Ecologisch op kamp

< Ga terug naar Inspiratie

Iedere zomervakantie opnieuw vertrekken honderden JNM’ers op kamp. Dat doen ze stuk voor stuk op een ecologische en duurzame manier met respect voor mens, natuur en onze planeet. Met dit vijfstappenplan maak je ook jouw kamp ecologisch!  
Ps: je mag het natuurlijk ook gebruiken om op weekend of meerdaagse activiteit te gaan ;-)

Stap 1: Alles begint bij de voorbereidingen!

Een zomerkamp voorbereiden doe je natuurlijk al ver voor de zomer. Denk dan al na hoe je je kamp ecologisch gaat organiseren. Hoe gebeurt de verplaatsing naar de kampplaats? Kunnen we met minder materiaal een autorit vermijden? Is er een lokale boer waar we eten kunnen kopen? Nemen we een fietskar mee voor de boodschappen? Kopen we bioafbreekbare tandpasta en shampoo die alle deelnemers kunnen gebruiken? Wat doen we met afval? Hoe zorgen we voor een ecologische hudo/WC? Denk erover na tijdens je vergaderingen en leg je medeleiding het vuur aan de schenen. Succes verzekerd!

Stap 2: Op een duurzame manier naar de kampplaats!

Transport is nog altijd de grootste boosdoener in de uitstoot van klimaatvervuilende stoffen. Ga je op kamp? Verplaats je dan ook duurzaam! De beste manier is uiteraard met de fiets op de trein! De meeste treinbegeleiders openen de deur met een glimlach wanneer je met 10 fietsen op het perron staat. Als je geen fiets nodig hebt op kamp, kan je natuurlijk ook "gewoon" de trein nemen. Dit is echt de duurzaamste manier om je te verplaatsen. Het klinkt misschien een beetje omslachtig, maar het heeft een grote impact op het milieu en het klimaat!  

Als je het niet te ver gaat zoeken, kan je natuurlijk ook meteen naar de kampplaats fietsen. Carpoolen is ook een optie. Een bus inleggen doen we enkel als het echt niet anders kan.

F_EwoutDeVos_DuurzaamKamp

Maar hoe geraakt ons materiaal er dan? Een camionette of (kleine) vrachtwagen huren om het (kamp)materiaal te vervoeren zal inderdaad nodig zijn. Maar dat betekent uiteraard niet dat iedereen met de auto moet komen. En hoe minder materiaal je meeneemt, hoe kleiner de vrachtauto kan zijn. Een camionette vervuilt minder dan een vrachtwagen. Denk dus goed na bij wat je meeneemt. Er zijn JNM-kampen die al hun materiaal met de trein vervoerd krijgen.  

Denk ook aan duurzaam vervoer op kamp. Moet je naar de winkel? Met een trekrugzak en fietstassen heb je meestal wel genoeg laadruimte. Zeker als je alle droogvoeding al op voorhand hebt gekocht. Een fietskar is nog handiger!

Stap 3: Kook seizoensgebonden, koop lokaal, zonder afval!

Drie vliegen in één klap en meteen ook de beste combinatie voor het duurzaamste gerecht van je leven! Eigenlijk moeten we eerlijk zijn: hét duurzaamste gerecht bestaat niet echt. Maar als je je menu samenstelt, kan je wel het een en ander in je achterhoofd houden: 

  • Voorkeur voor lokale producten! Eet lokaal, je steunt de lokale economie en je producten hebben geen onnodig lange weg afgelegd! Zoek een lokale boer of marktje in de buurt van je kampplaats. Ze zullen je oprecht graag zien komen!  

  • Eet seizoensgebonden! Hier vind je de groenten- en fruitkalender om je helemaal op weg te helpen.   

  • Weg met al dat plastic! De redenen van plastic rond een komkommer: we zullen het waarschijnlijk nooit snappen. Dilemma tussen bio en verpakkingsloos? In een biologische supermarkt zijn de groenten zonder plastiek. Ga eens op excursie naar een verpakkingsloze winkel om je spaghetti en linzen te kopen. Vergeet niet om je eigen zakjes mee te nemen. Onnodig afval vermijden is een eenvoudige en heel efficiënte tip! 

  • Eet eens vegan op kamp. De impact van de vlees- en zuivelsector op het milieu en het klimaat is niet te onderschatten. De ruimte voor vee en landbouw heeft een negatief effect op het klimaat.  

  • Download het pestorecept van de Milieuwerkgroep!

"Negeer de kaas een keertje!"

JNM ontwikkelde ‘Het Spreadjesboek’: een boek vol receptjes vol lekkere spreadjes als alternatief voor kaas op je boterham!

Stap 4: Het record is... zonder afval op kamp!

Jaja! Het record van JNM is om volledig zonder afval terug te komen van kamp. Hoe doen we dit?! Het uitgangspunt is preventief werken en zo weinig mogelijk afval produceren: verpakkingen, plastic... vermijd je allemaal zoveel mogelijk! Afval dat je toch maakt, hergebruik je voor iets anders zodat het geen afval meer is. Ontdek onze concrete tips hieronder, het wordt direct duidelijk!  

  • Laat al je leden én begeleiding drinkflessen meenemen. Water kan je opslaan in bidons die je door de lokale boer laat bijvullen. 

  • Ga je naar de bakker? Neem zelf broodzakken mee en hergebruik deze meerdere keren. 

  • Maak zelf shampoo op kamp. Dat kan eenvoudig met soda die je oplost in water. Maak je haar eerst nat en laat het 30 seconden intrekken. 

  • Of maak zelf tandpasta! Altijd leuk om te doen. Met dit eenvoudig recept heb je al een goeie tandpasta: twee eetlepels biologische koudgeperste kokosolie, vijf theelepels baking soda, een paar druppels etherische pepermuntolie. 

  • Groenten kan je bij de lokale boer zonder verpakking krijgen. Vergeet niet om je eigen zakjes mee te nemen.  

  • Knutselnamiddag? Wees origineel met je afval! Een WC-rolletje omtoveren tot octopus bijvoorbeeld.  

  • Doe eens zot! Kampkippen zijn het beste ooit: verse eitjes en je groenafval heeft direct een functie, eten voor de kip(pen) natuurlijk :)

Stap 5: Speel een duurzaam spelletje op kamp!  

Milieuspelletjes op kamp, daar kan bijzonder weinig aan tippen. Ontdek allerlei milieuspelletjes op onze interne databank ‘Activiteitenfiches’, voor iedereen beschikbaar!