Hoofd Animator Cursus (HAC)

<Ga terug naar Vormingen

De HoofdAnimatorCursus (HAC) is een cursus die jaarlijks georganiseerd wordt door de VormingsPloeg (VP) van JNM. De cursus is er voor begeleiders die graag een meer uitdagende functie willen opnemen in een afdelingsbestuur en/of het hoofdbestuur van JNM Nationaal. HAC richt zich tot wie al enige ervaring heeft in het jeugdwerk, maar wil bijleren over teams aansturen, grote evenementen organiseren en (eind)verantwoordelijkheid nemen.  

Na de cursus organiseer je een stagekamp, om uiteindelijk het attest van 'hoofdanimator in het jeugdwerk' te behalen.

Voor wie? 

Iedereen die 17 jaar of ouder is op het moment dat de cursus begint. Daarnaast moet je ook een attest hebben van 'animator in het jeugdwerk' OF kunnen aantonen dat je minstens 100 uur ervaring hebt in het jeugdwerk sinds je 16de. Er zit geen maximumleeftijd op de cursus; gemiddeld genomen gaan er cursisten mee uit het zesde middelbaar tot het 2de jaar hoger onderwijs. 

Je hoeft geen BAC te hebben gevolgd om te kunnen deelnemen aan HAC.  

De cursussen van JNM staan open voor leden en niet-leden, zoals wettelijk bepaald door de overheid. Het is dan ook perfect mogelijk een cursus bij JNM te volgen en daarna ergens anders stage te lopen, of omgekeerd.   

 

Het traject van de cursist 

Als HAC-cursist doorloop je een traject dat bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een theoretisch luik op cursus en het praktijkgedeelte tijdens de stage. Dit alles wordt bijgehouden in een trajectboekje. Pas na het afwerken van het volledige traject, én bij een positieve eindevaluatie, krijg je het attest van 'hoofdanimator in het jeugdwerk'. 
 

Als cursist heb je maximum 3 jaar de tijd (vanaf aanvang cursus) om het volledige traject te doorlopen, wat normaal gezien zeker genoeg is. Toch raden we je aan hier op tijd aan te beginnen. De jaren gaan sneller voorbij dan je denkt! Bijvoorbeeld: als je HAC volgde in oktober 2021, dan heb je tot oktober 2024 om je stage af te ronden. 

De stage 

De stage van een HAC-cursist bestaat uit de organisatie van een nationaal piep- of inikamp.  

Voor meer info, ga naar “Stage HAC”. 

Deelnameprijs  

Deelname voor HAC kost € 132.  

Omdat veel steden en gemeenten jongeren aanmoedigen om cursussen te volgen, betalen de meeste dan ook een aanzienlijk deel van het inschrijvingsgeld terug. Contacteer de jeugddienst van jouw stad of gemeente voor recente informatie over terugbetaling. 

Nog vragen? 

  • Je hebt vragen over de cursus? 

  • Je twijfelt tussen HAC en BAC? 

  • ... mail dan naar vorming@jnm.be of bel het bondssecretariaat (tijdens kantooruren) en vraag naar onze vormingsmedewerker: 09/223 47 81