Over Ons

JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) is een jeugdbeweging met afdelingen over heel Vlaanderen.

JNM Leievallei is een bloeiende JNM-afdeling in de regio Anzegem-Deinze-Dentergem-Kruishoutem-Waregem-Zulte. Regelmatig trekken we er op uit om de natuurgebiedjes in onze streek te verkennen. We doen aan natuurstudie, spelen spelletjes, steken onze handen uit de mouwen voor beheerswerken en af en toe voeren we (milieu)acties.
Elk jaar organiseren we het pinikamp (combi piepkamp en inikamp) en het grootledenkamp.
Bij JNM gaan we op een duurzame en milieuvriendelijke manier door het leven.

In JNM zijn er drie leeftijdsgroepen:

  • De Piepers zijn kinderen tussen 7 en 12 jaar (tweede tot en met zesde leerjaar). Op activiteiten spelen we spelletjes die draaien rond natuur en milieu en trekken we naar natuurgebieden op onderzoek. Elk jaar doen we met Leievallei een piepkamp.

  • De Ini's zijn voor jongeren tussen 12 en 15 jaar (eerste tot en met derde middelbaar). Zij doen naast spelletjes grotere tochten met meer focus op natuurstudie. Er is ook een inikamp dat bij Leievallei samenvalt met het piepkamp.

  • Vanaf 16 tot 26 ben je Groot lid. Grote leden doen trektochten, weekends en zotte activiteiten gelinkt aan natuurstudie, milieu(bescherming) en beheer. Het jaarlijks groteledenkamp is meestal in het buitenland.
    Als groot lid ben je ook welkom in het bestuur. Als bestuurslid krijg je een functie en/of kan je leiding geven aan één van de leeftijdsgroepen. Maar het is zeker geen verplichting om als groot lid in ons bestuur te gaan.

F_EwoutDeVos_JNMerWorden

KLEDIJ

Leievallei verkoopt haar eigen t-shirts en truien!

HET VERHAAL

We staan als JNM niet achter het verhaal van reguliere kledij die vaak liters pesticiden bevat en daarbovenop vaak nog in mensonwaardige omstandigheden gemaakt is. Dit is niet alleen slecht voor onze leefomgeving maar ook voor de leefbaarheid en arbeidsomstandigheden in verschillende landen.

Daarom zijn een groep vrijwilligers 2 jaar lang op zoek gegaan naar een betaalbare outfit die én hip én mega-duurzaam is. Zo hebben we gekozen voor een biokatoenen trui & t-shirt van Stanley&Stella.

PRIJZEN

NIEUW MODEL

  • Trui: €30

  • T-shirt: €15

OUD MODEL

  • Trui: €10

  • T-shirt: €5

OP=OP !

WAAR KOPEN?

Op sommige gelegenheden worden truien en t-shirts verkocht. Bijvoorbeeld op startdagen, voor het kamp en op de eetavond.
Indien u kledij wil kopen op een activiteit kan u de verantwoordelijke van de activiteit vooraf vragen.

De kledij wordt bewaard in ons lokaal. Bij activiteiten die daar plaatsvinden kan je er gerust naar vragen .

LOKAAL

Onze JNM-afdeling heeft haar eigen stekje in het centrum van Kruishoutem, Warandestraat 2a.
Het lokaal is gelegen op het terrein ‘de kerkakkers’ waar verscheidene (jeugd)verenigingen hun onderkomen hebben. We beheren er ook een bescheiden, maar levendig, stukje tuin en op amper 200 m ligt het natuurreservaat het ‘Vuylbroeck’ dat beheerd wordt door Natuurpunt.

Onze activiteiten vinden af en toe plaats in het lokaal, maar dikwijls spreken we ook af op andere locaties in de afdeling. Bijvoorbeeld spreken we wel eens af aan een station of aan een natuurgebied om de natuur te verkennen.

https://goo.gl/maps/TSXwz

 

(Opgelet: het lokaal heeft geen brievenbus. Post voor JNM Leievallei moet naar de contactpersoon verzonden worden, die u op deze pagina(externe link) kunt vinden)

DE HISTORIE VAN JNM LEIEVALLEI

In 1933 ontstond 'De Wielewaal', een vereniging die in het wild levende vogels bestudeerde en beschermde.
In 1959 startte de 'Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie'.
Tien jaar later volgden de 'Wielewaaljongeren'. Deze jongeren waren in de jaren '70 ook al actief in de afdeling die wij nu 'Leievallei' noemen.
De 'Wielewaaljongeren' zijn dan ook onze voorlopers, want in 1983 fusioneerden de 'Wielewaaljongeren' en de 'Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie' tot 'JNM'.
Het was dan ook in 1983 dat onze afdeling, JNM Leievallei ontstond!