Afval uit het water halen

Milieuwerkgroep

Afval uit het water halen

Doel:

Afval uit het water vissen.

Duur:

3 tot 6 uur

Doelgroep
Piep, Ini, Gewoon lid
Aantal deelnemers
Aantal deelnemers: 1 tot oneindig
Aantal begeleiders
Aantal begeleiders: 1 tot oneindig
Thema
Beheer, Milieu
Terrein
Natuur, Stad
Seizoen
Zomer, Lente
Benodigdheden
Kano

WAT?

Een lente/zomer activiteit waarbij je met de afdeling afval uit het water gaat vissen. Vaak kan je vanop het water makkelijker de bermen en waterkanten doen, dus die kan je, als je dat wil, er ook bij nemen. Je kan dit een volledige dag doen met een picknick op een rustig plekje langs het water of voor een halve dag (namiddag). Een leuke en productieve manier om zwerf vuil op te ruimen (want je kan af en toe eens gaan zwemmen). Waarom: Eerst en vooral omdat het leuk is, en Milieu is een pijler van JNM. Een belangrijker aspect is echter dat we het doen voor het milieu en de natuur (watervogels en vissen). Hoewel we overal zwerf vuil vinden is het helaas zo dat dit zwerf vuil blijft liggen, waarna het op lange termijn altijd in het water terechtkomt. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat het afval in de zeeën en oceanen komt, met gevolgen voor het marien ecosysteem (microplastics). (foto plastic island) We kiezen er hier voor om het probleem bij de bron aan te pakken (al kan je dat niet overal): we ruimen het afval zelf op.

Als mensen jullie bezig zien met opruimen beginnen sommigen spontaan mee te helpen en overal word je aangemoedigd! Dat verbetert de moraal, en maakt het vaak echt een leuke activiteit. Je kan ook de pers uitnodigen voor deze ludieke opruim actie.

WIE?

Piepers: haalbaar, voldoende begeleiding moet zeker voorzien zijn (1 op 3). Piepers mogen en kunnen nooit alleen in een boot geplaatst worden. Zeer positieve reacties op het einde zowel van piepers als ouders.

Ini's: kunnen zelfstandig alleen in een boot, blijft nog altijd aangeraden met minstens 2 te plaatsen. Minder leiding nodig, 1 op 5 is perfect. - Piepers en ini's: duo tocht met zowel piepers als ini's werkt vrij goed, op die manier kan je de ini's samen met piepers in een boot plaatsen. (Maak je ze al warm voor het leiding geven) Dan kan je groter traject doen en kan je het ook met minder leiding doen dan als je de activiteit enkel voor piepers doet.

Groten: leuke teambuilding, een volledige dag is dan ook het leukste, al moet je wel oppassen met de lengte van het vaartraject. Waar: Kijk eens rond bij de rivieren en kanalen binnen de afdeling waar veel afval drijft en de bermen vol liggen. Milieudiensten zijn normaal belast met deze opruimacties. Zij kunnen je dus perfect zeggen waar het meeste afval te vinden is. Als je deze activiteit doet met de groten kan je eens gaan kijken in de buurt van stilstaande waterplaatsen. Het afval wordt daar vaak geconcentreerd en vormt zo grote hoeveelheden, die je snel kan opruimen. Voorbeelden zijn sluizen en watervervallen, die echter niet zonder risico te betreden zijn. Doe dit enkel met ervaren mensen en maak grondige verkenningen rond deze plaatsen!

Afval drijft altijd mee stroomafwaarts richting zee, een makkelijke manier is dus op stroomopwaarts het afval tegemoet te varen. Zo kan je het afval makkelijker opvissen.

WANNEER?

Je zit op en rond het water met dol enthousiaste JNM'ers, je kan dus best rond de lente en zomer werken voor deze activiteit. De kans dat er mensen nat worden is bijzonder groot.

DE ACTIE ORGANISEREN: HOE?

Dit is een milieu-actie het is de bedoeling dat het dan ook milieubewust gebeurt. Motorboten zijn dus uitgesloten, kano's en kajaks zijn het ideale transport middel voor deze activiteit. Ze zijn relatief eenvoudig te hanteren en hebben een goede wendbaarheid om op afval te jagen. Roeiboten zijn niet bruikbaar door de slechte wendbaarheid net zoals rubberen opblaasboten: deze kunnen scheuren en dan zinken.

Neem contact op met de plaatselijke afval intercommunale/groendienst, zo weet je waar je achteraf met je afval terecht kan. Ze kunnen je misschien ook ondersteunen in de actie in de vorm van grijpers, vuilzakken, handschoenen, schepnetten, .... Spreek plaatsen af waar jullie het afval kunnen achterlaten en dat ze weten dat het van jullie is: je zal er van versteld staan hoeveel je kan verzamelen en wat het gewicht hiervan is.

Waarschijnlijk zal je boten moeten huren, vraag binnen de afdeling na wat de maximum prijs is die jullie kunnen/ willen betalen voor de huur en maak samen met de ping uit of jullie aan de leden een extraatje vragen. De mensen die de boten verhuren zijn zeker en vast gebaat met de actie - vraag dus zeker en vast om sponsering in de vorm van een goedkope huur van de boten. Zij krijgen er immers schonere waterwegen van, wat het toerisme aan hun kant kan beïnvloeden.

Je kan dit doen met enkel een ploeg die op het water in de boot zit - dit zorgt wel voor een beperking voor het aantal plaatsen op de tocht. Om dit op te lossen kan je werken in 2 ploegen: een land- en waterploeg, die dan rond de helft van het traject kunnen wisselen van plaats. De bezetting van het te ruimen oppervlak wordt hierdoor ook groter en landploegen zien vaak beter het drijvende afval. Als de ene ploeg soms niet bij afval kan, kan de andere dit vaak wel - dit zorgt voor het echte teambuilding gevoel.

Verder zijn de in- en uitstapplaats nog een van de belangrijkste plaatsen die je dient vast te leggen. Dit moet je deels overeenkomen met de verhuurder van de boten. Je kan niet om het even op welke plaats in- en uitstappen, de meeste "ongelukken" bij kano en kajak gebeuren op deze momenten. Ga deze plaatsen dan ook eerst eens op voorhand verkennen en zorgt dat je laag bij het water zit dat je niet in de boot moet springen. Rust- en wisselplaatsen behoren ook tot de punten die je best op voorhand gaat bezichtigen.

 

PDF-vorm van deze fiche: https://www.jnm.be/sites/default/files/wysiwyg/users/user1743/activiteitenfiche_afval_uit_het_water_halen.pdf