Activiteiten organiseren
Stappenplan
Wil je graag een activiteit in elkaar boksen voor piepers, ini’s of gewone leden? JNM organiseert jaarlijks BasisAnimatorCursussen (BAC) en een HoofdAnimatorCursus (HAC) waar je de kneepjes van het vak leert. Daarnaast kan je ook een Vorming Op Maat (VOM) volgen.
Toch liever een ‘do-it-yourself’- stappenplan? De uitgebreide versie vind je hier.
Hier zeven vuistregels om zeker mee rekening te houden:
(1) Informatie en communicatie
Zorg dat de deelnemers alle informatie voldoende op voorhand kunnen terugvinden in het afdelingsboekje én op de website Denk daarbij aan de W’s:
WAT (wat voor activiteit, wat neem ik mee…)
WAAR (geef een heel concrete afspreekplaats)
WANNEER (geef een begin- en einduur en wees met je mede begeleiders minstens een kwartier op voorhand aanwezig!)
WAAROM (maak een wervend en enthousiast tekstje voor je activiteit: waarom zouden piepers, ini’s of gewone leden naar jouw activiteit willen komen?)
(2) Verwerk één van de JNM-pijlers (natuur, milieu en beheer) in je spel of activiteit. Inspiratie nodig?
Check het onderdeel Samenwerken met partners.
Snuister in de beheerfiches.
De VormingsPloeg (VP) organiseert vormingen over hoe je de JNM-pijlers beter kan verwerken in je activiteiten. Neem een kijkje op de vormingskalender.
(3) Maak de activiteit op maat van je doelgroep. Meer informatie nodig over piepers en ini’s begeleiden? Neem een kijkje op de pagina ‘Omgaan met’.
(4) Maak een taakverdeling en goede afspraken met je medebegeleiding. Zorg dat al je begeleiders op de hoogte zijn van het verloop van je activiteit of spel. Zo kan je makkelijk op elkaar inspelen en stel dat jij uitvalt, kunnen zij inspringen.
Tip: heb je al gehoord van de sfeerbeer? Deze persoon heeft tijdens de shift de belangrijk taak om na te gaan of iedereen zich veilig voelt en weet bij wie ze terechtkunnen voor hulp of ondersteuning.
(5) Zorg dat locatie en materiaal in orde zijn. Dringend op zoek naar een locatie? Check de locatiezoeker voor hulp. Zorg dat je al het nodige materiaal bij hebt. Maak op voorhand een lijstje en zet er een verantwoordelijke bij.
Enkele basisdingen om op elke activiteit mee te nemen:
EHBO
Fluovestjes
Deelnemerslijst + telefoonnummer ouders/voogd
Wegbeschrijving (indien nodig)
Fietsherstelgerief
Extra water
WC-papier
Denk bij de organisatie ook aan veiligheid, zowel praktisch als mentaal. Voor meer inspiratie over hoe jij daarbij kan helpen vind je hier.
(6) Maak je activiteit zo toegankelijk mogelijk, ook voor nieuwe leden die JNM niet zo goed kennen. Gebruik heldere taal in je communicatie vooraf, maar ook tijdens en na de activiteit.
Wees aanspreekbaar voor ouders bij het begin en einde van de activiteit zodat ze met vragen naar jou kunnen komen. Ga zelf ook naar de ouders (of voogd) om een babbeltje te slaan, dat schept een band van vertrouwen!
In je communicatie op de website: verduidelijk (JNM-)afkortingen als je die gebruikt en vermijd tussentaal of specifieke woorden die niet iedereen kent. Laat je tekstje nalezen door iemand die JNM niet zo goed kent. Is voor die persoon alles duidelijk? Dan zit je goed!
Wil je graag weten hoe je je activiteit inclusief kan maken voor diverse doelgroepen? Neem een kijkje op de vormingspagina van JNM! Daar staan alle vormingen die de VormingsPloeg (VP) binnenkort organiseert.
(7) Evalueer je activiteiten achteraf. Meer info op de pagina 'Evalueren'.