Nóg een broek? Kringwinkel om de hoek

Dorien Goossens

Nóg een broek? Kringwinkel om de hoek

Doel:

Opdrachten vervullen in winkelstraten van een stad die hun ecologisch, ethisch en mensvriendelijk beleid moeten aanpassen. Dit is een mengeling tussen een activiteit en een actie, een actieviteit dus.

Duur:

2 tot 4 uur

Doelgroep
Ini, Gewoon lid
Aantal deelnemers
4 tot 63
Aantal begeleiders
2 tot 20
Thema
Milieu
Terrein
Stad
Seizoen
Zomer, Winter, Lente, Herfst
Benodigdheden
2 dobbelstenen, Pionnetjes, Speluitleg, Spelbord, Afgeprinte en geknipte kaartjes, Stoepkrijt

SPELVERLOOP

1: Speluitleg

2: Leden gooien met de dobbelstenen en komen op een vakje met een winkel terecht

3: Leiding geeft uitleg over wat er goed en slecht is aan die winkel, die info is op voorhand opgezocht op de site 'good on you', van vele winkels vind je al uitleg in de drive

4: Leden gaan naar die winkel en verstoppen subtiel kaartjes in kleren, tussen stapels,...

5: Ze komen terug en gooien opnieuw

Dit is een mengeling tussen een activiteit en een actie, een actieviteit dus.

Ga naar de winkelstraten van een stad die dringend hun ecolgisch, ethisch en mensvriendelijk beleid moeten aanpassen. Weet jij zelf welke winkels niet goed bezig zijn? Neem als eens een kijkje op https://goodonyou.eco/

Het doel van de actieviteit is het stiekem verstoppen van kaartjes in kleren en winkels met sprekende slogans om mensen te sensibiliseren.

Benodigdheden?

  • 2 dobbelstenen

  • Pionnetjes

  • Je speluitleg: vul de winkels aan die er in jou stad zijn maar die nog niet op deze speluitleg staan. Https://goodonyou.eco/

  • Spelbord: het spelbord dat we gebruikten voor in Brugge, staat hierbij als voorbeeld. Je kan dit wel gebruiken in andere grote steden zoals Gent en Antwerpen maar je kan ook zelf een nieuw tekenen met de juiste winkels van je stad.

  • Afgeprinte en geknipte kaartjes

  • Stoepkrijt

SPELUITLEG

»»We spelen een ganzenbord waarbij elk vakje een winkel of een speciaal vakje is. De leden krijgen per twee een pion. Ze gooien met de twee dobbelstenen en als ze op het vakje van een winkel komen, gaan ze naar die winkel en verstoppen zoveel mogelijk kaartjes tussen stapels tshirts, in broekzakken,… .

Je kan ook andere vakjes op het spelbord gebruiken zoals krijt: dan moeten ze met krijt een slogan op de grond tekenen of een pijl naar de dichtsbijzijnde kringwinkel tekenen. En ander vakje dat wij gebruikten was de gevangenis: de leden moesten dan een nieuwe slogan bedenken die we in de toekomst op een kaartje zouden kunnen zetten.

Alle speluitleg samen met de uitleg per winkel, vind je hier.

De kaartjes vind je hier.

ACHTERGRONDINFO

Er is veel mis met sommige winkels, er is een goeie site “good on you” die voor bijna elke winkel heeft opgezocht hoe ethisch een bepaalde winkel is op vlak van planet, people en animal. Bedrijven en ketens krijgen een rating gebaseerd op de informatie die publiekelijk voorhanden is, zoals rapporten van NGO’s en onafhankelijke certificaten. 

Ratings variëren van ‘Great’, ‘Good’, ‘It’s a Start’, ‘Not Good Enoug’ tot ‘We avoid’.

**Planet: ecologisch vlak: waterverbruik, broeikasgasuitstoot, chemicalien gebruik, textielverspilling, gebruik gerecycleerde verpakkingen

**People: werkzekerheid bieden, minimumloon, bescherming tegen covid-gevolgen, ethisch werken bij supply chain

**Animals: gebruik leer, dons (vaak van levende pluk), wol, exotische dierenharen of dierenhuiden

**Uitleg supply chain =  toeleveringsketen: hier komen de delen van de producten vandaan bv de knoop van je broek komt uit Spanje, de Jeans uit Afrika, het stiksel uit Zuid-Amerika. (dit is een irrealistisch voorbeeld maar zo snap je wat ik bedoel) Het probleem hierbij is dat winkels vaak zeggen dat in België lokaal hun productie wel ecologisch verloopt maar ze verzwijgen hoe alles in hun supplychain gebeurd.

»»Betrapt? Zeg dat het voor een jeugdbewegingsspel is en onschuldig. Zeg dat je alle kaartjes zal weghalen en geef info waarom je het doet. Geef je leden je gsmnummer mee zodat ze naar jou kunnen bellen bij eventuele problemen. (Wat echt niet zal gebeuren)

VARIATIE(S) OP HET SPEL

Als je lui bent, kan je ook gewoon met kaartjes de winkelstraat in trekken en zoveel mogelijk kaartjes verstoppen en om ter snelste etc.

Als je wel met een spelbord werkt, kan je extra gevangenisvakjes toevoegen of anderen.