Molopoly/ Multipoly

Nel Top

Molopoly/ Multipoly

Doel:

Het meeste geld (gebieden+los geld) bezitten aan het einde van het spel, net als momopoly, maar dan anders!

Duur:

1 tot 3 uur

Doelgroep
Piep, Ini, Gewoon lid
Aantal deelnemers
Aantal deelnemers: 2 tot 10
Aantal begeleiders
Aantal begeleiders: 1 tot 10
Thema
Natuur
Terrein
Binnen
Seizoen
Zomer, Winter, Lente, Herfst
Benodigdheden
Spelbord, Pionnen, Dobbelstenen, Kaartjes, Nepgeld

SPELVERLOOP

Kader: Nu vele dieren zijn gaan slapen, lopen hun habitats gevaar! Niet alleen die, maar ook die van de andere dieren zijn niet altijd veilig... Wij proberen ze daarom te beschermen en vooral uit de handen te houden van mensen die er slechte bedoelingen mee hebben!

Als je met piepers speelt, verdeel ze dan in groepjes, minstens per twee. Ini's kun je ook in groepjes steken, maar zij kunnen ook wel zelfstandig het spel spelen. Laat ze elk een pion kiezen en zet deze op start. (voor het spelbord, kaartjes en dergelijke: zie onderaan.) Elke groep / persoon krijgt een startkapitaal. Nadat je bepaald hebt wie mag beginnen, gooit het eerst groepje met de dobbelsteen. Ze verplaatsen hun pion naargelang het aantal ogen dat ze hebben gegooid. Het spelbord is iets kleiner dan de gewone monopoly, het is misschien het beste om één dobbelsteen te gebruiken. In de eerste ronde (iedereen gooit één keer met de dobbelsteen) mag er niets gekocht worden.

Per beurt kun je één van de volgende dingen doen:

  1. Je dobbelt en belandt op een habitat, die je dan wel of niet koopt. Belandt je op een vakje dat al van iemand anders is, dan moet je aan die persoon betalen (je betaalt de helft van de kostprijs van het gebied), tenzij deze persoon dat niet merkt. Je moet dus goed opletten. 

  2. Je koopt een ‘extra stukje habitat’ (= huis in monopoly). Daarvoor moet je op het gebied staan waarop je iets wil zetten/bouwen. Hierdoor 

  3. Je biedt op een gebied van iemand anders, met als doel om het over te kopen.

  4. Je verkoopt één van je eigen gebieden. (aan de bank of aan een andere speler)

  5. Je koopt jezelf vrij uit de gevangenis. Dat kost 200 geld, de volgende beurt kun je weer meespelen.

Speciale vakjes:

  • Gevangenis; Je kunt alleen in de gevangenis belanden door een kaartje van de stapel te trekken. In diezelfde stapel zit ook een 'vrijkaart'; daarmee kom je direct vrij. Zolang je in de gevangenis zit, krijg je geen geld van de gebieden die je bezit. Je kunt jezelf ook vrijkopen uit de gevangenis; dat kost 200 geld.

  • 'Trek een kaart!'; hierbij trek je een 'kanskaart'. Er is maar één stapel, en daar zitten zowel negatieve als positieve dingen tussen. (Zie onderaan voor voorbeelden.)

  • Start; telkens je bij start passeert (of er net op komt te staan), krijg je 200 geld van de bank.

Einde van het spel: Het spel is gedaan wanneer minstens twee groepen / personen failliet zijn, of wanneer alle gebieden opgekocht zijn. (Als je heel competitieve spelers hebt, kun je ook dan nog verder spelen, tot er maar één iemand overblijft die niet blut is.) De winnaar is degene die het meeste geld heeft (gebieden + los geld).

 

VARIATIE(S)

Versie 0 (monopoly): je speelt het spel zoals de gewone monopoly. Het spel is dus gedaan wanneer er twee mensen / groepjes failliet zijn. Degene die op dat moment de meeste bezittingen (habitats + los geld) heeft, wint het spel.

Versie 1 (multipoly): Alle deelnemers spelen samen. We proberen binnen x uur alle gebieden te hebben opgekocht, of binnen x tijd van tenminste elke soort habitat één gebied hebben gekocht. (Dat kies je zelf, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt voor het spel.)

Versie 2 (molopoly):  Hiervoor heb je extra kaartjes nodig. Daarop staat ofwel 'natuurfanaat', ofwel 'mol' (of een vervuilend bedrijf). Afhankelijk van wat daarop staat, speel je het spel, je toont je kaartje niet aan de anderen. De natuurfanaten willen van elke habitat minstens één gebiedje hebben, de mol moet minstens twee habitats volledig hebben. Wie als eerste het doel van diens rol bereikt, wint. 
1-5 personen: 1 mol
6-10 personen: 2 mollen

 

BENODIGDHEDEN

-Spelbord:

Knutsel dit uit karton of iets dergelijks wat stevig genoeg is.

Een voorbeeld: 

START
------->

Bos

Bos

Bos

Weiland

Weiland

Weiland

Moeras

Polders

Moeras

Polders

Koraalrif

Polders

Koraalrif

Vijver

Woestijn

Vijver

Woestijn

Vijver

Trek een kaart!

Heide

Heide

Heide

Rots

Rots

GEVANGENIS

-De bezitkaartjes:

Voorzie zelf nog een tekeningetje of afbeelding per kaartje, je kunt ze op het spelbord tekenen of afdrukken en erop plakken, maar je hebt ze ook nodig als bezitkaartjes, om aan te tonen dat je dat gebied hebt gekocht. Als je er een hypotheek op neemt, moet je het kaartje omdraaien. Je kunt de prijzen die nu bij de gebieden staan laten variëren, dit is vooral een voorbeeld.

Een voorbeeld:

Bos 1
100

Bos 2
100

Bos 3
150

Weiland 1
150

Weiland 2
150

Weiland 3
200

Polders 1
200

Polders 2
200

Polders 3
250

Vijver 1
250

Vijver 2
250

Vijver 3
300

Rots 1
300

Rots 2
350

Heide 1
350

Heide 2
350

Heide 3
400

Woestijn 1
400

Woestijn 2
450

Koraalrif 1
450

Koraalrif 2
500

Moeras 1
500

Moeras 2
550

- 'Kanskaarten':

Als ze op het vakje komen waar ze een kaart moeten trekken, dan gaat het om deze. Er is maar één stapel, waarin zowel positieve als negatieve kaarten zitten:

Een voorbeeld:

Een fabriek die kleren produceert, heeft interesse in één van jouw gebieden. Ze bieden je 500. Als je de verkoop goed vindt, dan krijg je het geld van de bank. Het gebied kan door niemand meer worden gekocht.

Een bedrijf heeft afval gestort in één van je gebieden. Betaal 300 om een opruimactie op poten te zetten.

Een oliebedrijf wil boringen doen in de buurt van jouw gebied. Betaal 250 geld om dit te voorkomen. (geldt voor: woestijn, koraalrif)

Een groep milieuactivisten heeft een actie gedaan om meer aandacht te vragen voor bedreigde natuurgebieden. Je krijgt een schenking van 250 geld van mensen in de buurt.

Een illegale boskap dreigt. Je dient een klacht in en kunt zo voorkomen dat jouw gebied ten onder gaat. Dat kost je wel 350 geld. (enkel voor het gebied ‘bos’)

Er waart een ziekte onder een diersoort in jouw habitat. Om de voorkomen dat het ecosysteem in elkaar stort, vraag je aan een team van wetenschappers om je te helpen. Dit kost je 300 geld.

Een storm heeft veel schade veroorzaakt. Betaal 170 geld aan de groendienst voor de herstellingen. (geldt voor: heide, bos, weiland, polders, poel/vijver, veen/moeras)

JNM’ers kwamen aan beheer doen in het heidegebied, je krijgt 150 geld subsidies van de overheid.

Een zeldzame soort strijkt neer in jouw gebied en trekt heel wat amateurfotografen aan. Je krijgt 400 geld vergoeding.

Je wordt beschuldigd van gesjoemel met geld. Ga direct naar de gevangenis. Als je aan start passeert, ontvang je wel nog geld.

Je bouwt een omheining rond je gebied om het beter te kunnen afschermen. Betaal 200 geld.

Een artikel in de krant over jouw natuurgebied heeft de aandacht getrokken van het lokale bestuur. Ze geven jou 400 geld om het gebied goed te kunnen onderhouden.

De gemeente heeft gepland om van jouw gebied landbouwgebied te maken. Je dient een bezwaar in, dat kost jou 250 geld.

Je opsluiting in de gevangenis was een vergissing, je komt meteen weer vrij. Spaar deze kaart als je nu niet in de gevangenis zit, je kunt deze later ook nog gebruiken.

Ga naar start en ontvang meteen je geld. (50)

Je bent jarig en ontvangt van elke speler 50 geld.

Ter ere van de dag van de natuur, schenkt de overheid geld aan de beheerders van natuurgebieden. Je krijgt 150 geld per gebied dat je bezit.

Een anonieme schenking geeft je 200 geld.

Een gunstig jaar zorgt voor een grote bloei van je gebied. Je bespaart 150 geld. Je kunt deze kaart gebruiken om iets anders mee te betalen van die hoeveelheid geld.

Droogte zorgt voor een lage waterstand. Nu moeten heel wat dieren een nieuw thuis zoeken. Betaal 400 geld om dieren te kunnen redden via een opvangcentrum. (geldt voor elk gebied behalve woestijn en koraalrif)

- Nepgeld:

Je kunt het geld van een monopolyspel gebruiken, maar let erop dat je misschien nog de prijzen van de gebiedjes moet aanpassen; als je geen briefjes van 50, maar van 20 hebt, dan moet je sommige prijzen nog veranderen.

- Dobbelstenen en pionnen.