Activiteit

Natuurstudiecongres (NSC)

Natuurstudiecongres (NSC)

UPDATE: wegens het grote enthousiasme aan inschrijvingen, was de activiteit tijdelijk volzet. Er is daarom op korte afstand van het verblijf een extra weide voorzien als overnachtingsplaats (daar slaap je in tentjes uiteraard). Rap inschrijven is dus de boodschap! En schrijf je in op de wachtlijst als de activiteit vol zit, dan kan hiervoor misschien nog naar oplossingen gezocht worden.

Het is begin april, de lente komt nu echt op gang. JNM’ers schieten wakker uit hun winterslaap, het is tijd voor één van de belangrijkste weken van het jaar: het Natuurstudiecongres! Een week lang proberen we alles op naam te brengen wat we tegenkomen. Wil je jezelf ook onderdompelen in de wereld van natuurstudie en enorm veel bijleren? Schrijf je dan in!

Natuurstudiegehalte: GEMIDDELD tot HOOG

De locatie was lang een goed bewaard geheim, maar werd bekend gemaakt op de kerstfuif: NSC gaat door in Torgny! (Adres: Salle communale de Torgny Place Albert Paul 6767-TORGNY)

Torgny is het meest zuidelijke dorp van België en het natuurgebied daarrond, de Gaume, wordt niet voor niets de Provence van België genoemd! Lavendel fleurt het dorp op en er is zelfs een wijngaard, maar dit is niet de reden waarom deze streek zo in de smaak valt bij de natuurstudieliefhebber. Aangezien dit het zuidelijkste punt van België is, wordt hier met enige regelmaat nieuwe soorten ontdekt. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen. De grote natuurwaarde drukt zich vooral uit in enkele mooie kalkgraslanden, kalkmoerassen en prachtige loofbossen. Kalkgraslanden zijn enorm soortenrijk. Doorheen de tijd is dit biotoop (eigenlijk net zoals de kalkmoerassen en loofbossen) sterk in de verdrukking geraakt. Je zou het misschien ook niet direct verwachten maar de Gaume staat bij de plantenkenner ook bekend voor zijn Landbouw. Je vindt hier immers nog veel verwilderde hoekjes in de velden terug waar sterk bedreigde akkerflora groeit. Dringend tijd dat we dit zelf eens gaan bekijken! Doelsoortjes? Denk maar aan ongevlekt of smal longkruid, kalkvleugeltjesbloem, wildemanskruid, tal van zeldzame nachtvlinders,...

Foto's: Draaihals, Handjesereprijs, Ligusterblokspanner en kalkvleugeltjesbloem

  • 1621px-Northern_wryneck_by_David_Raju_(cropped)
  • 1280px-Veronica_triphyllos_3_RF
  • Trichopteryx_polycommata
  • Chalk_Milkwort_(Polygala_calcarea)_(14210012031)

Hoe ziet een dag eruit op het NSC vraag je je af? ’s Ochtends staan de enthousiastelingen die nachtvlinders willen determineren wat vroeger op dan de rest en ledigen zij de nachtvlinderval. De mooie/zeldzame soortjes worden soms bijgehouden in potjes tot aan het ontbijt zodat de rest van de groep ze ook kan bewonderen (daarna worden ze uiteraard terug vrijgelaten). Na het ontbijt maakt iedereen zich gereed voor vertrek: natuurstudiemateriaal en middageten gaan mee in de dagrugzakken. Hierna vertrekken we (meestal per fiets) op dagexcursie naar één of meerdere interessante gebiedjes. Op excursie doet elk wat die het liefst doet: sprinkhanen vangen, vogels spotten, zeldzame soorten zoeken, mooie soorten zoeken, genieten van de natuur, een middagdutje in de wei onder een stralend zonnetje… Ondanks het feit dat iedereen tijdens een excursie zijn goesting mag doen, is het natuurlijk niet zo dat we een asociale bende zijn die enkel ons ding doen. Integendeel! We geven graag uitleg, gaan samen op zoek, samen dingen determineren… ongeacht je eigen ervaring met natuurstudie. Na de dagexcursie keren we terug naar het verblijf. Daar koken we lekker vegetarisch eten, waarna telkens een kleine uitleg volgt over de volgende dag: uitleg over het gebied, typische soorten, de dagplanning enzovoort. ’s Avonds wordt er soms nog een kleine excursie gedaan om het nachtelijke natuurleven te ontdekken of er worden gezelschapspelletjes gespeeld met een biertje of sapje in de hand.

00A_0605

Studiestress? Excursies zijn nooit verplicht, het is zeker mogelijk om overdag eens in het verblijf te blijven en te studeren. Ook kan je ervoor kiezen om deel te nemen aan een stukje van het NSC. Wanneer je inschrijft kan je kiezen welke dagen je blijft.

Interesse in natuurstudie, maar nog weinig kennis? Geen probleem, elke NWG’er is heel gelukkig wanneer die iemand kan bijleren en je mag elke NWG’er zeker lastig vallen met al je vragen over elke zeldzame of doodgewone soort. Wanneer je twijfelt of het NSC iets voor jou is, kan je ook altijd een NWG-activiteit meepikken en zien hoe het je bevalt!

Praktisch: twee weken voor vertrek mag je je verwachten aan een mailtje met meer concrete info over het natuurstudiecongres (bijvoorbeeld: wat neem ik allemaal mee?).

Het transport naar en terug van het NSC zijn zelf te voorzien. Het grootste deel van de groep zal waarschijnlijk per trein naar Virton gaan en van daaruit fietsen naar Torgny. In de mail van twee weken voor vertrek, zal een uur staan waarop we afspreken op het station van Virton. Op die manier zal iedereen uiteindelijk op dezelfde trein terecht komen. Het vertrek zondag zal rond de middag zijn, maar heeft geen vooraf gespecifieerd uur.

Thema
Natuur
Georganiseerd door
JNM Nationaal
Leeftijdsgroepen
Ini's, Gewone leden
Locatie
Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent
Aantal deelnemers
24 / 26
Fiets meenemen
Nee

Verantwoordelijke(n)

  • Karel De Witte (Activiteitverantwoordelijke)

    dewittek14@gmail.com

    0471218658