Nieuw!

Regionale Piepdag 2022 Kolonisten van het Bos

Marieke Geysels

Regionale Piepdag 2022 Kolonisten van het Bos

Doel:

De piepers verzamelen de verschillende elementen om zo het bos te kunnen opbouwen.

Duur:

1u30 tot 2 uur

Doelgroep
Piep
Aantal deelnemers
Aantal deelnemers: 20 tot 30
Aantal begeleiders
Aantal begeleiders: 9 tot 10
Thema
Natuur
Terrein
Natuur
Seizoen
Winter, Zomer, Herfst, Lente
Benodigdheden
Elementen (afgedrukt; zie bijlage), 10 voorwerpen (zelf te kiezen), Determineertabellen

Spelverloop

De leiding wordt verdeeld over verschillende postjes. Er zijn 5 postjes dus voorzie genoeg leiding.

Postjes:

  1. Sluippostje: Hierbij is het de bedoeling dat 1 lid van het groepje probeert tot in het kamp van de leiding te sluipen zonder herkent te worden door de leiding in dat kamp. Als de pieper niet herkent wordt krijgt hij een element (aarde), als de pieper wel herkent wordt moet het groepje eerst naar een ander postje alvorens hij terug mag proberen binnen te sluipen in het kamp.

  2. Determineerpostje: Elk lid van het groepje moet iets gaan zoeken in het bos en dit juist benoemen. Hierbij kunnen ze gebruikmaken van determinatietabellen of boeken. 
    Als alles correct gedetermineerd is krijgt het groepje het element (zon), als er iets fout wordt gedetermineerd krijgt het groepje geen element en moet het groepje eerst naar een ander postje alvorens hij terug mag komen naar het kamp.

  3. Zoekpostje: Rondom dit postje worden verschillende voorwerpen goed verstopt. Het is de bedoeling dat de piepers binnen een bepaalde tijd 5 voorwerpen rondom het kamp zoek. Als ze 5 voorwerpen kunnen vinden krijgt het groepje het element (water), als ze geen 5 voorwerpen vinden krijgen ze geen element en moet het groepje eerst naar een ander postje alvorens hij terug mag komen naar het kamp.

  4. Opdrachtpostje: In dit postje moeten de piepers een opdrachtje uitvoeren. Als dit correct is uitgevoerd (leiding mag dit bepalen) krijgt het groepje het element (zaadje), als ze de opdracht niet correct uitvoeren moet het groepje eerst naar een ander postje alvorens hij terug naar dit kamp mag komen.

  5. Spelletjespostje: In dit postje spelen 2 groepjes tegen elkaar een spel bijvoorbeeld dikke bertha of vlaggeroof. De piepers kunnen enkel naar deze post komen als ze ook in de andere postjes zijn geweest. De piepers spelen het spel en wie het spel wint moeten 1 element water, 1 element zaadje, 1 element aarde en 1 element zon afgeven. En krijgen hiervoor in de plaats 1 element liefde. 

Het is de bedoeling dat elk groepje 1 element water, 1 element aarde, 1 element zon, 1 element zaadje en 1 element Liefde verzamelen. 

Als je merkt dat het spel niet lang genoeg duurt kan je beslissen om meer elementen te verzamelen.

Hierna is het spel afgelopen en wint het groepje dat als eerste alle elementen heeft verzameld.

 

Boemannen:

Je kan ervoor kiezen om boemannen toe te voegen aan het spel.

Deze hebben de volgende functie: 

Je hebt een verhouding van 1/3 boemannen nodig.

1 boeman is een helpende boeman. Deze zal hen ook tikken maar helpen met het uitvoeren van de opdracht. (dit mogen de piepers niet weten).

2 boemannen zijn negatief en zullen de elementen van de piepers proberen af te pakken door hen te tikken. 

Tip: wissel genoeg af van functie van de boemannen zo zullen de piepers altijd proberen weg te lopen.

Via onderstaande link vind je de kaartjes om af te drukken.

https://drive.google.com/drive/folders/18f-6P8RSVNQtVhK_dxSaMNcnpth0VotJ?usp=sharing