Veelgestelde vragen: veganisme

Waarom kookt JNM plantaardig? 

Onze redenen voor voortaan plantaardig te koken kan je hier vinden: https://jnm.be/nl/veganisme.  

Is plantaardig koken duurder dan koken met dierlijke producten? 

Nee. Plantaardig koken is in de meeste gevallen even duur als of soms zelfs goedkoper dan dierlijke producten. Als je de aankoop van specifieke vervangproducten, zoals bv. veganistische burgers, grotendeels vermijdt is plantaardige koken op kamp dus geen extra kost.

Zijn bepaalde veganistische ingrediënten niet moeilijk te vinden? Wat moet een foer doen als die deze ingrediënten niet vindt? 

Om JNM’ers zoveel mogelijk wegwijs te maken in veganistisch winkelen zijn we bezig met het maken van een boekje waarin we tips geven voor plantaardig koken en winkelen. Dit boekje hopen we snel af te hebben en te kunnen verdelen onder de afdelingen. Daarnaast kan je ook kijken op websites zoals TryVegan waar veel handige tips worden gegeven, maar ook reeds lijstjes van bepaalde plantaardige vervangproducten en waar je ze kan kopen zijn opgemaakt. Wanneer je specifieke ingrediënten, zoals veganistische burgers, niet kan vinden of deze te duur zijn kan je je altijd beroepen op extra groenten (zoals bv. bonen). Dat blijven de goedkoopste en gemakkelijkste alternatieven waarmee je toch veel kan doen in de foertent! 

Is plantaardig koken wel gezond? Zeker voor jonge kinderen? 

Als je veganist bent, is het belangrijk dat je erop let dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Voor bepaalde voedingswaarden zoals vitamine B12 en ijzer pak je dan best supplementen. We raden aan om bij het maken van de stap naar volledig veganisme een diëtist of dokter om advies te vragen. Dat hoeft echter enkel als je zeer vaak of altijd plantaardig eet. Voor die één of meerdere weken per jaar op JNM-kamp kan het voedingsstofgewijs  geen kwaad om veganistisch te eten, ook niet voor jonge kinderen.

Is plantaardig koken geen drempel voor (nieuwe) foers die hier weinig ervaring mee hebben? 

Dit hoeft geen drempel te zijn. Plantaardig koken is niet moeilijker dan met dierlijke producten koken, maar je moet natuurlijk wel weten waar te beginnen. Om jullie op weg te helpen geven we binnenkort een boekje uit met handige tips. 

Zullen we leden verplichten om enkel plantaardig eten mee te nemen naar de JNM?  

Je kan moeilijk verwachten van ouders dat ze altijd veganistisch eten meegeven aan hun kinderen. Dat lukt nu al moeilijk met vegetarisch eten. We kunnen hen wel aansporen om zoveel mogelijk plantaardig eten mee te nemen op JNM-activiteit.

Zijn niet-plantaardige versnaperingen/maaltijden die een traditie zijn in een afdeling/ploeg nu verboden?  

Tradities zijn leuk maar soms moeten ze ook geherevalueerd worden (zoals bv. Zwarte Piet) wanneer nieuwe maatschappelijke inzichten opdagen. Daarom maken we ook hier de overgang naar veganisme binnen JNM. Toch begrijpen we het dat het een beetje stom is dat bepaalde traditionele gerechten of versnaperingen in een ploeg of afdeling plotseling verboden worden. Daarom stellen we voor om jullie ‘verboden snack’ door te mailen naar veganisme@jnm.be zodat wij een volwaardig plantaardig alternatief kunnen zoeken.
 

Zal plantaardig eten op activiteiten en kampen geen (nieuwe) leden afschrikken?  

Die kans bestaat natuurlijk. Toch willen we benadrukken dat het als een grotere stap klinkt dan het effectief is. JNM-kampen zijn maar een klein deel van de activiteiten en duren meestal slechts een week. Bovendien wordt op een groot aantal kampen reeds veganistisch gekookt zonder problemen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat het soms nodig is om een bepaald standpunt in te nemen voor een betere aarde, ongeacht of dit mensen afschrikt of niet. 

Wat definieert JNM als ‘plantaardig’? 

We verstaan onder ‘plantaardig’ het uitsluiten van producten waarin dieren rechtstreeks verwerkt zijn (vlees, vis en schaaldieren) of producten die geproduceerd zijn door dieren (melk, eieren en honing). Sommige producten waar dierenproeven bij betrokken zijn, zoals bepaalde soorten tandpasta, zijn moeilijker uit te sluiten want het is niet altijd even duidelijk of ze veganistisch zijn of niet. 

Wat als iemand toch niet-plantaardig kookt op JNM? 

JNM gaat niet optreden als een politiemogenheid. Wanneer iemand de regels niet volgt dan betreuren we dit. Concrete straffen hangen er echter niet aan vast, we hopen vooral dat iedereen zich goed bewust is van de impact van het consumeren van dierlijke producten en dat dit op termijn niet meer voorvalt op JNM. 

Wat zeg ik tegen ouders die weigeren/ twijfels hebben?

Het beste wat je hier kan doen, is benadrukken waarom we voor deze overgang hebben gekozen. De redenen waarom we plantaardig koken zijn grotendeels dezelfde als die voor het vegetarisch koken, waar ouders geen probleem mee hebben. Ook blijft het veganistisch eten beperkt tot 1 of 2 weken per jaar wanneer leden op kamp gaan. Daarbuiten geven de ouders hun kinderen wat ze zelf willen te eten. Moeilijke gevallen kunnen altijd doorverwezen worden naar veganisme@jnm.be.