Activiteit
De kerktuin klimaatrobuust maken!
Gegroet jnm'ers van Zuidwest-Brabant!
Vandaag is het tijd om de handen weer eens uit de mouwen te steken en proberen de wereld weer een stukje klimaatrobuuster te maken. De Don Boscokerk van Buizingen heeft rond de kerk een redelijk grote tuin die tot op heden altijd uit een kortgemaaid gazon, enkele struiken hier en daar en af en toe naaldbomen. Niet echt een tuin die je biodivers of natuurrijk kan noemen. Maar daar komt langzaamaan verandering in.
2 jaar geleden ben ik (Joren) ook activiteitenverantwoordelijke, de voortrekker geweest van een klein project in een hoekje van de kerktuin. Hier goed verstopt had ik een plan in gedachten. Wat als ik nu zelfs al is het een klein stukje, wat meer natuur breng in de tuin. En dan ben ik met goedkeuring van de parochie begonnen met het uitdenken van een plan. Om met zo min mogelijk werk, zo veel mogelijk natuur te brengen in de tuin. En dus hebben we met een maaiplan dat stukje afgezonderd en lieten we het verwilderen. Het gras werd langer en zag er al snel niet meer uit als een saai gazon. Zelfs in het eerste jaar zagen we al een heleboel verschillende bloemen en planten, met daarbij meer activiteit van insecten en gewoon een boost in biodiversiteit. De start van een bloemenweide die zich vanzelf vomt. En hoe klein het ook al niet was, de potentie zit erin ;)) . Ook hebben we hier met de piepers in het eerste jaar van ons onderhoud een insectenhotel gebouwd, wat zeker helpt voor de algemene biodiversiteit. Ons hoekje van de JNM bij de kerk is geboren.
Dit zette de parochie aan het denken en al snel ontstond er het idee van de hele tuin meer in dezelfde gedachtegang om te vormen. En nu zijn we hier belandt. De hele tuin wordt vanaf dit jaar omgevormd naar een diversere, klimaatrobuustere en onderhoudsvriendelijkere tuin, dat met een groot project. Alleen maar pluspunten dus. (vooral als je het niet erg vindt om naar een iets wildere of niet 'propere' tuin te kijken) Er worden enkele van de oude sparren gekapt en sommige behouden, dit om er grote loofbomen en enkele fruitbomen in de plek te planten, om dus meer diversiteit in de bomen te krijgen. Er worden gemengde hagen en meidoornhagen aangeplant, grotere delen van het oorspronkelijke gazon krijgen een maaiplan gelijkaardig aan ons oorspronkelijk plan van de jnm-weide, maar dan vooral groter. Sommige stukken worden volledig met rust gelaten en krijgen een wandelpad ertussendoor. Ook wordt er een hoekje met kleinfruit aangeplant, er werd met aandacht gekeken naar het gehele land, hoe het water loopt, de planten die er al zelf kwamen te staan. En nog veel meer dan al dit! Alles is zorgvuldig bekeken en er is een doordacht plan uitgewerkt in samenwerking met regionaal landschap zennevallei en pajottenland en kiemkracht. De verandering wordt ook gesubsidieerd via de provincie Vlaams Brabant en Vlaanderen. De kerk zet zich nu buiten haar originele doelen van spiritueel, sociaal en recreatief vlak ook in voor het biodivers en natuurlijk inrichten van haar omgeving, met het oog op beleving, ecologisch beheer en klimaatrobuustheid. En hierbij is JNM natuurlijk de perfecte match als partner.
Maar buiten al deze mooie woorden moet er natuurlijk ook actie ondernomen worden! Het viel de jnm'ers op dat naast onze bloemenweide er een akker ligt die zwaar bemest wordt door de boer die hier werkt. Dit wil zeggen dat er heel wat voedingstoffen van daar overlopen naar onze weide via de bodem en het water. Dit heeft niet echt voordelen omdat de meeste planten die in een 'wilde' weide voorkomen minder goed overleven in zo een voedingsrijke bodem. Het doel van een maaibeheer is naast de planten meer ruimte en tijd geven om te groeien ook de bodem wat verarmen door het maaisel weg te nemen. Dit zorgt er langzaam voor dat er meer planten/bloemen en dus meer biodiversiteit in het algemeen zich thuis voelen en er blijven. DUS, om de toestroom van deze voedingstoffen zo veel mogelijk tegen te gaan heb ik gevraagd of we met jnm enkele struiken mochten aanplanten aan de rand van ons veldje. Die struiken zullen als een soort van buffer zijn en vangen een groot deel van die voedingstoffen op zodat ze niet in ons grasveldje terechtkomen. Ook heeft een haag meerdere voordelen en is het weer een extra habitat voor verschillende soorten. Een teveel aan voedingstoffen maakt dat het alleen maar moeilijker voor de diverse planten en dieren om er hun thuis van te maken. En zo krijgen we dus een hoop struiken die we mogen planten.
Dat betekent dat we aan de slag kunnen! Want wat doet een jnm'er liever dan de natuur een duwtje in de rug te geven en ervoor te zorgen dat we onze wereld, beetje bij beetje terug een plek maken waar de natuur zich ook zo goed mogelijk thuis voelt. Daarom vraag ik jullie nu om al jullie spierballen boven te halen en een handje te helpen bij het aanplanten van de gemengde haag en nog wat extra's in de tuin. Kan ik op jouw krachten rekenen?
Wat neem je mee?
Kleren die vuil mogen worden (botten/laarzen)
Een schup mag altijd, (we hebben er enkele van de afdeling zelf dus het hoeft niet per se)
Al je goed uitgeruste spieren
je curiositeit
en goed humeur natuurlijk
(vieruurtje wordt voorzien)

Deelnemende afdelingen
- Thema
- Beheer
- Georganiseerd door
- JNM Zuidwest-Brabant
- Deelnemende afdeling
- JNM Zuidwest-Brabant
- Leeftijdsgroepen
- Piepers, Ini's, Gewone leden, Steunleden
- Locatie
- Alsembergsesteenweg 181, 1501 Halle
- Aantal deelnemers
- 15
- Fiets meenemen
- Nee
Verantwoordelijke(n)
-
Joren M. Proesmans (Activiteitverantwoordelijke)
joren.maekelberg@hotmail.com
+32 475 80 24 09