Eerste keer op kamp?
Gaat je kind voor het eerst op kamp en heb je nog twijfels? Dat is heel normaal! Voor ouders is het een grote stap, en waarschijnlijk zit je met heel wat vragen: Hoe verloopt zo’n kamp? Waar slapen de kinderen? Zullen de kampgenoten leuk zijn? De eerste keer op kamp is altijd een beetje spannend, zowel voor ouder als kind. Hieronder beantwoorden we zoveel mogelijk van je vragen, zodat je met een gerust hart de knoop kunt doorhakken!

Hoe verloopt een kamp, wat mag ik verwachten?
Na het inschrijven en de betaling ontvang je een Convo, dit is een boekje met alle informatie die je nodig hebt voordat je kind op kamp vertrekt. Je ontvangt de Convo ten vroegste rond half mei en ten laatste halverwege juni (via de post of digitaal). Is je kind later ingeschreven? Dan zal je de Convo altijd nog digitaal ontvangen! Al je vragen worden hierin beantwoord. Wat moet je kind meedoen? Wie is de leiding? Hoe kan ik hen bereiken? Wat is het thema? Wat zijn de begin- en einduren, of waar worden je kinderen afgezet en opgehaald? Meer informatie daarover kan je hier vinden.
In de Convo vind je ook de medische fiche. Die vul je in en geef je aan de EHBO-verantwoordelijke of kampvoorzitter. Het is erg belangrijk dat we volledige en duidelijke informatie hebben. Als je kind medicatie neemt, allergieën heeft of andere medische noden heeft, kan dat hier ingevuld worden zodat de EHBO-verantwoordelijke er rekening mee kan houden. Heb je extra vragen? Dan kan je de leiding ook op voorhand bereiken.
Maar wat doe je dan op zo’n kamp? Eigenlijk is een kamp één grote activiteit: je speelt spellen, trekt de natuur in en leert over het milieu. Natuurlijk zijn er ook rustmomenten ingebouwd, waarbij de leden de kans krijgen om vrij te spelen. De begeleiding blijft natuurlijk altijd in de buurt. We eten gezellig samen, zingen liedjes aan het kampvuur ... - en voor je het weet, is het kamp voorbijgevlogen en zijn de ouders daar weer!
Elk kamp heeft voor de piepers een slaapuur, dat verschilt van kamp tot kamp. We proberen zoveel mogelijk structuur in de dag te brengen, maar uitzonderingen bestaan, zoals op bonte avond.
Slaapt mijn kind in tenten of gebouwen?
Op de meeste kampen slaapt iedereen in tenten, wat bijdraagt aan de echte kampsfeer en een avontuurlijke beleving. In tenten slapen maakt ook deel uit van de typische kampervaring. Alle praktische informatie hierover, inclusief de locatie van de kampplaats en of er in tenten of gebouwen wordt geslapen, wordt vooraf duidelijk gecommuniceerd via de Convo. Zo weet je op tijd wat je kind kan verwachten en hoe je je best voorbereidt!
Vaak slapen alle kinderen samen of in een aantal gemengde groepen, verdeeld over verschillende tenten. Zo kan iedereen bij hun vrienden liggen, wat bijdraagt aan een fijne sfeer en een veilig gevoel. De slaapplaatsen van piepers en ini’s zijn meestal wel gescheiden.
De begeleiders slapen meestal in een aparte tent of kamer, maar zij blijven steeds in de buurt. De kinderen worden daarvan op de hoogte gebracht, zodat zij hen gemakkelijk kunnen vinden als dat nodig is.
De leiding staat dag en nacht paraat voor de deelnemers als het wat moeilijker gaat. Het is normaal om een kamp spannend te vinden. Leden kunnen daarom altijd naar hun leiding komen voor een dikke knuffel, een gesprekje, een spelletje ...
Wie zorgt voor mijn kind op kamp?
De verantwoordelijkheid die wij op kamp krijgen is niet te onderschatten en wij doen dan ook onze uiterste best om jullie kinderen een onvergetelijk kamp te bezorgen!
Een minimaal kampenteam bestaat uit:
Kampvoorzitter: De kampvoorzitter staat in voor de goede gang van zaken op kamp en is het contactpunt voor al je vragen.
Ping: De penningmeester, of ook wel de ping, beheert het geld. De ping kijkt of alle inschrijvingen goed verlopen zijn, verdeelt dan alle centjes en trakteert op extraatjes wanneer het kan.
Foer: De foer heeft de belangrijke missie om de lege magen op kamp te vullen met lekkere kost. Sinds dit werkjaar wordt er op alle kampen van JNM Nationaal veganistisch gekookt, vanaf september 2025 is dat ook het geval voor afdelingskampen en opengestelde afdelingskampen.
EHBO-verantwoordelijke: De EHBO-verantwoordelijke zorgt voor de gezondheid van de deelnemers en het kampenteam. Dat betekent: ongevallen voorkomen en gewonden verzorgen, deelnemers vaste medicatie geven (of ze eraan herinneren) en zieke/gewonde deelnemers naar dokters/ziekenhuizen begeleiden.
Een piep- of inikamp bestaat uit minstens zeven begeleiders, waarvan er minstens iemand meerderjarig moet zijn (liefst 20+ of met veel ervaring) die ook genoeg ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel heeft. We bieden vanuit JNM Nationaal ook verschillende cursussen en vormingen aan voor de leiding. Als eerste zijn er de BAC (basisanimatorcursus) en HAC (hoofdanimatorcursus), dat zijn cursussen waar de leiding leert hoe ze activiteiten en kampen organiseren, kinderen en jongeren begeleiden, en nog veel meer! Daarnaast worden er ook vormingen op maat of VOM’s aangeboden, deze sessies worden specifiek aangevraagd door de afdelingen zelf.
Al die vreemde afkortingen en woorden, wat betekenen ze?
Convo: De Convo is een klein boekje waarin alle praktische informatie staat die je nodig hebt voor je kamp. Je ontvangt de Convo ten vroegste halverwege mei en ten laatste halverwege juni (via post of digitaal). Ben je later ingeschreven? Dan zal je de Convo altijd nog digitaal ontvangen.
Corvee: Op kamp moeten alle aanwezigen hun steentje bijdragen, want de leiding kan niet alles alleen. Daarom verwachten we dat de kindjes enkele keren meehelpen met afwassen of andere taken. Corvee kan ook gebruikt worden als ‘straf’ als dat nodig blijkt.
Bonte avond: De laatste avond is extra bijzonder: dan is het bonte avond, een feest met grappige acts en liedjes, en daarna sluiten we af rond het kampvuur.
Beerput: Dit is een boekje waarin je herinneringen, grappige verhalen en berichtjes van je kampvrienden kunt schrijven. Zo neem je een stukje kamp mee naar huis!
Vervoer van en naar het kamp
Voor de meeste kampen is er geen georganiseerd vervoer naar de kampplaats voorzien. De deelnemers moeten zelfstandig de locatie kunnen bereiken. Op de website staat vaak bij ‘Vervoer’ geschreven wat je kan verwachten van het vervoer. Maar in de Convo (infoboekje over het kamp) staat altijd gedetailleerde informatie, zoals een kaartje van de omgeving en een wegbeschrijving.
Sommige kampen vertrekken in groep vanuit een station of fietsen vanaf een afgesproken plek samen naar de kampplaats.
Je kan ook met andere kampdeelnemers afspreken om samen te treinen of te carpoolen. Meer informatie vind je ook hier onder ‘Vervoer van en naar het kamp’.
Mijn kind wil op kamp maar ik heb de financiële middelen niet, wat kan ik doen?
Binnen JNM bieden we een verlaagd tarief aan en kan je kampeermateriaal uitlenen, zodat iedereen mee op kamp kan. Meer info vind je hier terug.
Wat als mijn kind iets breekt op kamp? Of een enkel verzwikt?
De EHBO-verantwoordelijke verleent de eerste zorg en zorgt voor de gezondheid van de deelnemers en het kampenteam. Dat betekent: ongevallen voorkomen en gewonden verzorgen. Deelnemers vaste medicatie geven (of ze eraan herinneren) en zieke/gewonde deelnemers naar dokters/ziekenhuizen begeleiden. Alle informatie over ongevallen en verzekeringen vind je hier.
Alcoholbeleid
Als begeleider hebben we een verantwoordelijkheid om te zorgen voor de leden en we zijn dan ook op kamp om hen een toffe tijd te geven. Begeleiders op piep en ini-activiteiten, -kampen en -evenementen consumeren geen alcohol in het bijzijn van piepers en ini’s. Op een verstandige manier alcohol drinken kan als piepers en ini’s slapen. Er zal dan ook altijd 1 begeleider (18+) op 10 kinderen helemaal niets van alcohol drinken tijdens het kamp.
Feedback na het kamp
Zit je na het kamp met twijfels, vragen, gemengde gevoelens? Dan kan je je feedback altijd kwijt bij een API, aanspreekpunt persoonlijke integriteit. API’s luisteren naar je verhaal, bieden ondersteuning, volgen verder op en gaan samen met jou manieren zoeken om de situatie zo goed als mogelijk af te ronden. Uitgebreide informatie over de API kan je hier vinden.
Na elk kamp krijg je ook een feedbackformulier. Al jullie feedback wordt hier grondig doorgenomen en wordt verwerkt om de kampen het jaar erna nog beter te maken!