deelnemers vaste medicatie geven (of eraan herinneren) en zieke/gewonde deelnemers naar dokters/ziekenhuizen begeleiden hoort hier ook bij.  
Ook de medische administratie (medische fiches, verzekeringen en doktersbriefjes) valt onder de bevoegdheid van de EHBO-verantwoordelijke. Samen met de kampvoorzitter is die de enige die de medische fiches mag lezen. Hieronder kan je alle relevante documenten raadplegen.

Excul 

JNM'ers gaan om verschillende redenen op kamp: om een weekje van thuis weg te zijn, vrienden te zien, maar (hopelijk) vooral om hun natuurstudie kennis uit te breiden. Als excul of excursieleider neem je de verantwoordelijkheid op om JNM'ers te laten kennis maken met de specifieke natuurwaarden van de streek waar je op kamp bent. Hoe plan je nu een geslaagde excursie naar gebieden die de moeite waard zijn? Lees het in de handleiding. De kunst van het kaartlezen zal alvast van pas komen bij deze functie. 
En euh... ook op piepkampen wordt een speelse vorm van natuurstudie geapprecieerd!

Werkleider 

Als werkleider is het jouw taak om voor de kampgangers beheerwerk te voorzien, hen enthousiast te maken en uit te leggen waarom ze doen wat ze doen. Zorg voor voldoende evenwicht tussen werken en ontspanning.

Stagiairs

Voor JNM'ers die op cursus zijn gegaan, is een deel van de stage mee gaan op kamp en er een functie opnemen. 

Meer informatie over het wel en wee van een stage of een stagiair begeleiden vind je hier voor BAC en hier voor HAC.