Activiteit

B2B HarkwesPRE-AV

B2B HarkwesPRE-AV

Op het zomercongres 2021 werden de nieuwe statuten goedgekeurd. De statuten kan je beschouwen als de grondwet van JNM, het zijn de basisregels van onze organisatie. Deze nieuwe statuten kwamen er niet zomaar. De overheid legde voor organisaties als de onze een aantal nieuwe regels op.  

Een gevolg hiervan is dat om geldig de statuten te kunnen wijzigen, er minstens tweederde van de stemgerechtigde leden (= alle gewone leden en ini’s) aanwezig moeten zijn. In de praktijk betekent dit dat er meer dan 1000 JNM’ers moeten deelnemen aan de AV om de vergadering geldig te laten verlopen. Dat is natuurlijk helemaal niet haalbaar.  

Daar is gelukkig een oplossing voor. Eind juni organiseren we een eerste Algemene Vergadering, pre-AV voor de vrienden, waarop moties (wijziging in het Intern Reglement) en statuten al kunnen worden voorgesteld. We gaan er wel vanuit dat we op dat moment niet geldig kunnen stemmen aangezien er niet genoeg volk aanwezig zal zijn. Dan mogen we een tweede AV organiseren (een Bijzondere Algemene Vergadering of BAV) om de moties opnieuw voor te stellen. Voor die BAV is er geen minimum aantal aanwezige stemgerechtigde leden nodig. Dit is dan de Motie-AV tijdens het congres.

Ook dit jaar maken we er een extra leuke pre-AV van in het gezelschap van een van Belgiës coolste insecten: de harkwesp. Daarnaast doen we ook een inputmoment waarop we samen de AV van de toekomst gaan vormgeven. Check hieronder het programma!

Programma

Voormiddag: Op zoek naar de harkwesp - Bels Broek en Heide

In de voormiddag gaan we op excursie naar het natuurgebied Bels Broek en Heide. Hier krijgen we een afwisseling van naaldbos, heide, hooiland en landduin voorgeschoteld en bestuderen we de typisch Kempische vegetaties. Dit gebied staat ook bekend voor dé Kempische moederkolonie van de harkwesp. Dit is de grootste soort graafwesp van België en heeft een heel interessante levenscyclus. Hopelijk kunnen we ze vinden en dit allemaal van dichtbij observeren. We eindigen met een picknick (hopelijk tussen de harkwespen)!

Namiddag: pre-AV - Parochiecentrum Bel

Na de lunch is het tijd voor de pre-AV zelf. De agenda van deze vergadering kan je onderaan deze pagina downloaden. Op de pre-AV gaan we samen de Algemene Vergadering van de toekomst vormgeven. Graag willen we die vergaderingen nl. democratischer en participatiever maken. Daarvoor hebben we jouw mening nodig. Wat vind je stom aan de huidige manier van AV doen? Wat zijn jouw ideeën om de AV toffer, democratischer, korter etc. te maken? Via verschillende methodieken gaan we hierop in met als einddoel een nieuw AV-verloop voor te kunnen stellen. Ben je nog nooit naar een AV geweest? Dat is niet erg, ook jouw blik is heel erg nuttig om te leren hoe we de AV toegankelijker kunnen maken. De agenda wordt speciaal op maat gemaakt van enerzijds mensen mét AV-ervaring en anderzijds mensen zònder AV-ervaring.

Na afloop fietsen we samen terug naar het station van Geel.

Praktisch

Waar en wanneer

Dinsdag 2 juli 2024, 10u-17u.

Afspraak aan de overdekte fietsenstalling van het station van Geel. Vanaf hier fietsen we samen naar de excursie. Je kan je eigen fiets meebrengen of gebruik maken van de BlueBike kaarten van JNM. Indien je hier gebruik van wenst te maken, neem dan contact op met de activiteitverantwoordelijke.

Meebrengen

JNM voorziet een lekkere picknick. Breng wel zelf voldoende water mee.

Excursiegerief zoals een loepje, een vlindernet, een handflora etc. zijn altijd welkom, maar niet vereist.

Moties

Het Intern Reglement en alle info over geldige moties opstellen en indienen vind je hier: https://jnm.be/nl/een-motie-opstellen-en-indienen.

Je kan natuurlijk ook steeds terecht bij Raf voor al je vragen rond moties (indienen).

Vragen?

Stuur een mailtje naar raf.vanisterbecq@jnm.be.

Natuurstudiegehalte: gemiddeld

Foto door Frank Vassen, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48851023.

Download hier het verslag van de pre-AV

Thema
Natuur
Georganiseerd door
JNM Nationaal
Leeftijdsgroepen
Ini's, Gewone leden
Locatie
Wijdbos 39, 2440 Geel
Afspreekplek
Stationsplein 43, 2440 Geel
Aantal deelnemers
1
Fiets meenemen
Ja

Verantwoordelijke(n)

  • Prof. Raf Vanisterbecq (Activiteitverantwoordelijke)

    raf.vanisterbecq@jnm.be

    0479/92.16.82