Het seitanspel
Pieter Vander Vennet
Doel:
Deelnemers laten beseffen dat vlees en voedsel veel water kost.
Duur:
1 tot 3 uur
- Doelgroep
- Piep
- Aantal deelnemers
- Aantal deelnemers: 6 tot 12
- Aantal begeleiders
- Aantal begeleiders: 6 tot 12
- Thema
- Milieu
- Terrein
- Natuur, Stad, Binnen
- Seizoen
- Zomer, Winter, Lente, Herfst
- Benodigdheden
- Kaartjes, vooraf te printen
SPELVERLOOP
Een typisch postjesspel, waarbij de vlees- en vegetarische hapjesindustrie op klein formaat wordt getest.
Per groepje moeten ze proberen om zoveel mogelijk geld te verdienen, wat op twee manieren kan: enerzijds door seitan te maken, anderzijds door vlees te produceren.
Elk groepje begint met een beetje (monopolie)geld. Hiermee kunnen ze tarwe bij de boer (een postje) gaan kopen, die hier geld voor vraagt. Daarnaast moeten ze ook water gaan halen, in ruil voor een opdrachtje (water terug aanvullen kost in de natuur ook tijd).
Hiermee mogen ze kiezen wat ze gaan doen: enerzijds kunnen ze de tarwe en water gaan omzetten in seitan (1 kg tarwe + 1l water = 1 seitanburger) of dit gaan omzetten in vlees (10 kg tarwe + 10l water = 1 hamburger).
Eens ze dit hebben, kunnen ze dit aan het laatste postje gaan verkopen; de supermarkt.
De clou van de het spel zit er natuurlijk in dat er een groot watertekort onstaat (opdrachtjes duren lang). Verder mag de supermarkt Γ©cht de boeren afzetten, zo laag mogelijke prijzen vragen (zeker als er verschillende groepjes op het zelfde moment zijn, met hetzelfde product). Ook water/tarwe onderling doorverkopen mag.
Op het einde blijkt dan natuurlijk dat vlees (en voedsel) veel water kost.