Afdelingslokaal

Je bent op zoek naar informatie over een afdelingslokaal: super! Dan ben je hier op het juiste adres. Heb je al een afdelingslokaal? Dan geven we hier wat tips & tricks. Nog geen afdelingslokaal? Ook dan zetten we je op weg om er misschien toch eentje te versieren. Deze info vind je onderaan deze pagina.

Ik heb al een afdelingslokaal 

Je hebt al een afdelingslokaal?! Geweldig! Hieronder staan een paar tips & tricks over hoe je het goed en duurzaam kan beheren.   

1. Sluit een brandverzekering af!  

Een brandverzekering wordt vaak vergeten, maar het is essentieel en belangrijk. Ook al denk je “In ons lokaal staat niets kostbaars, dus een brandverzekering hoeft niet voor ons”, dan nog is een brandverzekering een must! 

Als er brand uitbreekt in je lokaal, kunnen ook omliggende zaken schade oplopen, net als het gebouw zelf. Schade aan gebouwen loopt snel op tot heel grote bedragen. Verzeker dus altijd jullie lokaal! Afhankelijk van de verzekering die je afsluit, is -een deel van- je materiaal meeverzekert. 

Heb je hulp nodig om formulieren in te vullen of een verzekering te kiezen, contacteer het bondssec: verzekering@jnm.be of 09/223 47 81 
 

2. Jeugdlokalen.be wordt sowieso je beste vriend!

De website jeugdlokalen.be is dé website gemaakt voor lokalen van jeugdbewegingen. Je vindt er eigenlijk alle informatie die je nodig hebt om je lokaal duurzaam, efficiënt en praktisch te beheren! 

 

3. Houd een goed contact met de buurt!

Afhankelijk van waar je jeugdlokaal gelegen is, is het zeker geen slecht idee om een goed contact met de buurt te onderhouden. Zo kan je bijvoorbeeld een flyer met een begeleidende brief in de brievenbus stoppen of eens langsgaan bij de buren om jezelf voor te stellen. Beter een goeie buur dan een verre vriend!  

 

4. Ga voor het duurzaamste jeugdlokaal in je gemeente!

JNM heeft een duurzame werking dus we willen onze lokalen ook duurzaam beheren. Ga voor duurzaam afvalbeheer, kies een groene energieleverancier (indien mogelijk), bespaar energie... en nog zoveel meer! 

 

5. Een jeugdlokaal is een openbare ruimte!

Dit is belangrijk voor de regelgeving. Zo mag je in openbare gebouwen -dus ook in jouw lokaal- niet roken. Als er coronamaatregelen worden uitgesproken over ‘openbare gebouwen’ dan geldt dit dus ook voor jouw lokaal. 

Ik zoek nog een afdelingslokaal 

Nog op zoek naar een afdelingslokaal met je afdeling? Dan klop je best even aan bij je lokale gemeente en/of jeugdraad. Heel vaak kunnen zij je verder helpen met een gebouw en/of lokaal. 

Soms kan je ook bij een andere organisatie in je werkingsgebied horen hoe ze kunnen helpen, denk aan Natuurpunt of een andere jeugdbeweging. Misschien zit er wel een mooie samenwerking in? 

Zit je vast? Contacteer de RAC’er van je regio, samen kunnen jullie verder kijken hoe je toch een afdelingslokaal kan bemachtigen! Weet je niet wie jouw RAC’er is, vraag het aan opperraccer@jnm.be.