Weekendje

Expeditie Sint-Pietersberg

Expeditie Sint-Pietersberg

Expeditie Sint-Pietersberg is terug van weggeweest!

Na een afwezigheid van 5 jaar trekken we weer een weekend lang op expeditie naar de kalkhellingen, bossen en mergelgrotten rond Kanne! Deze natuur wordt al sinds het prille begin beheerd door JNM'ers (zie de vele Sint-Pietersberg beheerkampen van de BWG), waardoor het nu een van de meest waardevolle stukjes natuur van België is! Trek mee langs de mooiste kalkhellingen van België en één van de meest waardevolle stukjes natuur die ons land rijk is!

Dankzij de kalkondergrond vind je hier een diverse plantendiversiteit met verschillende orchideeënsoorten (soldaatjes, grote keverorchis, …) maar ook andere plantensoorten zoals geel zonneroosje, rode ogentroost, blauwe knoop, bevertjes (een soort gras) en klein warkruid (een parasitaire plant).

Vele vlindersoorten zoals bleek blauwtje, boswitje, iepenpage, kleine- en veldparelmoervlinder vullen de lucht boven de graslanden, maar ook een heleboel zeldzame bijensoorten (groene zandbij, dwerggroefbij en zwarte bloedbij) zoemen hier rond! Verder vind je hier nog de boomkrekel, rode wouw, heggenranklieveheersbeestje, buxusrenspin, gladde slang en – last but not least – de oehoe! Deze soort zit in de nabijgelegen mergelgroeve! Deze gaan we dus zeker proberen spotten.

Als je geen natuurstudiekennis hebt, geen probleem! Je zal sowieso veel bijleren! Alleen wat enthousiasme is vereist!

Praktisch:

We delen dit weekend met de mensen van het intussen legendarische Sint-Pietersberg beheerkamp (https://jnm.be/nl/activiteiten/sint-pietersberg-legendary-summer-work). Ze zijn zo vriendelijk om hun verblijf met ons te delen en ons van eten te voorzien, maar in ruil hiervoor gaan we een half dagje mee beheren!

Hoe geraak je op de kampplaats?

De slaapplaats ligt op een halfuur fietsen van het station Visé (Wezet). Volg de Maas naar het Noorden en steek de sluis van Ternaaien over. Volg dan het Albertkanaal. Aan je rechterkant ligt Kanne.

Je kan ook vanaf het station van Maastricht fietsen - dan is het slechts 20 minuutjes fietsen- maar dan heb je ook een ticket nodig voor Nederland (is duurder).

We nemen in Gent-Sint-Pieters de trein van 14u24 richting Eupen (spoor 10). Deze passeert om 14u55 in Brussel-Zuid. We stappen over in Luik-Guillemins, waar we de trein van 16u08 richting Aachen Hbf nemen (spoor 2). We stappen finaal af in Vise (Wezet) om 16u26.

Meenemen:

  • Slaapgerief (slaapzak en matje)

  • Fiets in goede staat (+ herstelgerief)

  • Rugzak voor excursies

  • Voldoende water!

  • Natuurstudiegerief

  • Eventueel een centje voor een ijsje

P.S. Voedingsvoorkeuren en intoleranties/allergieën geef je door aan de activiteitsverantwoordelijke.

bleek blauwtje

Het bleek blauwtje, een typische soort van kalkgraslanden.

Oehoe

De oehoe is de grootste uil van Europa! Deze soort kunnen we net over de grens vinden in de ENCI-groeve. (C) Laurent Malbrecq

klein warkruid

Klein warkruid is echt een buitenbeentje onder de planten. Hij is een parasiet en haalt al zijn voedingstoffen uit andere plantensoorten (heidesoorten, brem, gaspeldoorn en tormentil)

Thema
Natuur
Georganiseerd door
JNM Nationaal
Leeftijdsgroepen
Gewone leden, Ini's, Steunleden
Locatie
Brugstraat 42, 3770 Riemst
Afspreekplek
Sint-Hubertusstraat 13, 3770 Riemst
Overnachting
We slapen onder de kerk van Kanne. Breng je slaapzak en matje mee!
Standaardprijs
€ 32,00
Aantal deelnemers
15 / 15
Fiets meenemen
Ja

Verantwoordelijke(n)

  • Florian Van Hecke (Activiteitverantwoordelijke)

    florian.vanhecke@jnm.be

    (+32) 04 879 068 63