Basis Animator Cursussen (BAC)

<Ga terug naar Vormingen

De BasisAnimatorCursus (afgekort als BAC) is een cursus die tweemaal per jaar (in de krokus- en in de paasvakantie) georganiseerd wordt door de VormingsPloeg (VP) van JNM. Om de twee jaar is er ook een extra cursus in de herfstvakantie.  

De cursus is er voor iedereen die zin heeft om aan de slag te gaan als begeleider op kamp of in de afdeling. Een week lang leer je alles over activiteiten organiseren, animeren, en kinderen en jongeren begeleiden. 

Na de cursus loop je stage in een afdeling en op kamp, om uiteindelijk het attest van 'animator in het jeugdwerk' te behalen.  

Het leven op cursus verschilt wel wat van dat op kamp. Natuurlijk wordt er heel veel plezier gemaakt en moet je geen week op schoolbanken zitten. Toch kunnen er heel wat sessies passeren op een dag. Omdat we hier als ploeg veel tijd en enthousiasme insteken, hebben we graag dat jullie met evenveel aandacht en enthousiasme meedoen met de sessies. Geloof ons maar, mochten alle schoolweken nog maar een beetje lijken op een cursus als BAC, niemand zou nog schoolmoe worden!

 

Voor wie?  

Iedereen die 16 jaar wordt in het jaar van de cursus mag deelnemen aan BAC.  

Ben je ouder? Dan ben je ook welkom, maar moet je zelf inschatten waar je eigen capaciteiten liggen. Heb je al wat afdelingservaring? Dan kan je ook eens kijken naar de HoofdAnimatorCursus (HAC), die jaarlijks georganiseerd wordt voor deelnemers vanaf 17 jaar. Daar wordt dieper ingegaan op (eind)verantwoordelijkheid nemen en een team begeleiden.  

De cursussen van JNM staan open voor leden en niet-leden. Het is dus perfect mogelijk een cursus bij JNM te volgen en daarna ergens anders stage te lopen, of omgekeerd.  

 

Het traject van de cursist 

Als BAC-cursist doorloop je een traject dat bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een theoretisch luik op cursus, en het praktijkgedeelte tijdens de stage. Dit alles wordt bijgehouden in een trajectboekje en een afdelingsstageboekje (=specifiek voor JNM). Pas na het afwerken van het volledige traject, én bij een positieve eindevaluatie, krijg je het attest van 'animator in het jeugdwerk'.  

Als cursist heb je maximum drie jaar tijd (vanaf aanvang cursus) om het volledige traject te doorlopen, wat normaal gezien zeker genoeg is. Toch raden we je aan hier op tijd aan te beginnen. De jaren gaan sneller voorbij dan je denkt! Bijvoorbeeld: je was mee op BAC Zomer in augustus 2021, dan heb je tot augustus 2024 om je stage af te ronden. 

Stage 

Een BAC-stage bestaat uit twee delen: een afdelingsstage (met een bijhorend afdelingsstageboekje) en een kampenstage (met een bijhorend trajectboekje).  

Voor meer informatie, ga naar “Stage BAC”. 

 

Deelnameprijs 

Deelname voor BAC kost €158.  

Omdat veel steden en gemeenten jongeren aanmoedigen om cursussen te volgen, betalen de meeste dan ook een aanzienlijk deel van het inschrijvingsgeld terug. Contacteer de jeugddienst van je stad of gemeente voor recente informatie over terugbetaling.

Nog vragen? 

  • Je hebt vragen over de cursus? 

  • Je twijfelt om mee te gaan op cursus en wil graag wat advies? 

  • Je twijfelt tussen BAC en HAC? 

  • ... mail naar vorming@jnm.be of bel het bondssecretariaat (tijdens kantooruren) en vraag naar onze vormingsmedewerker: 09/223 47 81