Weekendje
De plek waar alles Kanne

De inschrijvingen voor deze activiteit zijn afgesloten
Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de JNM begon aan natuurbeheer op de Tiendeberg in Kanne. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een van de waardevolste natuurgebieden van het Vlaams Gewest. Om dit te vieren organiseert Natuurpunt Riemst, de beheerder van het gebied, een geleide wandeling op de Tiendeberg met uitleg over het beheer en de geschiedenis van dit prachtig stukje natuur- en cultuurhistorie. Daarna is er nog een receptie in de mergelgrotten onder het gebied. JNM mag hier natuurlijk niet ontbreken, maar Kanne is voor de meesten onder ons te ver om even een namiddagje naartoe te gaan. Daarom maken we er een weekendje van.
De Tiendeberg
De Tiendeberg is de westelijke flank van de Jekervallei t.h.v. Kanne. Het behoort strikt genomen dus niet tot de Sint-Pietersberg, maar het zijn de hellingen van dezelfde vallei aan de overkant van de rivier. Hierop bevinden zich de oudste heischrale graslanden van het Vlaams Gewest en qua aantal soorten planten zijn dit ook de rijkste. Het is zo bijzonder doordat er verschillende grondlagen aan de oppervlakte komen: onderaan kalk, daarboven zand, daarboven grind van de Maas en helemaal bovenaan Quartair löss. Dit zorgt voor een zonering van de plantengroei met verschillende overgangen, samen goed voor een spectaculaire biodiversiteit. Hieraan dragen uiteraard ook het microklimaat, de unieke ligging en het zorgvuldige beheer bij. Hier kan je alles lezen over dit iconische gebied: https://natuurpuntriemst.be/gebied/tiendeberg.
Programma
Zondagnamiddag nemen we dus deel aan de gelegenheden rond het jubileum, maar ook de rest van het weekend zullen we leuke dingen doen, vooral natuurstudie. Zaterdag kunnen we naar Wallonië trekken, op zoek naar de vele orchideeën langs het Albertkanaal en roggelelie en kalkflora op de Thier de Lanaye of misschien ook de Thier à la Tombe. Zondagvoormiddag blijven we wellicht in Kanne zelf en gaan we op zoek naar leuke soortjes op de kanaalbermen of op het Plateau van Caestert.
Praktisch
We mogen onze tenten opzetten op het Plateau van Caestert (https://natuurpuntriemst.be/gebied/plateau-van-caestert) of in de Jekervallei (https://natuurpuntriemst.be/gebied/vallee-du-geer). We overnachten in eigen tenten (van de deelnemers). Het is dus noodzakelijk dat je je inschrijft. Als je bent ingeschreven, dan nemen wij contact met je op om alles praktisch af te spreken van wie er tenten meebrengt etc. Inschrijven kan tot 26 mei. Dan moeten we doorgeven hoeveel mensen er gaan komen. Inschrijven is dus echt verplicht.
Qua prijs gaan we gewoon de kosten die we gemaakt hebben achteraf verdelen onder de deelnemers.
Wat je moet meebrengen is zeker een fiets die in orde is. Verder de usuals: kleren voor een paar dagen, gerief voor persoonlijke hygiëne, persoonlijke medicatie, een gezelschapsspel, maar ook excursiegerief naar eigen interesse (een handloupe is aangeraden). Hoe we het doen qua tenten spreken we dan nog onderling af.
Je kan in Kanne geraken door de trein te nemen naar Visé/Wezet en dan nog ca. een halfuur te fietsen. Er zal vrijdag een delegatie vertrekken vanuit Gent-Sint-Pieters.
- Thema
- Algemeen
- Georganiseerd door
- JNM Nationaal
- Leeftijdsgroep
- Gewone leden
- Locatie
- Kanne, 3770 Riemst
- Overnachting
- in (eigen) tenten
- Vervoer
- via station Visé/Wezet
- Aantal deelnemers
- 8 / 8
- Fiets meenemen
- Nee
Verantwoordelijke(n)
-
Prof. Raf Vanisterbecq (Activiteitverantwoordelijke)
raf.vanisterbecq@jnm.be
0479/92.16.82