Boomplantweekend '23

403710268_384965790537391_4979574708129177694_n-2

Afgelopen weekend vond het boomplantweekend plaats. Tijdens dit weekend plantten allerlei jeugdbewegingen in samenwerking met o.a. Natuurpunt, ANB (agentschap natuur en bos) en de bosgroepen tientallen ha bos bij. En daar droeg JNM maar al te graag een flinke steen aan bij!

WhatsApp Image 2023-11-21 at 14.27.22

Waarom bos planten?

Je kan misschien zelf al wel een paar voorbeelden opnoemen van waarom bomen zo belangrijk zijn. Zo hoor je maar al te vaak dat ze koolstof opslaan of dat ze door middel van fotosynthese CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast zijn bossen om nog vele andere redenen belangrijk. Zo houden de wortels van bomen ook de bodem vast, op die manier wordt erosie tegengegaan. Bossen zijn ook klimaatbuffers, ze bieden schaduw en koelte in de zomer en tijdens de winter is het er net iets minder koud. Natuurlijk mogen we ook niet vergeten dat tal van dieren afhankelijk zijn van bomen en bos.

221

Helaas kunnen we niet direct vrolijk worden als we naar een kaart van Vlaanderen kijken. Slecht 10,3% van Vlaanderen is bebost. Hiermee zijn we op Malta, Ijsland en West-Nederland na de minst beboste regio in Europa. Verder is er de afgelopen jaren ook geen toename in de bosoppervlakte vast te stellen. Dit verbaast je misschien, maar dit komt omdat veel bosplantacties compensaties zijn voor ontbossingen. Hierbij schuilt nog een ander addertje onder het gras: jong bos is veel minder biodivers dan oud bos. Een grote minderheid van het Vlaamse bos kan je ook echt oud noemen, zo’n 13% bos is ouder dan 250 jaar. Daarnaast is de Vlaamse bosoppervlakte ontzettend gefragmenteerd, iets wat ook geen goede zaak is voor bosbiodiversiteit.

Rechts: Bosleefdtijd in Vlaanderen - Agentschap voor Geografische informatie Vlaanderen
393960252_852102773330254_8751731747808407587_n

Een kleine stap in de juiste richting

Om een stap in de juiste richting te zetten werd er dit weekend dus massaal veel bos bijgeplant. Verschillende jeugdorganisaties sloegen de handen in elkaar. Ook 11 JNM-afdelingen droegen hun steentje bij en trotseerden het herfstige weer en maakten de handen vuil. We waren ook op het persevenement in het verre Sint-Truiden waar we met een warme koffie en wafel in de hand onder toezienend oog van Zuhal Demir boompjes in de modder staken. Hier, op provinciaal domein Nieuwenhoven plantten we mee zo’n 2,2ha bos naast een aanpalend boscomplex van 161ha. Het merendeel van de boomplantacties zorgen ervoor dat bestaand bos groter wordt, zo worden kleine postzegels iets grotere lapjes. Veel bossen worden op oude landbouwgrond geplant en hier kwam de geur van mest nog duidelijk uit de grond! Op andere locaties, zoals in Ninove, werd de bovenste, meest verontreinigde 15cm van de bodem weggehaald om ervoor te zorgen dat de boompjes niet verdronken in de stikstof en fosfor.

Links: Simon en Shirley met Vlaams Minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie - Foto: Tomas Dossche
Onder: JNM'ers aan het werk! - Foto's: Tijl Philtjens, Wim Decreton, Marie Decreton, Raf Vanisterbecq
  • Boomplantactie Hageland-Zuiderkempen, foto: Tijl Philtjens
  • Boomplantactie Hageland-Zuiderkempen, foto: Tijl Philtjens
  • IMG_8638
  • _WIM1819
  • DSCF5244

Bossen zijn niet de oplossing voor alles

Het is goed dat de boomplantacties zo positief in het nieuws komen. Maar… jawel er is een maar… we moeten kritisch blijven. De bosoppervlakte in Vlaanderen gaat maar aan een uiterst traag slakkengangetje vooruit. Ook is bos niet de enige natuur die er is. Wat met schrale graslanden, moerassen en heidegebieden? Volgend weekend is het Dag van de Natuur, het moment om andere habitats ook in de bloemetjes te zetten!

Meer info:
https://bosplus.be/nieuws/bossen-op-wandel-bescherm-onze-bossen-deel-1/
https://bosplus.be/nieuws/ontbossing-in-vlaanderen-bescherm-onze-bossen-deel-2/
https://bosplus.be/nieuws/waardevol-bos-is-weerloos-bescherm-ons-bos-deel-3/