Verkiezingen

Op 9 juni (Regionaal/Federaal/Europees) en 13 oktober (Gemeente/provincie) is het tijd om naar de stembus te gaan. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Stemmen is van essentieel belang omdat het je de mogelijkheid geeft om op een concrete manier je stem te laten horen en politieke verandering teweeg te brengen. Dit doe je door te stemmen op kandidaten of partijen die jouw idealen vertegenwoordigen. Als JNM vinden we het belangrijk dat jongeren gaan stemmen en doordachte keuzes kunnen maken. 
Vooral omdat het komende decennium cruciaal is om de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis te keren.

We hebben daarom een hoop informatie verzameld die je kan helpen keuzes te maken en je informeert waarom ook jouw stem zo belangrijk is!

Natuurpunt-verkiezingen

Natuurpunt

Volgens Natuurpunt zijn deze verkiezingen cruciaal, want als we de klimaat- en biodiversiteitscrisis willen keren, zijn de komende 10 jaar van vitaal belang. Oplossingen voor de klimaatcrisis zouden hand in hand moeten gaan met oplossingen voor de biodiversiteitscrisis, want alleen als we beide tegelijk aanpakken, is het nog mogelijk om onder 1.5° opwarming te blijven.

Concreet penden ze hun visie neer in een memorandum, onderverdeeld in vijf transities:

Transitie 1: Naar een robuust natuurnetwerk
Van versnipperde en geïsoleerde natuursnippers naar een robuust verbonden natuurnetwerk tot aan ieders voordeur.

Transitie 2: Naar een herwaardering van water
Van draineren, indijken en zo snel mogelijk afvoeren naar zee, naar ophouden, insijpelen en vertraagd afvoeren.

Transitie 3: Naar een duurzaam ruimtegebruik en nieuwe manier van wonen
Van een volgebouwd landschap met versnipperde bebouwing, naar woonkernen met ruimte voor natuur.

Transitie 4: Naar een regeneratieve landbouw en visserij
Van een landbouw en visserij die de omgeving uitputten en vervuilen naar een landbouw en visserij die heropbouwen.

Transitie 5: Naar een circulaire maatschappij Van een regio met treurige vervuilingsrecords naar een voorloper op vlak van gezonde lucht, water en bodem.

Naar Natuurpunt
BBL-verkiezingen

Bond Beter Leefmilieu

Bond Beter Leefmilieu (BBL) brengt verschillende natuur- en milieuorganisaties samen. BBL organiseert zelf een uitgebreide verkiezingscampagne om de aandacht op een paar gevoelige thema’s te richten. Denk aan betaalbaar kwalitatief openbaar vervoer, betaalbaar wonen, of natuur in de buurt.

Vanaf 25 maart wordt er elke week een specifiek thema uitgelicht. Op hun website vind je interessante artikels waarin diep op thema’s wordt ingegaan. Daarnaast hebben ze een memorandum opgesteld waarin concrete punten staan opgelijst die ze verwezenlijkt willen zien worden door beleidsmakers. BBL focust vooral op lokale, regionale en federale verkiezingen.

Naar Bond Beter Leefmilieu
Vlaanderen kiest

Vlaanderen Kiest 2024

Op deze website vind je informatie over de Vlaamse parlementsverkiezingen op 9 juni en de lokale verkiezingen op 13 oktober. Op de pagina over de Vlaamse parlementsverkiezingen vind je alles over: hoe je geldig moet stemmen, hoe de verkiezingen de dag zelf in hun werk gaan, hoe de resultaten achteraf berekend worden, wat er na de verkiezingen nog allemaal gebeurt en hoe je je kandidaat kan stellen voor het Vlaams parlement (voor de mensen met politieke ambities :)).

Op de pagina over de lokale verkiezingen vind je alles over: de organisatie van de verkiezingen, regels voor partijen rond de verkiezingscampagne, hoe je geldig moet stemmen, hoe de resultaten achteraf berekend worden en hoe je je kandidaat kan stellen in je gemeente.

Naar Vlaanderen Kiest 2024
VRT-verkiezingen

VRT - kies24

Ook de website van de VRT staat natuurlijk ook boordevol nieuws en info over de verkiezingen. Verwacht je hier zeker binnenkort aan stemkiezers waarbij je aan de hand van een aantal vragen die je moet beantwoorden een partij voorgesteld krijg. Daarnaast is het nieuws opgesplitst per verkiezingsniveau. Op die manier kom je duidelijk te weten welk thema relevant is voor welke verkiezing.

Naar VRT - kies24
watwat-verkiezingen

Watwat

Watwat houdt zich bezig met jongeren informeren over een heleboel onderwerpen waar we dagdagelijks mee in aanraking komen. Éen van die onderwerpen zijn de verkiezingen. Op hun website vind je heel wat toegankelijke artikels over het wat, hoe en waarom van stemmen. Ook op instagram kan je hen vinden. Ga dus zeker eens een kijkje nemen!

Naar WatWat
Astemblief

Astemblieft

Op het instagramaccount ‘aSTEMblieft’ vind je heel wat toegankelijke informatie over de werking van de Vlaamse politiek. Hier kan je terecht als je vragen hebt over de werking van een parlement of over de taken van een minister.

Ook moeilijke termen zoals ‘commissie’ of ‘sperperiode’ worden duidelijk uitgelegd. Liever iets concreets? Ze maken ook reels waarin ze bespreken waar onze volksvertegenwoordigers de afgelopen week mee bezig zijn geweest.

Naar Astemblief
EU-Elections

Elections Europe

Hier vind je alles over de Europese verkiezingen. Wat zijn ze? Hoe vaak moet je daarvoor gaan stemmen? Waarom stem je? Wat is stemplicht? Moet ik me daarvoor registreren? Wat beslist het Europese parlement? Onderverdeeld in korte begrijpbare vragen, krijg je er hier antwoord op.

Wil je diezelfde uitleg maar wat uitgebreider? Ga naar https://elections.europa.eu/nl/how-to-vote/be/

Naar Elections Europe