Schrijfactie rechtvaardig natuur- en landbouwbeleid

Schrijfactie-klein

Gisteren kropen JNM’ers in de pen over de boerenprotesten, omdat we ons zorgen maken en omdat we een landbouwsysteem vragen dat rechtvaardig is voor de boer én de natuur.

JNM’ers schrijven minister: “Investeer in een rechtvaardig natuur- en landbouwbeleid” 

Gisteren kropen JNM’ers in de pen, want we maken ons ernstig zorgen over het huidige natuur- en landbouwbeleid en vooral, waar het naartoe dreigt te gaan. Volgens ons worden deze twee sectoren te veel tegen elkaar uitgespeeld, terwijl ze net allebei broodnodig zijn. Daarom schreef Nicolaas Van der Burght, initiatiefnemer van de schrijfactie zelf ook een brief. “Het antwoord is niet het afschaffen van ons natuurbeleid. Dan gaan we regelrecht naar een complete degradatie van ons milieu en dat gaat ook verwoestende gevolgen hebben voor de landbouw”, lees je bij Nicolaas. We roepen op om weg te stappen van schaalvergroting, torenhoge schulden bij de boeren en ecosysteemverwoestende praktijken. In plaats daarvan moet er volgens ons volop worden ingezet op lokale en biologische landbouw. Een landbouwsysteem dat rechtvaardig is voor de boer én de natuur.  

We richten ons met deze brief tot de minister van landbouw Jo Brouns en de minister van Omgeving Zuhal Demir, maar ook tot de boerenbond. “We weten dat de boerenbond een zeer belangrijke rol te spelen heeft in dit verhaal en richten onze boodschap dus ook aan hen”, zegt Nicolaas Van der Burght

Natuur en lokale duurzame voedselproductie zijn onderwerpen die ons nauw aan het hart liggen. “We hebben veel begrip voor de boerenprotesten, maar we hebben een duurzaam landbouwmodel nodig waarin gewaardeerde boeren samen met de natuur voor ons allen voedsel produceren”, gaat de brief verder.   

“We hopen met deze schrijfactie zoveel mogelijk brieven te schrijven en te versturen” besluit Van der Burght, “Als de minister en boerenbond plots tientallen bezorgde brieven ontvangen van jongeren, dan geeft dat toch wel een duidelijk signaal”.  

Deze schrijfactie is georganiseerd door JNM, in samenwerking met The International Forestry Students’ Association (IFSA Gent) en Green Office Gent.