Een kennismaking met Europa - Verslag Europasoirée

20240416-IMG_5158-Enhanced-NR

Dinsdag 17 April ging de Europasoirée door. Hendrik Vos liet ons kennismaken met Europa en An Cliquet gaf ons een uitgebreide update over de natuurherstelwet! Meer dan 50 JNM'ers volgden de lezingen. Wat namen zij mee naar huis?

20240416-IMG_5185-Enhanced-NR

Lou – 16 jaar

Wat ik vooral interessant vond was waar Europa allemaal over beslist. Van grote tot eigenlijk vrij kleine dingen. Bijvoorbeeld hoeveel keer de ruitenwisser van een tractor heen en weer moet gaan per minuut. Maar ook over wat Europa, of het land zelf, beslist.

Wat ik ook zeer interessant vond, was de voordracht over de natuurherstelwet, maar dat vond ik wel vrij ingewikkeld.

Wat ik ook leuk vond aan de avond waren de vragen omdat je zo ook kon horen wat de anderen hadden mee gepikt en interessant vonden.

Daarmee werden de moeilijke onderwerpen ook duidelijker.

20240416-IMG_5128-Enhanced-NR
Een anonieme oude sok - 26+ jaar

Tijdens verschillende internationale activiteiten als JNM’er heb ik heel wat ervaring met Europa en de verschillende instanties opgedaan. Het was interessant om op een nieuwe en andere manier te horen hoe Europa werkt, en waarom het soms minder werkt. 😉

Specifiek voor de natuurherstelwet hangt de toekomst nog steeds aan een zijden draadje. Er is al heel veel (vooral in negatieve zin) aan gesleuteld. De lezing heeft me getoond dat er een lastig parcours afgelegd is, maar dat telkens de hoop blijft om de natuurherstelwet in een al dan niet afgezwakte versie goedgekeurd te krijgen!

20240416-IMG_5231-Enhanced-NR
Bent - 20 jaar

Eerst en vooral vind ik het heel cool dat JNM dingen organiseert rond de verkiezingen. Het is belangrijk om te weten voor wat we gaan stemmen, en avondjes als deze helpen mij daar zeker bij. Hendrik Vos nam ons mee in de wondere wereld van de Europese politiek (ik ben heel blij dat ik nu weet dat de ruitenwisser van een tractor minstens 20 keer per minuut heen en weer moet gaan). An Cliquet legde ons uit hoe het ook alweer zat met de natuurherstelwet. Ook heel fijn, want ik was niet meer helemaal mee. 😀

20240416-IMG_5223-Enhanced-NR
Eva - 21 jaar

De avond bestond uit twee delen, Hendrik Vos kwam als eerst aan het woord. Wat mij vooral is bijgebleven uit zijn betoog is dat het Europese niveau soms een ver-van-ons-bedshow lijkt, maar dat allesbehalve is. Het is een essentiële schakel in beleidsvoering. Alles wordt op dit niveau super concreet, of net in vage lijnen bedacht en uitgeschreven. Er wordt dus vaak een duwtje in een bepaalde richting gegeven voor het beleid dat landen zelf voeren. Vandaar dat het ook zo nodig is om te gaan stemmen, ook op dit niveau, want de invloed op ons alledaags leven is een feit.

An Cliquet ging daarna verder in op de Europese Natuurherstelwet. Ze sprak vooral over de ingewikkelde tijdlijn van wie, wat, waar stemt en waarom dit nu zo een complex dossier is. De nadruk lag vooral op het belang van het feit dat er zo een natuurherstelwet komt, en hoe dit kan wegen op het beleid dat wij als België in ons land voeren.

Ze brachten beide een hoopgevend en activerend verhaal. Ik ga alvast stemmen!

Meer weten?

Dat kan! Binnenkort, rond midden mei, valt er een heuse verkiezingseuglena in je brievenbus! Een hoop JNM'ers hebben verschillende artikels geschreven over de verkiezingen. Meer info over de Europese verkiezingen vind je via deze link. Over de werking van Europa vind je hier meer info.

Over de natuurherstelwet is er al véél geschreven. Natuurpunt heeft een hele hoop informatie over de natuurherstelwet op een overzichtelijke manier gebundeld op deze pagina. Fake-nieuws stellingen die circuleren worden hier ook op gepaste wijze ontkracht. Een aanrader voor iedereen die mee wilt zijn met dit dossier!

Voor een overzicht van nuttige bronnen die je wegwijs maken in verkiezingsland kun je op www.jnm.be/verkiezingen terecht!

Met dank aan Ewout De Vos voor de foto's en Lou, Bent, Eva en de anonieme oude sok voor de getuigenissen.