Info

JNM, wat is dat?

JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu.

Samen trekken we het hele jaar door de mooiste natuurgebieden in en laten we ons betoveren door de zotste waarnemingen. We nemen zelf graag een zaag of schop in de hand en maken ruimte voor de natuur. Bovendien gaan we op een duurzame en milieuvriendelijke manier door het leven en proberen we anderen daar ook warm voor te maken.

Lid worden van de JNM kan door je in te schrijven via jnm.be/lidworden. Zit je nog met vragen over onze afdeling? Contacteer ons gerust via midden-brabant@jnm.be.

JNM Midden-Brabant

Midden-Brabant is één van de ongeveer 40 JNM-afdelingen. We zijn actief in de gemeentes Kortenberg, Herent, Kampenhout en Bertem en organiseren op regelmatige basis activiteiten die kunnen doorgaan op verschillende locaties binnen deze 4 gemeentes. Af en toe trekken we er ook op uit om andere stukjes natuur te ontdekken.

Heb je zin om samen met ons op ontdekking te gaan in de natuur? Kom dan zeker eens langs op onze startdag of één van onze andere activiteiten. Als je nog met vragen zit of eens wil komen proberen, aarzel dan niet om ons te contacteren via midden-brabant@jnm.be.

Onze activiteiten

Op al onze activiteiten staat natuur, milieu of beheer (of een combinatie ervan) centraal. We ontdekken samen de natuur, proberen zo ecologisch mogelijk te leven, steken zelf de handen uit de mouwen... en op een leuke en speelse manier leren we hier ook dingen over bij.

De activiteiten gaan niet door op een vaste plaats of tijdstip. Sommige activiteiten zijn voor 1 leeftijdsgroep, anderen voor meerdere groepen. Alle activiteiten staan op de site (bovenaan bij de knop 'activiteiten') waarbij we al deze informatie duidelijk vermelden. Op het begin van elk trimester wordt er een activiteitenkalender opgestuurd. Ongeveer 1 week voor de activiteit krijg je ook nog een herinneringsmailtje, zodat je zeker geen activiteiten vergeet en op de hoogte bent van de laatste informatie.

De leeftijdsgroepen

JNM heeft verschillende leeftijdsgroepen:

  • piepers: 2de tot 6de leerjaar (geboortejaar 2016-2012)

    • Laatstejaars piepers (6de leerjaar, geboortejaar 2012) worden ook wel pini's genoemd. Zij mogen soms al eens mee op een ini-activiteit.

  • ini's: 1ste tot 3de middelbaar (geboortejaar 2011-2009)

  • oehoes: 4de middelbaar tot 26 jaar (geboortejaar 2008-1998) (oehoes worden gewone leden genoemd bij JNM Nationaal)

  • lijsters: bestuursleden die activiteiten organiseren, af en toe vergaderen en van Midden-Brabant een nog leukere afdeling maken :)) Al wie oehoe wordt kan ervoor kiezen om lijster te worden.

Kiemwerking?

Tot werkjaar 2019-2020 was JNM Midden-Brabant een kiemwerking. Dit betekent dat de jongeren die in het bestuur zaten nog niet talrijk en ervaren genoeg waren om de afdeling volledig zelfstandig te trekken. Daarom werden ze hier nog bij geholpen door enkele Natuurpunters die mee hun schouders onder de afdeling hadden gezet.

Ondertussen is het bestuur goed gegroeid en zijn we een autonome JNM-afdeling geworden waar een enthousiaste groep jongelingen aan het roer staat. Helden van Natuurpunt, fantastische mensjes van JNM Nationaal en iedereen die onze afdeling heeft helpen groeien, we zijn jullie enorm dankbaar voor al jullie hulp, energie, enthousiasme, tijd en ondersteuning!