Wie is de sluikstorter? (spel regionale piepdag 2019)

JNM

Wie is de sluikstorter? (spel regionale piepdag 2019)

Doel:

Zo snel mogelijk “De Sluikstorter” achterhalen met je groepje.

Duur:

1u30 tot 3 uur

Doelgroep
Piep
Aantal deelnemers
4 tot 40
Aantal begeleiders
5 tot 9000
Thema
Natuur, Beheer, Milieu, Broekzak
Terrein
Natuur
Seizoen
Zomer, Winter, Lente, Herfst

OPMERKING VOORAF

Hieronder vind je enkel een overzicht van de speluitleg. Aangezien dit spel redelijk uitgebreid is en ook behoorlijk wat materiaal benodigt, vind je de volledige uitleg en het materiaal HIERZO!
Dit spel werd gespeeld op de regionale piepdagen in 2019 en er bestaan dus nog enkele sets met het geplastificeerd materiaal die kunnen uitgeleend worden!

ALGEMENE SPELUITLEG

HET VERHAAL

krrrr Pssst… Piepers? Horen jullie mij? krrrr Ik hoop dat deze boodschap jullie bereikt, want ik heb dringend jullie hulp nodig! krrrr De Sluikstorter heeft weer toegeslagen! De Sluikstorter? krrrr Veel weet ik niet van deze onbekende, maar dit is geen gewoonlijke sluikstorter. Het is een echte crimineel! krrrr De Sluikstorter laat het afval achter in de mooiste natuurgebiedjes van Vlaanderen. Maar het ergste, hij/zij bevindt zich midden onder ons! krrrr De Sluikstorter vermomt zich als doodgewone JNM’er, en slaat telkens toe tijdens activiteiten! krrrr Al maanden zit ik achter deze schurk aan, maar nu heb ik hem/haar bijna! Samen met jullie kan ik die schurk eindelijk in de val lokken! krrrr Want wees maar zeker, deze sluwe misdadiger zal ook op deze activiteit aanwezig zijn, maar deze keer weten wij beter! krrrr We bundelen onze krachten met piepers uit andere afdelingen, zodat we die schurk eindelijk ontmaskeren! krrr Maar nu krrr moet ik stoppen krrr, de verbinding wordt slecht krrr hopelijk krrrr jullie krrr daar krrrr kst krkkst

SPELUITLEG: WIE OH WIE IS DE SLUIKSTORTER?

 • De piepers worden verdeeld in groepjes (min. 2 groepjes, max. 4 groepjes). Elk groepje krijgt een “Wie is het” bordje met de verdachten op.

 • Doel: zo snel mogelijk “De Sluikstorter” achterhalen met je groepje.

 • 4 postjes + 1 centrale post ‘het politiekantoor’

 • In een postje voeren ze eerst een opdracht uit. Vervolgens heb je de keuze tussen twee dingen

  • Een muntje verdienen: dit hebben ze nodig om gokjes te doen in het politiekantoor

  • Eén ja-neenvraag stellen: hiermee kunnen ze verdachten van hun bord schrappen.
   bv: “Heeft de persoon bruin haar?” “Neen.” Dan kunnen ze al alle personen met bruin haar schrappen.

 • Daarna gaan ze naar een ander postje!

 • Bijkomende moeilijkheid: er is 1 postje dat altijd liegt. Ze moeten dus best in het begin achterhalen welk postje liegt (aka altijd het tegengestelde zegt). Hiervoor gaan ze naar het politiekantoor. In ruil voor een munt mogen ze 1 gok doen. Zijn ze niet meteen juist? Dan zullen ze nog eens moeten terugkeren met een munt, om nog een tweede (of derde) gok te doen.

 • Einde van het spel: wanneer ze denken te weten wie De Sluikstorter is, gaan ze ook naar het politiekantoor. Ze betalen weer een munt en zeggen vervolgens wie ze verdenken. Zijn ze juist? Dan is het spel gedaan. Indien ze niet juist zijn, zullen ze nog eens moeten terugkeren. Let wel: ze mogen max. 3 keer gokken op de Sluikstorter zodat ze niet in het wilde weg gokken!

 • Mogelijke variatie: een boeman, die een persoon uit de groepjes probeert te tikken. Wanneer ze getikt zijn, moet het volledige groepje een opdracht uitvoeren voor de boeman, voordat ze verder mogen spelen.

ENKEL VOOR DE LEIDING

De Sluikstorter is Kato. Let op dat je niets verklapt door enkel “zij/haar” te gebruiken. Het afvalpostje liegt altijd, m.a.w. zegt altijd het tegengestelde. Hier moeten de piepers dus extra goed opletten, maar ook de leiding die er zit. Voor elk postje is er een aparte uitlegfiche, waar ook de opdrachten uitgelegd worden! Zorg er wel voor dat alle leiding in de postjes op de hoogte is wie de Sluikstorter is! Dit staat niet meer vermeld op de uitlegfiches.


Bij vragen of onduidelijkheden over dit spel, contacteer:

VEEL PLEZIER!!!