Instructeurscursus (IC)

< Ga terug naar Vormingen

De InstructeursCursus (IC) is een cursus die tweejaarlijks georganiseerd wordt door de VormingsPloeg (VP) van JNM. De cursus is er voor ervaren begeleiders, die zin hebben om hun (hoofd)animatorervaring door te geven via het organiseren van cursussen. Na je IC ga je dus zelf mee als stagiair-instructeur op een BAC (BasisAnimatorCursus) of HAC (HoofdAnimatorCursus), om uiteindelijk het attest van 'instructeur' te behalen.  

Tijdens IC leer je: 

  • Hoe je een sessie opstelt  

  • Hoe je voor een groep staat 

  • Hoe je kan inspelen op leerprocessen en groepsdynamica

  • Verschillende werkvormen toepassen

  • En nog zoveel meer!

Voor wie? 

Iedereen die 18 jaar is, of ouder op het moment dat de cursus begint. Daarnaast moet je ook een attest hebben van 'animator in het jeugdwerk' OF kunnen aantonen dat je minstens 100 uur ervaring hebt in het jeugdwerk sinds je 16e. Er zit geen maximumleeftijd op de cursus; deelnemen kan in principe tot aan het einde van je JNM-carrière. Opgelet: ga je mee op IC tijdens je laatste JNM-jaar? Houd er dan rekening mee dat je tijdens de krokus- of paasvakantie stage moet doen.

De cursussen van JNM staan open voor leden en niet-leden. Het is dus mogelijk een cursus bij JNM te volgen en daarna ergens anders stage te lopen, of omgekeerd. 

 

Het traject van de cursist 

Als IC-cursist doorloop je een traject dat bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een theoretisch luik op cursus en het praktijkgedeelte tijdens de stage. Dit alles wordt bijgehouden in een trajectboekje. Pas na het afwerken van het volledige traject én bij een positieve eindevaluatie, krijg je het attest van ‘instructeur in het jeugdwerk'. 
 

Als cursist heb je maximum 3 jaar de tijd (vanaf aanvang cursus) om het volledige traject te doorlopen, wat normaal gezien zeker genoeg is. Toch raden we je aan hier op tijd aan te beginnen. De jaren gaan sneller voorbij dan je denkt! Bijvoorbeeld: heb je IC gevolgd in oktober 2023 met als startdatum 28 oktober 2023, dan heb je tot 28 oktober 2026 om je stage af te ronden. 

 

De stage 

De stage van een IC-cursist bestaat uit twee delen: een stage op een cursus (BAC of HAC) en een Vorming Op Maat (VOM) geven. Voor meer info ga naar Stage IC

 

Deelnameprijs 

Deelnameprijs van IC is €180. 

Omdat veel steden en gemeenten jongeren aanmoedigen om cursussen te volgen, betalen de meeste dan ook een -aanzienlijk- deel van het inschrijvingsgeld terug. Contacteer de jeugddienst van je stad of gemeente voor de meest recente informatie over terugbetaling. 

Nog vragen? 

  • Je hebt vragen over de cursus? Of je twijfelt of IC wel iets voor jou is? 

  • Mail dan naar vorming@jnm.be of bel het bondssec (tijdens kantooruren) en vraag naar onze vormingsmedewerker: 09/223 47 81