Voorjaarsbloeiers

Mathias Balcaen

Voorjaarsbloeiers

Doel:

Bloemen expeditie!

Duur:

Onbepaald

Doelgroep
Ini, Gewoon lid, Ouders
Aantal deelnemers
Aantal deelnemers: 1000 tot 1000
Aantal begeleiders
Aantal begeleiders: 1 tot 1000
Thema
Natuur
Terrein
Natuur
Seizoen
Lente
tumblr_of4fpjIh9s1viyezzo1_500

#natuurstudie

Waar?

Laarbeekbos, Poelbos, Zoniënwoud, Hallerbos

 

Speenkruid

Weetje: De plant wordt ook ‘katteklootjes’ genoemd omwille van de knollen. Daardoor hebben ze al genoegenergie om te groeien voor de rest (die dan nog te weinig zonlicht krijgen).

Eetbaar: knollen (niet te veel), blaadjes (jong, veel vitamine C)

 

Bosanemoon

Weetje: Typische plant voor oude bossen. Maakt bijna geen zaad aan en verspreidt zich door klonen. Daardoor gaat het heel traag (1m per jaar). Belangrijk om bestaande populatie te beschermen, dus!

Eetbaar: nee

 

Zevenblad

Weetje: Staat nog niet in bloei zo vroeg, maar bladeren wel al. Heel herkenbaar blad, waar de naam ook vandaan komt.

Eetbaar: ja, klaar te maken zoals spinazie. Bladeren jong plukken, voor de bloei.

 

Boshyacint

Weetje: Vooral in het Hallerbos bekend, maar ook te vinden in Zoniënwoud, Laarbeekbos. Net als bosanemoon plant van oude loofbossen. Wordt ook ‘blauwe kousjes’ genoemd (bloemen zijn kabouterkousen die te drogen hangen).

Eetbaar: nee

 

Sleutelbloem

Weetje: De favoriete voorjaarsbloeier van Mathias! In de Noordse mythologie populair bij elfen en feeën. Vaak op open plekken waar vroeger bos was (open plek in bos, bosrand, …).

Eetbaar: ja, jonge bladeren in salade en soep

 

Pinksterbloem

Weetje: Toffe roze/witte kruisbloempjes. De waardplant van het oranjetipje, de tofste voorjaarsvlinder! Plant van grasvelden.

Eetbaar: ja, blaadjes, bloemknoppen (veel vitamine C)

 

Aronskelk

Weetje: Ook in bossen te vinden, bloeit rond dezelfde tijd als speenkruid.

Eetbaar: absoluut niet, de rode besjes zijn heel giftig, zelfs al zien ze er lekker uit!

 

Daslook

Weetje: Opnieuw plant van oude bossen. Ruikt en smaakt naar look (kneus blad tussen je vingers om te ruiken).

Eetbaar: ja, smaakt naar look, lekker in pesto’s, kruidenkazen, …