veganisme

Zoals je misschien al wel gehoord hebt, is er dit zomercongres een motie ingediend om JNM veganistisch te maken. Deze motie is door de AV goedgekeurd. Dit betekent dat JNM nationaal al in het werkjaar 2024-2025 veganistisch eet, terwijl dit voor afdelingen pas start in het volgende werkjaar, 2025-2026. Het volledige verslag van de motie-AV vind je hier.

Wat betekent deze motie?

Deze motie houdt in dat er op JNM-activiteiten veganistisch gekookt wordt. Dit werkjaar doen we dit al voor nationale activiteiten. Vanaf 1 september 2025 zowel op kamp als op afdelings-activiteiten en evenementen. In het intern reglement is het zo omschreven:

“Op nationale JNM‐activiteiten wordt er veganistisch gekookt. Op afdelingsactiviteiten wordt er veganistisch of vegetarisch gekookt. Vanaf 1 september 2025 geldt ook binnen afdelingen een verplichting tot veganistisch koken. Zowel bij nationaal als bij afdelingen mogen dierlijke producten wel nog gebruikt worden indien ze rechtstreeks van een lokale bioboer worden gekocht of het product anders slecht zouden worden. Indien een kampdeelnemer iets niet wenst te eten, kan die dat op voorhand met de foer bespreken en vragen een alternatief te voorzien. Deze mag dit in principe niet weigeren. Ook kan er om specifiek eten gevraagd worden. De foer mag deze vraag weigeren, uitgezonderd indien dit gevraagd wordt voor medische redenen. Specifiek eten omwille van religieuze redenen kan op voorhand besproken worden met de foer. De foer dient bij elke vraag rond specifiek eten op voorhand op de hoogte gesteld te worden.”

Zoals je hierboven kunt lezen is het dus wel toegestaan om dierlijke producten te halen bij een lokale bioboer of als het product anders slecht zou worden. We vinden het vooral belangrijk dat ons eten op een verantwoorde wijze op ons bord komt.

Waarom veganisme?

Dierenwelzijn

Melk dient van nature om jongen te voeden, ook bij koeien. Toch wordt koeienmelk voor menselijke consumptie gebruikt, terwijl kalveren vaak al na één dag van hun moeder gescheiden worden. Overtollige kalveren worden geslacht, opgevoed tot melkvee of – als ze mannetjes zijn – vetgemest voor kalfsvlees. Zo draagt zelfs een vegetarisch dieet bij aan de vleesindustrie.

De impact op koeien is groot. Om melkproductie te stimuleren, worden ze voortdurend zwanger gehouden. Ze geven 10 maanden melk na de bevalling en worden dan opnieuw bevrucht. Door de zware omstandigheden in veel melkboerderijen zijn koeien na 4-5 jaar "op", terwijl ze normaal 20 jaar oud kunnen worden.

De eierindustrie kent soortgelijke problemen. Alleen vrouwelijke kippen zijn nuttig voor de productie, waardoor mannetjeskuikens direct worden gedood. Het eten van eieren veroorzaakt zelfs meer dierenleed per calorie dan rood vlees, omdat legkippen na een beperkt aantal eieren worden geslacht. Daarnaast lijden ze in overvolle kooien, ondergaan ze snavelafknipping om stress-gerelateerd pikgedrag te voorkomen, en worden ze uitgehongerd om sneller eieren te leggen.

Als JNM vinden we het dan ook onze plicht met respect om te gaan met alles wat leeft, groeit en bloeit.

Klimaat en biodiversiteit

De zuivelindustrie heeft een zware ecologische impact die zich op verschillende manieren uit. Bij melkproductie komt veel mest vrij, die vaak in waterlopen belandt, met schadelijke gevolgen voor biodiversiteit en volksgezondheid. Bovendien stoot één koe aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit, waardoor de veeteelt verantwoordelijk is voor 18% van de opwarming van de aarde. Het stikstofdebat toont keer op keer aan dat de slechte staat van onze natuur deels te wijten is aan intensieve veeteelt. Ook het ruimtegebruik van de vlees- en zuivelsector is niet duurzaam: 55% van de gewassen in Vlaanderen wordt gebruikt als veevoer. Wereldwijd leidt de groeiende vraag naar veevoer tot ontbossing, zoals in het Amazonewoud, waar elke dag nieuwe sojavelden worden aangelegd voor de veeteelt. Onderzoek suggereert dat een wereldwijde overstap naar veganisme het nodige landbouwoppervlak tot vier keer kan verkleinen.

Wat nu?

Dat dit als een heel grote verandering aanvoelt is niet gek. Daarom gaan we hier dit jaar samen mee aan de slag, zodat deze overgang voor iedereen vlot kan verlopen. We richtten de veganisme-commissie op om hierover na te denken. Met deze commissie steken we de handen uit de mouwen om jullie op alle mogelijke manieren te informeren en ondersteunen, waarover binnenkort meer. Zin om mee te denken? Stuur een mailtje naar veganisme@jnm.be

Heb je vragen, bezorgdheden, of andere input die je graag (anoniem) kwijt wil? Vul dan deze form in, dan gaan wij met jouw input aan de slag!

foto veganisme

💡
Wist je dat dit niet de eerste keer is dat JNM hun eetgewoonten aanpast?
In 1991 werden we namelijk vegetarisch. Toen bracht dit ook veel emoties met zich mee, maar ondertussen is een vegetarische maaltijd op kamp vanzelfsprekend. Laat ons dus, net als toen, opnieuw pioniers van de vooruitgang zijn en deze uitdaging samen aangaan.

(foto: jubileumboek jnm p113)