Braakballen
Mathias Balcaen
Doel:
Braakballen vinden.
Duur:
Onbepaald
- Doelgroep
- Piep, Ini, Gewoon lid
- Aantal deelnemers
- Aantal deelnemers: 1000 tot 1000
- Aantal begeleiders
- Aantal begeleiders: 1 tot 1000
- Thema
- Natuur
- Terrein
- Natuur, Stad, Binnen
- Seizoen
- Zomer, Winter, Lente, Herfst
- Benodigdheden
- Braakballen
Braakballen vinden
Je vindt ze het makkelijkste bij mensen die uilenkasten onderhouden. Normaal gezien maken ze die in de zomer schoon, dus rond augustus/september kan je er meestal een hoop gaan afhalen.
Contacpersonen:
Michel de Keersmaeker - Vollickstraat 19, 1785 Brussegem โ 0477645631
Paessens Willy - M. De Coenelaan 28, 1700 Dilbeek - 02/466 43 90
Materiaal
Voor kindjes die dat allemaal vies vinden kan je oude tandenborstels en/of handschoenen voorzien, maar het makkelijkste blijft wel gewoon om ze met je blote vingers open te prutsen.
Zoekkaarten (zie hieronder) om ze te determineren. Tot op de soort is moeilijk, maar spitsmuis/woelmuis/echte muis is normaal doenbaar voor piepers als ze de schedel vinden.
Praktisch
Botjes verzamelen en determineren is tof, maar niet voor iedereen even lang. Je kan proberen een volledig skelet te zoeken en dat op een kartonnen kaartje te plakken. Veel kindjes zullen er dan wel iets niet helemaal anatomisch correct van maken, maar een creatieve botjestekening kan ook tof zijn.
Weetjes
De woelrat (ook wel molmuis genoemd) maakt net zoals de mol molshopen. Ze zijn wel kleiner en er liggen er minder bijeen. Je kan het verschil ook zien als je kijkt naar de opening van een molshoop: bij een mol ligt die in de molshoop, bij een woelrat naast de hoop.
Spitsmuizen zijn geen echte muizen maar insecteneters. Je kan ze herkennen aan hun spits snuitje. Ze kunnen geen vet opslaan (en hebben dus geen reserves) en moeten daarom elke dag een massa insecten opeten. Daarom hebben ze ook scherpe tanden.
Muizen kunnen hun blaas nogal slecht controleren. Eigelijk plassen ze de hele tijd als ze rondlopen. Muizen gebruiken dan ook vaste banen door het veld. Sommige roofvogels, zoals de torenvalk kunnen de muizenplas zien (die geeft ultraviolet licht af). En zo vinden ze de muizenโฆ
Muizen zijn helemaal niet dom. Als ze ergens een plaats met veel eten vinden (bv. veel nootjes of graan) dan plaatsen ze stokjes als wegwijzertjes van die plaats naar hun holletje, om die later nog terug te vinden. Denk dus twee keer na voordat je een stokje wegneemt uit het bos!
Anatomie - welk botje hoort waar?
(We hebben met JNM ook heuse zoekkaarten tabellen om de muizen op naam te brengen.)