Stap mee in de klimaatmars!

DSC_9606-2

Je weet het natuurlijk al lang: zondag 3 december loopt de klimaatmars terug door de straten van Brussel! JNM is daar natuurlijk ook en we vragen jullie dan ook om massaal af te komen. Doe de gekste outfits aan, maak slogans, liedjes of dansjes...  Kortom, kom samen tonen dat het dringend tijd is om klimaatverandering eens serieus te nemen! Mocht je echt nog een reden zoeken om mee te lopen dan vind je die hier, want elke tiende van een graad telt!

image2

Elke tiende van een graad minder = minder overstroomde tenten!

We herinneren ons allemaal nog de zomer van 2021. Extreem weer zorgde voor tal van overstromingen. Tenten liepen onder en kampen vielen letterlijk en figuurlijk in het water. Deze extreme regenval is ook een gevolg van klimaatverandering. Extreme weersverschijnselen zullen algemener worden.

Foto: Kate Bekeart
404456193_730050185128262_809629745291358761_n

Elke tiende van een graad minder = minder okselvijvers

Een zomer zonder hittegolf is tegenwoordig geen echte zomer meer. Hitte betekent noodgedwongen à volonte zonnecrème smeren, liters water drinken, hier en daar een zonneslag en okselvijvers krijgen. En niet alleen wij zien af van deze warmere temperaturen. Ook onze inheemse biodiversiteit deelt in de klappen. Door het warmere klimaat krijgen invasieve exoten de kans om inheemse fauna en flora weg te concurreren. De beheerwerkgroep mag dan wel graag willen werken en graag zweten, maar trop is trop. Extreem weer maakt ook dit moeilijk!

Foto: Tijl Philtjens
DSC_6216-Enhanced-NR

Elke tiende van een graad minder = een blauwtje gered!

Verschillende dagvlindersoorten hebben te lijden onder de klimaatopwarming. Een goed voorbeeld is het gentiaanblauwtje, een soort die afhankelijk is van stabiele waterstand. Je vindt deze soort enkel nog in de kempen in vochtige heidegebieden met klokjesgentiaan. Deze habitat, en ook het voortbestaan van deze soort, worden sterk bedreigd door de opwarming van ons klimaat. De Natuurstudiewerkgroep wilt nog véél excursies in dit bedreigt biotoop kunnen doen!

Foto: Simon Vandepitte
WhatsApp Image 2023-11-14 at 23.25.10

Elke tiende van een graad minder = minder verwarde insecten

Klimaatopwarming verstoort de seizoenen waardoor de insecten soms te vroeg in actie schieten en later verrast worden door de vrieskou. Waar je de meikever vroeger pas vanaf mei zag kun je die tegenwoordig al vanaf april zien. Doordat insecten vroeger in actie schieten komen ook andere diersoorten in de problemen. Insectenetende vogels vinden bijvoorbeeld minder voedsel op het moment dat ze hun kuikens moeten voeden.

Foto: Ewout De Vos
1280px-Haven_van_Gent_ArcelorMittal_25-06-2011_19-35-39

Elke tiende van een graad minder = een leefbaardere planeet voor iedereen

De klimaatcrisis treft iedereen, maar niet iedereen evenredig: vaak dragen de kwetsbaarste mensen de zwaarste gevolgen van klimaatverandering; ze zijn ook vaak de mensen die het minst verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, zo stoot de rijkste 1% twee keer zoveel CO₂ uit als de armste helft van de wereldbevolking. Daarom eisen we van regeringen wereldwijd een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid.

Foto: Wikicommons - Paul Hermans

Kortom, elke tiende van een graad telt!

Stap daarom samen met JNM'ers, vrienden en kennissen mee in de klimaatmars in Brussel. De verkiezingen komen er aan, en een rechtvaardig klimaatbeleid gaat één van de thema's worden. Laat je stem horen!

Praktische info in het héél kort:

  • Wanneer? Zondag 3 december, start om 13u, einde rond 16u

  • Waar? Afspraak aan de fonteinen van de Koning Albert II laan, vlak bij het Noordstation in Brussel

  • Wat heb ik nodig? Een luide stem, energie, JNM-trui en evt. bordjes met slogans of boodschappen

  • Meer info vind je HIER

  • En inschrijven, dat doe je ook HIER

Bon, tot dan?

mailbanner