April = landbouwmaand

potatoes-5675693_1280

De inhoudelijke ploegen van JNM roepen april 2023 uit tot 'LANDBOUWMAAND'.

Als afdeling kan je mee surfen op de vibe van de landbouwmaand. Met deze ideeën steken we al wat wind in jullie zeilen ;)

Leren zeisen met de Bever (Poortje, Viktor Depoortere) 

Ik heb al een zeiscursus of twee gedaan en wil gerust eens uitleg komen geven op een afdelingsactiviteit, de BWG heeft zelf twee zeisen liggen in het bondssec, dus laat het maar weten: viktor.depoortere@jnm.be 

 

Welke gewassen zijn dit? 

Meestal kijken we als JNM’er alleen maar naar de natuur.  Het kan nochtans ook leuk zijn om bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje de akkers met hun teelten te determineren en te kijken wat er allemaal geteeld wordt in de buurt! Nerdgehalte: laag tot gemiddeld. 

 

Akkerflora ontdekken 

Akkers lijken meestal saai en homogeen, maar soms vind je hier en daar een plantje dat alleen maar groeit op akkers en zich daar speciaal aan aangepast heeft. Vaak zijn die plantjes zeer divers en kleurrijk. Vergeet geen gids mee te nemen, of je weet niet wat je ziet. Nerdgehalte: gemiddeld tot hoog. 

 

Akkervogels ontdekken 

Sommige vogeltjes voelen zich helemaal thuis op en rond de akkers. Hoewel het met sommige soorten niet zo goed gaat door de intensievere landbouw, is het zeker de moeite om eens op en rond de akkers, gewapend met een verrekijker, te gaan spotten. Een gids komt ook bij vogelspotten meestal goed van pas (als je niet echt een kenner bent). 

 

Vergeet het eten niet: kook dan een boerenkoolstamppot 

Wat is er beter dan een goede kookactiviteit. Hierbij kan je je seizoensgebonden groenten kopen bij een lokale (bio) boer. Zo steun je hen in deze moeilijke tijden. Maar bovendien kan die jullie uitleg geven over de gewassen. Verder is het ook interessant om stil te staan bij de milieu-impact van kiezen voor lokaal en seizoensgebonden kopen. Inspiratie nodig? https://www.puursuzanne.nl/recepten/vegetarische-boerenkoolstamppot 

 

Infoavondjes 

Landbouw gaat gepaard met veel uitdagingen op gebied van natuur en milieu. Daarom is het heel interessant om eens dieper in te gaan op de impact van bijvoorbeeld de vleesindustrie. Of op de vraag wat nu juist de impact is van stikstof en fosfor in de bodem. Maar ook ingaan op methodes die ons kunnen helpen om die uitdagingen aan te gaan, is bijzonder interessant. Denk maar aan de voordelen van teeltrotatie, wat minder de bodem uitput. 

 

Debatavondjes 

Is een infoavondje wat te droog? Een debat kan alles een stuk sappiger maken. Dit kan je doen door externe experten uit te nodigen, of juist verschillende themas te bedenken en deze voor te leggen aan JNM’ers. Met een goede introductie kan er een goed debat aangewakkerd worden. 

 

Klompen zelf maken uit hout, dit is voor de handige Harries 

Je kan een activiteit organiseren om (kleine) klompen uit te snijden uit een dikke tak met een scherp mes. Linde, esdoorn, eik, iep, populier, berk, olijf, lariks of els zijn zachte houtsoorten om te bewerken (en er kan knotwilghout geregeld worden op Knotkamp, ook zachthout). Er kunnen ook klompen met een stok aan gemaakt worden om zo klompengolf te spelen (iets makkelijker om te maken, je moet niet uithollen) 

 

Klompendans 

Als je die klompen hebt (zelf gemaakt) kun je een klompendans organiseren in of op een boerderij. De dans zul je zelf moeten zien, en oefenen. Hier is alvast de muziek

 

Boerenspeeldag activiteit 

Hooivork darten, kruiwagen cross, strozak werpen, tractorband rollen, klompenrace, (duo)-zaklopen, hoefijzer gooien, hooibalen stapelen... kan allemaal tijdens de boerenspeeldag (kan misschien ook op de startdag van landbouwmaand gedaan worden, 1 april) 

 

Inspiratie halen bij andere jeugdbewegingen 

Er zijn ook andere jeugdbewegingen, waar je de mosterd bij kunt halen zoals de KLJ https://www.spelensite.be/spel/boerenactiviteit 😊. Opgelet, de KLJ staat bekend als een jeugdbeweging die minder leuk is dan JNM. Dus het heeft misschien nood aan een toets van JNM.