Duurzaam op reis

< Ga terug naar Inspiratie

Duurzaam op reis, hoe doe je dat? Op reis gaan, op vakantie vertrekken, het is van het leukste en ontspannenste dat je kan doen. Alleen... reizen heeft een enorme impact op onze planeet.  

Om je een idee te geven: een tripje van Brussel naar Berlijn met de trein stoot 27,5 kg CO2 per persoon uit, hetzelfde traject met het vliegtuig: 117,6 kg CO2 per persoon! Bij JNM geloven we dat ook jij, als individu, een verschil kan maken, zonder te moeten inboeten aan een geweldige reiservaring!

Tip 1: neem de trein!  

Het zal je niet verbazen, maar de trein is een van de transportmiddelen die het minst fossiele brandstoffen uitstoot. De trein biedt ook een groot voordeel: je komt aan in het station, midden in het centrum van de stad, zonder parkeerproblemen!  

Een treinrit hoeft niet altijd duur te zijn. Bij bijna alle treinmaatschappijen in Europa zijn er kortingstarieven voor jongeren. Op Europees niveau bestaat er Interrail om te reizen tussen Europese landen. Vaak is je traject met een Interrail-ticket een pak goedkoper.

Tip 2: neem de fiets! Deuh!  

Simpel, (eco)logisch, goedkoop én veel plezier verzekerd. Een fietsreis, niks beter dan dat toch?!  
En een combo: fiets-op-de-trein. We dromen er toch allemaal van?!

Tip 3: maak gebruik van auto’s die sowieso al rijden!  

Doe eens een oproepje via je eigen socialemediakanalen of er iemand is die je voor een stukje, of zelfs heel de trip, kan meenemen met de auto. Die auto rijdt toch, jij kan er dan maar beter mee inspringen! 

Liften is ook een aangename manier van reizen en een avontuur op zich! Het vraagt een beetje meer voorbereiding, maar eens je vertrokken bent, kan het heel snel gaan!  

  • Zoek op voorhand op wat de lift-cultuur is van een bepaald land, dat kan sterk verschillen.  

  • Zoek op voorhand op waar er goede liftplaatsen zijn. Sommige plaatsen zijn tactisch heel interessant: aan de verkeerslichten van een drukke autostrade of op een verlaten parking ver van de autostrade... je moet je plaatsjes goed kiezen! 

  • Met twee liften is altijd beter dan alleen liften. 

  • Een opgeladen gsm of smartphone voordat je opstapt: better safe than sorry en altijd handig om fotootjes te trekken vanuit die hoge vrachtwagencabine!  

Maar vooral: geniet!