Basis Animator Cursussen (BAC)

<Ga terug naar Vormingen

De BasisAnimatorCursus (afgekort als BAC) is een cursus die twee keer per jaar (in de krokus- en in de paasvakantie) georganiseerd wordt door de VormingsPloeg (VP) van JNM.

De cursus is er voor iedereen die zin heeft om aan de slag te gaan als leiding op kamp of in de afdeling. Een week lang leer je alles over activiteiten organiseren, animeren, en kinderen en jongeren begeleiden. Na de cursus loop je stage in de afdeling en op kamp, om uiteindelijk het attest van 'animator in het jeugdwerk' te behalen.  

Een cursus is geen kamp! Natuurlijk wordt er heel veel plezier gemaakt en moet je geen week naar lessen zitten luisteren. Geloof ons maar, mochten alle schoolweken nog maar een beetje lijken op een cursus als BAC, niemand zou nog schoolmoe worden!

De VormingsPloeg bestaat uit JNM'ers die veel tijd en enthousiasme steken in het maken en geven van de cursus met daarin sessies die interactief en leuk zijn. Daarom is het fijn als je tijdens cursus enthousiast meedoet.

Wanneer?

De BasisAnimatorCursussen gaan jaarlijks door tijdens de krokus- en paasvakantie, steeds van zaterdag tot zaterdag.

Voor wie?  

Iedereen die 16 jaar wordt of is in het jaar dat de cursus doorgaat mag deelnemen aan BAC.  Bijvoorbeeld: jij wil mee op BAC Krokus 2024, dan moet je in 2024 ofwel 16 jaar worden of het al zijn.

Ben je ouder? Dan ben je ook welkom, maar moet je zelf inschatten waar jij nood aan hebt als begeleiding. Heb je al wat afdelingservaring? Dan kan je ook eens kijken naar de HoofdAnimatorCursus (HAC), die jaarlijks georganiseerd wordt voor deelnemers vanaf 17 jaar. Daar wordt dieper ingegaan op de eindverantwoordelijkheid nemen, een team begeleiden en zoveel meer.

De cursussen van JNM staan open voor leden en niet-leden. Het is dus perfect mogelijk een cursus bij JNM te volgen en daarna ergens anders stage te lopen, of omgekeerd.  

Het traject van de cursist 

Als BAC-cursist doorloop je een traject dat bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een theoretisch luik op cursus, en het praktijkgedeelte tijdens de stage. Dit alles wordt bijgehouden in een trajectboekje en een afdelingsstageboekje (=specifiek voor JNM). Pas na het afwerken van het volledige traject, én bij een positieve eindevaluatie, krijg je het attest van 'animator in het jeugdwerk'.  

Als cursist heb je maximum drie jaar tijd (vanaf begin cursus) om het volledige traject te doorlopen, wat normaal gezien zeker genoeg is. Toch raden we aan om hier op tijd mee te beginnen. De jaren gaan sneller voorbij dan je denkt! Bijvoorbeeld: je was mee op BAC Paas in 2023 met als startdatum één april 2023 , dan heb je tot één april 2026 om je stage af te ronden. 

Stage 

Een BAC-stage bestaat uit twee delen: een afdelingsstage (met een bijhorend afdelingsstageboekje) en een kampenstage (met een bijhorend trajectboekje).  

Voor meer informatie, ga naar “Stage BAC”. 

 

Deelnameprijs 

Deelname voor BAC kost €150.  

Omdat veel steden en gemeenten jongeren aanmoedigen om cursussen te volgen, betalen veel jeugddiensten het inschrijvingsgeld grotendeels of volledig terug. Contacteer de jeugddienst van je stad of gemeente voor recente informatie over terugbetaling.

TIP: Afdelingen zijn actief in verschillende steden en/of gemeentes. Soms is het een beetje zoeken welke jeugddienst je dan zal terugbetalen. Begin eerst met een stad of gemeente waarvan je subsidies ontvangt. (Indien je dat niet weet, kan je het navragen bij de afdelingsping.) Indien de gemeente/stad die jullie subsidieert niet(s) terugbetaalt kan je altijd bij een andere stad/gemeente aankloppen waar jullie -vaak- activiteiten doen, een lokaal hebben en/of waarvan veel leden/leiding wonen.

Nog vragen? 

  • Je hebt vragen over de cursus? 

  • Je twijfelt om mee te gaan op cursus en wil graag wat advies? 

  • Je twijfelt tussen BAC en HAC? 

  • ... mail naar vorming@jnm.be of bel het bondssecretariaat (tijdens kantooruren) en vraag naar onze vormingsmedewerker: 09/223 47 81