Vogelspel: Leerrijk en fun

Dorien Goossens

Vogelspel: Leerrijk en fun

Doel:

Bijleren over vogels op een leuke manier.

Duur:

3 tot 4 uur

Doelgroep
Piep, Ini
Aantal deelnemers
Aantal deelnemers: 8 tot 34
Aantal begeleiders
Aantal begeleiders: 6 tot 12
Thema
Natuur
Terrein
Natuur
Seizoen
Zomer, Winter, Lente, Herfst

SPELVERLOOP

34 kinderen dus 12 vogelsoorten

1: De kinderen krijgen een kaartje op hun hoofd geplakt van een vogel mannetje, vogle vrouwtje of juveniel dat ze niet mogen zien, ze stellen ja nee vragen om te ontdekken welke vogel er op hun hoofd hangt, ze zoeken hun twee andere soort genoten (beetje zoals wie ben ik) en vormen samen een groepje. Het papier dat je daarvoor moet printen vind je hier.

2: Ze wandelen per drie over het terrein en komen aan postjes waar ze telkens 1 soort info kunnen krijgen, verdienen, leren,... Ze hebben een papier waar ze dat kunnen opschrijven.

Wanneer ze onderweg andere groepjes tegenkomen mogen (liefst zelfs) ze aan elkaar uitleggen welke vogel ze hebben en wat ze net te weten zijn gekomen en zoveel mogelijk onthouden, dat is voordeliger voor de quiz. Spoor ze dus ook aan om info uit te wisselen

3: Zo verzamelen ze alle info. Als iedereen alles weet is het een soort quizje, ze stellen op originele manieren (zoals uitbeelden en geluiden nadoen) per drie hun vogel voor zonder ze bij de naam te noemen en dan moet iedereen raden welke vogel het is. Laat de andere groepjes dan antwoorden op een ludieke quizmanier. Bv lopen over de banken en dan tikken en dan mogen ze antwoorden. Hopelijk onthouden ze er veel van

4: De vogels spotten op een andere moment of na het spel zou leuk zijn!

BENODIGDHEDEN

Elke leiding is een postje, per postje heb je nodig: 1 leiding en het blad met de info voor zijn postje, print het best af.(Zie hier.)

Voor sommige postjes gebruikten wij: een vogelmemorie, een vogelgeluidenboek, een vogeldeterminatieboek/-kaart. Als je dingen niet hebt, vraag ze aan nationaal of verzin een alternatieve manier. De memorie kan je zelf maken en de vogelgeluiden kan je zelf proberen nabootsen.