JNM ZWB plant bos in de Biezeweidebeekvallei tijdens het BOOMweekend

JNM Zuidwest-Brabant

385522652_322766977131269_2865340840612161834_n

Afgelopen weekend organiseerden het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt, BOS+, De Bosgroepen en JNM vzw samen het BOOMweekend. Op 17, 18 en 19 september hebben we op zo'n vijftig locaties verspreid over het Vlaams Gewest bos geplant samen met het jeugdwerk.

Zelf gingen we planten in de Biezeweidebeekvallei te Beersel. Hier werken we met het ANB, JNM-Zuidwest Brabant en Scouts Sint-Lambertus Beersel aan een gevarieerd beeklandschap van om en bij de vier hectare. Er was al een bosje van zo'n anderhalve hectare aanwezig, dit breiden we uit door boskers, linde, eik, haagbeuk en zwarte els aan te planten op oude paardenweiden die recent door het Agentschap zijn aangekocht. In de zone rond de beek zelf, waar nu permanent cultuurgrasland ligt, zullen we werken aan soortenrijkere graslanden. Meer stroomafwaarts zal ook de gemeente helpen bij een meer natuurlijke inrichting van de vallei en zal de beek weer vrij de ruimte krijgen om te meanderen.

Zondag gingen de eerste 400 bomen alvast de grond in, de eerste van velen die nog moeten komen om deze droom werkelijkheid te maken. Er is dus nog veel werk, maar met de brede alliantie die aanwezig is, kan je een groot verschil maken. Zo wordt de regio van de Brabantse Wouden weer een beetje natuurrijker.

Foto door Silke Wispenninck.